Radicalii din Comitetul de Initiativa "Bolyai" (CIB) au fost sanctionati de catre Comisia de Etica a Universitatii "Babes-Bolyai". Sanctiunile au fost dictate ca urmare a demersurilor facute de membrii comisiei pentru reinfiintarea unei universi-tati maghiare de stat la Cluj-Napoca.

Lectorul universitar Peter Hantz, de la Facultatea de Fizica, a fost sanctionat cu avertisment. De asemenea, presedintele CIB, lectorul universitar Barna Bodo, de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, a primit observatie scrisa. Conform Statutului cadrelor didactice, aceste sanctiuni, considerate usoare, sunt date la prima abatere.

In caz de recidiva, cei doi lectori universitari ar putea fi concediati. Al treilea membru al CIB, Lehel Kovacs, a scapat, insa, de sanctiuni.

Membrii Comitetului de Initiativa "Bolyai" au intrat in conflict deschis cu rectorul UBB, profesorul Nicolae Bocsan, care ii acuza pe maghiarii din comitet de lipsa de fidelitate fata de institutia de la care isi iau salariile.

Membrii CIB au organizat inclusiv intruniri de strada in mai multe orase din Transilvania pentru a cere reinfiintarea unei universitati maghiare de stat in capitala Ardealului.

De asemenea, Peter Hantz a prezentat un memoriu Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, caruia i s-a plans ca maghiarii ar fi discriminati in Romania din cauza faptului ca Statul Roman refuza sa finanteze o institutie de invatamant superior autonoma in limba maghiara. Membrii comitetului au tiparit si pliante prin care isi pledeaza cauza la institutiile europene.

O alta initiativa a fost strangerea de semnaturi din partea unor intelectuali europeni pentru reinfiintarea universitatii maghiare de stat.

Divergente printre profesorii maghiari

O parte a cadrelor didactice maghiare de la UBB sustin demersurile Comitetului de Initiativa "Bolyai". O alta parte se opune. Cel mai marcant intelectual maghiar care a dezaprobat demersurile CIB este prorectorul UBB, Levente Salat.

De asemenea, presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat ca nu este de acord cu scindarea Universitatii "Babes-Bolyai" si ca ar prefera infiintarea unei institutii de invatamant superior maghiare de stat separata de UBB.

In acest moment, maghiarii din Transilvania au linii autonome de studiu la trei universitati de stat: Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures si Universitatea de Arta Teatrala din Targu-Mures. In cadrul UBB, doua facultati sunt cu predare completa in limba maghiara: cea de Teologie Romano-Catolica si cea de Teologie Reformata.

Conducerea institutiei de inva-tamant superior clujene ar fi de acord si cu infiintarea unei a treia facultati cu predare exclusiv in limba maghiara, cea de Studii Maghiare. UBB este prima din Europa ca numar de studenti care invata in limba maghiara, in afara celor din Budapesta.

Sistemul de invatamant superior al maghiarilor ardeleni mai este completat cu doua universitati private, finantate, insa, de autoritatile de la Budapesta. Este vorba de Universitatea "Sapientia" din Cluj-Napoca si de Universitatea "Partium" din Oradea.