Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului deschide, prin intermediul Fondului Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), o noua runda de finantare, adresata unui numar de 99 de localitati miniere din 19 judete, printre care se numara si Alba.

Prin Schema de Dezvoltare Sociala a Comunitatilor Miniere (SDSCM), 13 milioane dolari SUA vor putea fi folositi de comunitatile miniere afectate de procesul de restructurare pentru a-si reabilita infrastructura, a initia activitati generatoare de venit sau a organiza servicii sociale comunitare pentru persoanele dezavantajate.

Fondurile provin de la Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, prin "Proiectul privind Inchiderea Minelor, Refacerea Mediului si Regenerarea Socio-economica", si pot fi accesate de catre organizatii comunitare (in cazul proiectelor de infrastructura sau de activitati generatoare de venit), respectiv de catre organizatii neguvernamentale sau autoritati locale, in parteneriat (in cazul proiectelor de servicii sociale comunitare).

Fondurile vor fi disponibile in cadrul a doua runde de finantare. Pentru prima runda, data limita de depunere a proiectelor este 29 septembrie 2006 (inclusiv data postei). Proiectele pot fi depuse direct sau transmise prin posta, la sediul FRDS din Bucuresti sau la sediul sucursalelor FRDS din Alba Iulia si Iasi.

In cadrul primei runde, numai comunitatile miniere din judetele Caras-Severin, Gorj, Hunedoara si Maramures pot aplica pentru toate tipurile de proiecte, in timp ce comunitatile din celelalte 15 judete sunt eligibile strict pentru proiecte de activitati generatoare de venit sau servicii sociale comunitare.

Comunitatile din aceste 15 judete vor putea aplica si pentru proiecte de reabilitare a infrastructurii in cadrul celei de a doua runde, planificata pentru anul 2007.

Pentru proiectele de servicii sociale comunitare, documentele necesare pentru intocmirea cererii de finantare se pot obtine de pe site-ul FRDS (www.frds.ro) sau prin posta electronica (in urma unei solicitari trimise pe adresa office afrds.ro).

Pentru celelalte categorii de proiecte (de mica infrastructura rurala si activitati generatoare de venit), cererile de finantare, numerotate si inregistrate, se elibereaza de catre FRDS numai persoanelor domiciliate in localitatile incluse pe lista, in urma unei solicitari transmise de acestea prin posta sau personal.

Pentru a sprijini comunitatile in initierea proiectelor de finantare, incepand cu data de 24 iulie 2006, FRDS a demarat, cu sprijinul ANDZM, o campanie de informare a locuitorilor comunitatilor miniere din cele 99 de localitati eligibile si va desfasura activitati de facilitare in cele mai grav afectate dintre acestea.