Templus Advertising, in parteneriat cu Federatia Patronatelor IMM Centru, a organizat in data de 20 iulie, la Targu Mures, seminarul "Finantari, Credite si IMM-uri". La eveniment au fost prezenti atat oficialitati locale, reprezentati ai celor mai importante banci de pe piata actuala, cat si reprezentanti ai IMM-urilor, care au avut astfel posibilitatea unui dialog direct.

In deschiderea evenimentului, Marian Tibisor Miron, presedintele Federatiei Patronatelor IMM Centru si vicepresedinte al CNIPMMR, a prezentat Cartea Alba a IMM-urilor, iar prefectul judetului Mures, Ciprian Dobre, a subliniat importanta acestor evenimente "care au ca rol informarea oamenilor de afaceri din zona, cu privire la normele comunitare si la programele de finantare".

Prefectul a promis intreprinzatorilor sprijin, in ceea ce priveste dezvoltarea activitatilor economice din judet si pentru sustinerea la nivel guvernamental, a problemelor ridicate de acestia.

Augustin Taurean, supervisor front-office corporate BCR Mures, a prezentat trei servicii pe care BCR le pune la dispozitia clientilor: creditul de investitii, creditul ipotecar, si factoring extern, adresat in special exportatorilor.

Cum bancile au nevoie de garantii, Constantin Pop, inspector financiar bancar FNGCIMM, a venit in sprijinul IMM-urilor prezentand tipurile de garantii acordate la accesarea unui credit sau a unei linii de finantare, dintre care amintim garantiile pentru proiectele SAPARD, credite pe termen scurt, mediu sau lung, scrisori de garantare.

BRD Groupe Societe Generale, prin directorul sucursalei Targu Mures, Corneliu Grosu, a ales sa prezinte doua produse special concepute pentru IMM-uri: cele din gama Ristretto si grupa de produse Simplis credit.

Din partea partenerilor, Allianz Tiriac, Chirita Georgescu, directorul sucursalei Targu Mures, a mentionat ca: dintre cele 40 de produse pentru IMM-uri, "printre asigurarile, cele mai importante la ora actuala sunt asigurarile pentru angajati. Suntem in derulare cu asigurari de viata si de sanatate si in cel mai scurt timp si asigurarile de pensii private".

Reprezentanta BCR Asigurari sucursala Mures, Ana Maria Pol, inspector asigurari a prezentat produsul Smart IMM. "Acest produs combina sapte tipuri de asigurari clasice intr-un singur produs de asigurare.

Se pot asigura cladirile si continutul acestora, echipamentele electronice, masinile, instalatiile si utilajele, se mai pot asigura pierderile financiare inregistrate in urma unor riscuri asigurate, sau banii", a explicat Ana Maria Pol.

Directorul adjunct al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala Mures, Alexandru Cismas, a alcatuit o statistica a proiectelor finantate prin programul SAPARD si a facut un apel catre banci pentru ca acestea sa devina si mai receptive la investitiile pentru sectorul agricol.

Ca reprezentant al legislativului senatorul muresean Mihail Antonie a vorbit despre problematica cu care se confrunta IMM-urile inainte de aderare. "Tema IMM-urilor este poate cea mai importanta tema a acestei perioade, toata lumea fiind constienta ca IMM-urile reprezinta forta unei economii, desi nu sunt, din pacate, intr-o pozitie privilegiata.

IMM-urile sunt coloana vertebrala a economiei, dar ca sa functioneze, ele trebuie sa fie ajutate, printr-un mediu de afaceri mai organizat", a declarat Antonie.

Fiindca in era tehnologiei importanta produselor si solutiilor IT & C este maxima pentru intreprinzatori, Tiberiu Bernea, Regional Partner Account Manager Ardeal Microsoft Romania, a prezentat avantajele utilizarii produselor Microsoft licentiate, printre care produsul pentru IMM-uri cunoscut sub numele OVS.

Obiectivul urmarit de acest seminar a fost acela de a constientiza importanta IMM-urilor in economia romaneasca actuala si de a pregati intreprinzatorii pentru momentul aderarii, prin informarea de calitate asupra produselor si solutiilor destinate acestora.