Zilele astea am hotarat sa merg la un festival din tara si pentru asta m-am gandit sa calatoresc cu o companie de transport persoane. In mod normal, am cerut informatii depre compania care efectueaza curse in zona respectiva. Zis si facut.

Problema apare cand intreb daca pot fi insotit de catelul meu. Refuzul este categoric. Mi se spune: "Legea Transporturilor nu ne permite acest lucru, si OPC-ul ne-a amendat din acesta cauza”

Telefonez la OPC Ramnicu Valcea. Povestesc cu doi trei functionari, le expun problema. Mi se aduc argumente si pareri personale despre transportul animalelor pe mijloacele de transport in comun. Pentru asta, citez articolul din lege care se refera la transportul animalelor de companie:

CAPITOLUL IV. - Transportul public de persoane, Sectiunea 1 - Prevederi generale, Art. 129:

(1). Transportul de persoane reprezinta deplasarea unei persoane cu un mijloc de transport autorizat, intre doua puncte aflate in aceeasi localitate, in localitati sau tari diferite, fara ca scopul sa aiba vreo importanta.

(2). La transportul de persoane se ia in considerare si transportul de bagaje, alte obiecte sau animale de companie, cand acestea apartin persoanelor respective.

(3). Transportul de persoane este considerat si transportul persoanelor insotitoare, in cazul transportului public de marfuri.

(4). Transportul mortilor nu se considera transport persoane.

"Bai, intreba la alta companie, imi spune functionarul de la OPC, si nu te mai vaieta la noi". Si du-te la RAR ca e vina lor. Si alte diverse... Orice, numai un raspuns la problema mea nu. Ba mai mult, cu toate ca in mod legitim incercam sa-mi apar un drept, eram considerat de functionar "o problema" pentru ca, parerea ei, animalele de companie sunt bolnave, sunt focare de infectie... si alte ineptii pe care am fost constrans sa le aud.

In concluzie, despre oamenii si animalele in Romania: unii sunt mai animale, iar animalele... mai oameni. Da' cum poti sa te intelegi cu animalul? Catarul tot catar ramane.

Dar, oricum, la legislatie suntem tari. Citez din nou: Legea nr. 205 / 2004 privind protectia animalelor. (Aplicare acestei legi pe teritorul Romaniei este imposibila!)

Art. 14

(1) Transportatorii au obligatia de a transporta animalele in conditii corespunzatoare, in functie de specie, sex, varsta, categorie de productie, pentru a evita ranirea sau epuizarea fizica a acestora.

(2) Conditiile privind transportul animalelor se stabilesc prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Asa ca, in Romania, chiar daca aveti dreptul sa calatoriti impreuna cu animalul dvs. o sa fie imposibil sa faceti asta... Solicitati telefonic acordul companiei de transport pentru altre surprize.