Discutiile iscate, saptamana trecuta, la Prefectura Timis pe seama aplicarii Legilor proprietatii si a deciziei primarului din orasul de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, de a parasi intalnirea dintre reprezentantii judetu-lui si sefii de la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatii, l-au facut pe edil sa faca un bilant al dosarelor aflate in lucru la Comisia locala de Fond Funciar.

Ciuhandu a tinut sa scoata in evidenta neadevarurile care s-au spus la acea intalnire despre felul in care se aplica aceste legi in Timisoara, el prezentand cifrele reale.

"S-a spus ca am primit peste 6.000 de cereri. Nu stiu de unde au scos aceasta cifra. Ultima evaluare din 20 iulie precizeaza ca s-au primit 3.405 dosare pe Legea 10", a spus primarul. Din acestea, cea mai mare parte, respectiv 2.470, au fost adresate direct Primariei, iar alte 1.034 la Prefectura, in perioada martie 2002-martie 2006.

Dosarele au fost trimise ulterior municipalitatii, unul dintre ele fiind celebrul caz al sediului Institutului de Sanatate Publica, despre care s-a aflat prea tarziu ca este revendicat. Si asta, din cauza ca Prefectura a anuntat ca exista solicitare doar dupa patru ani de cand o primise.

Din numarul total de dosare au fost solutionate 58 la suta, adica aproape 2.000 de cazuri. "Nu stam mai rau ca Bucurestiul, unde, pastrand proportiile, din peste 42.000 de cereri s-au rezolvat 6.000", a replicat primarul la desele atacuri ale prefectului judetului, Ovidiu Draganescu.

Restul de peste 1.400 de cazuri sunt nerezolvate din chestiuni care nu tin de Comisia Locala de Fond Funciar, a adaugat Ciuhandu, pentru ca in aproape 900 de situatii dosarele nu contin toate actele necesare. Potrivit edilului, in alte 110 situatii exista procese, iar legile proprietatii nu mai pot fi aplicate pana la rezolvarea litigiilor.

Totodata, in cazul imobilelor preluate de statul comunist cu plata, nu exista instructiuni de aplicare a normelor, ceea ce tine in asteptare alte 170 de dosare. "Avem 140 de dosare pregatite pentru Comisie si alte 130 sunt in cercetare.

Daca s-ar rezolva problema cu normele de aplicare si s-ar completa si dosarele cu acte-lipsa, am putea sa terminam acest proces de restituire a unor imobile pana in luna decembrie. Comunistii au nationalizat tot peste noapte, noi nu putem sa rezolvam tot peste noapte, pentru ca guvernantii au pus carul inaintea boilor", a mai afirmat primarul.