Satenii din comuna clujeana Marisel au ajuns la un pas de rascoala. Oamenii s-au adunat in curtea Primariei ca sa protesteze impotriva modului in care sunt tratati de jandarmii trimisi sa patruleze in Muntii Apuseni. Unii dintre localnici sustin ca daca autoritatile nu le vor face dreptate, vor iesi cu furci si cu securi ca sa se rafuiasca cu oamenii legii.

Un numar de 84 de proprietari de padure, in frunte cu primarul comunei, Ioan Maris, si cu 10 din cei 11 consilieri locali, au semnat un memoriu, adresat Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) si Directiei Silvice. Prin acest act, satenii cer autoritatilor sa puna capat presupusului comportament abuziv al jandarmilor.

De asemenea, deputatul PPCD Mircia Giurgiu, originar din zona, va adresa o interpelare ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Parlamentarul a declarat ca ii va cere lui Blaga sa limiteze comportamentul angajatilor IJJ.

Unul dintre consilierii locali, de la PSD, care se numeste tot Ioan Maris, sustine ca unul dintre jandarmi i-ar fi pus arma la tampla si ca l-ar fi amenintat. El s-a ales, intre timp, cu dosar penal pentru furt de lemne, iar procesul se afla in prezent pe rolul Judecatoriei Huedin.

Un alt localnic, Traian Sos, sustine ca ar fi fost lovit cu pumnul de unul dintre angajatii IJJ. Alti sateni au fost ridicati de pe propriile parcele de padure sau din cele ale comunei, bagati in duba si dusi la Cluj-Napoca. Unii s-au ales cu amenzi usturatoare, iar altii cu dosare penale.

Oamenii sustin ca erau plecati in padure dupa lemne de foc, iar jandarmii i-ar fi brutalizat pentru ca nu aveau actele la ei. "Noi nu plecam la padure cu actele dupa noi. Noi merem asa cu merea si mosu mieu", a spus Traian Sos.

Mai mult, satenii sustin ca daca jandarmii ar fi avut bunavointa, i-ar fi condus acasa, unde le-ar fi aratat acestora actele.

Lemne gratis

Conform Legii motilor, locuitorii Muntilor Apuseni au dreptul sa taie din padurea statului anual, gratis, intre 10 si 15 metri cubi de lemne de foc. Teoretic, toti copacii bolnavi sau uscati, care sunt buni doar pentru foc, nu si pentru mobila sau constructii, ar trebui sa fie marcati in fiecare primavara de catre Directia Silvica.

Din cauza suprafetelor intinse de padure, acest lucru nu se intampla, insa, chiar peste tot, asa ca motii sunt nevoiti sa se descurce cum pot. Locuitorii din Marisel au mentionat ca nu sunt deranjati de controale, ci de modul in care sunt tratati de jandarmi. Unii oameni sustin ca au fost insultati, iar altora le-au confiscat securile si drujbele.

Comandantul Inspectoratului Judetean de Jandarmi, generalul de brigada Aurel Litan, a declarat ca ii este greu sa creada spusele localnicilor. El a afirmat ca jandarmii nu indreapta armele nici spre infractori, si cu atat mai putin spre localnici si a declarat ca nu a primit nici un memoriu din partea satenilor din Marisel. El a adaugat ca jandarmii vor continua sa plece in misiunile de patrulare.

Consilierii locali din Marisel au cerut, insa, Inspectoratului de Jandarmi si Directiei Silvice sa isi trimita reprezentanti la o adunare populara care va fi organizata joi si in care vor incerca sa medieze conflictul.