Razboiul dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu a intrat intr-o noua faza. Numeroasele incercari ale fostului vaporean de a da de pamant cu premierul au esuat pe rand, indiferent cat de bine au fost pregatite. Slabiceanu sau Moliceanu s-a dovedit a fi o nuca prea tare pentru arsenalul de lupta al marinarului. Scenarii, strategii, planuri si actiuni de tot felul au fost tesute in jurul liberalului sef, dar acesta a scapat de toate, cu o abilitate extraordinara.

Pe masura ce Tariceanu reusea sa pareze loviturile venite dinspre Cotroceni, locatarului de acolo ii crestea iritarea. Paradoxal, tara intreaga se afla de citeva luni la cheremul presedintelui si cu toate astea el nu reuseste sa scape de fostul tovaras de drum din campania electorala portocalie. E clar, trebuia cautat altceva, in regim de urgenta. Si oportunitatea s-a ivit chiar in curtea cotrocenista.

De data asta planul elaborat e ceva mai abil, are bataie cu iz sentimental, s-a umblat la doctrina si principii etc. In prima faza a fost scos din rezerva sanitara bolnavul inchipuit, pacientul internat ce raspunde la numele Stolo. L-a resuscitat Marius Tuca show, in cadrul unei emisiuni "spontane" pregatita cu cateva saptamani inainte. Stolojan a aruncat bomba care a explodat, apoi s-a retras in boscheti sa-i vada efectul.

Spre surprinderea tuturor celor care au lucrat la scenariu, bomba mediatica s-a dovedit a fi in cele din urma doar o mare fasaiala. Amiralul de la Cotroceni nu a abandonat pista si l-a pus pe Stolo, catelusul ascultator, sa iasa in public si sa mai latre putin, doar, doar va fi auzit de cine trebuie. De data asta Stolo a venit insotit de inca doi dulai liberali, Musca si Stoica, ce-i drept amandoi avand dantura cam deteriorata de atatea oase roase si multele funduri liberale muscate de-a lungul vremii.

Cei trei s-au asezat la masa si au lansat manifestul revolutionar intitulat pompos "Apel pentru unitatea si relansarea PNL". Cele trei figuri politice cu termenul de valabilitate aproape expirat au dat un ultimatum actualei conduceri liberale, cerandu-i ca pana in toamna sa prezinte o strategie de relansare a partidului, care ar fi scazut la umilitoarea cota de popularitate de 13%.

Este firesc sa ne intrebam de ce s-au adresat cei trei dulai (unul e musca, dar nu ne permitem sa folosin femininul) tarii intregi si nu intr-un cadru organizat din interiorul partidului. Liberalii, ca si celelalte partide de altfel, trebuie sa isi spele rufele in familie, nu sa faca din aceasta indeletnicire o practica nationala.

Raspunsul la intrebare e deosebit de simplu. Cazul Tariceanu trebuie sa fie in atentia tuturor. Normal ca pana in toamna actuala conducere liberala nu va gasi miraculosul medicament care sa vindece boala ce macina formatiunea. Si atunci nu ar fi normal sa i se retraga sprijinul politic din partea propriului partid?

Ba ar fi. In aceasta situatie Basescu ar putea scapa de Tariceanu si in ochii cetatenilor ar ramane cu mainile curate. Haturile guvernarii ar putea fi predate in mainile tremurande ale bolnavului inchipuit si toata lumea ar fi multumita. Pentru acest scop, Stoica si Stolo lupta sub acelasi steag, cel vanturat de Basescu. Cei doi nu au absolut nimic in comun, fiind dusmani declarati de multa vreme.

Pe ei nu-i intereseaza unitatea si relansarea actualului PNL, ci a viitorului PNL - PRO Basescu, ce se va forma si se va alatura partidului, presedintelui. Stiti dumneavoastra care. Nu are rost sa ne mai batem cu pumnii boc-boc in piept, sa va dam totul mura-n gura, ca sunteti cititori inteligenti, mult, mult mai inteligenti decat ai altora.