Artistii romani sunt tot mai atrasi de scena politica, care le ofera, se pare, o audienta mai larga, dar si posibilitatea de a obtine rapid un scaun caldut - de presedinte de organizatie de primar sau cel mai des de parlamentar, datorita prizei pe care o au la public.

Recent, renumita Cornelia Catanga, interpreta de muzica lautareasca, a intrat in politica. Artista a primit, la propunerea deputatului Nicolae Paun, functia de presedinte al organizatiei de femei la nivel national, din cadrul Partidei Rromilor.

Catanga a acceptat propunerea cu zambetul pe buze, mai ales ca solista doreste, in acest context, sa promoveze drepturile femeilor rrome, care, zice ea, au fost mult timp discriminate.

Se pare, insa, ca in familia solistei politica are traditie, de vreme ce atat sotul, cat si cumnatul ei detin functii de conducere in cadrul Partidei Rromilor, filiala Bucuresti, primul in calitate de presedinte, iar celalalt de vicepresedinte.

Folcloristii isi muta cuibul in Parlament

Cazul nu este singular, daca ii avem in vedere si pe interpretii de muzica populara, care isi fac cuibul tot mai des prin fotoliile Parlamentului. Cel mai cunoscut caz este cel al lui Ion Dolanescu, binecunoscutul interpret de muzica populara, vechi simpatizant si membru al PRM.

Folcloristul a fost recompensat de Corneliu Vadim Tudor pentru capitalul de imagine adus partidului cu un scaun de senator in legislatura 2000-2004. Cu toate acestea, lipsa lui de activitate in domeniul legislativ i-a redus sansele ocuparii unui al doilea scaun eligibil pe listele PRM. In prezent, Dolanescu nu ocupa nici o functie, fiind simplu membru de partid.

Locul i l-a lasat in schimb colegei de partid si de scena muzicala, Irina Loghin. Artista a intrat in Partidul Romania Mare cu dorinta de a detine niscaiva functii, lucru care s-a intamplat rapid. Timp de patru ani a fost deputat si membru in Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa.

Mai mult, in timp ce colegul ei de duete si-a incheiat misiunea in functiile inalte, Loghin isi continua cariera politica, reprezentand, de anul trecut, orasul Giurgiu in Senat.

Si lucrurile nu se opresc aici, intrucat Irina Loghin mai imparte scenele politica si muzicala cu Angela Buciu, fosta “solista vocala” la Baia Mare si posesoare a Ordinului Meritul Cultural, acordat in 1968.

Artista a devenit deputat PRM in 2004 si a declarat ca si-a luat atat de mult in serios noua functie incat si-a neglijat familia, prietenii si chiar domeniul muzical, care a facut-o celebra. Cum aschia nu sare departe de trunchi, fiica solistei, Adriana Buciu, a urmat si ea calea politica, devenind seful de cabinet si consilierul parlamentar al mamei sale.

Mezina familiei Buciu provine si ea de pe scena muzicala, intrucat a facut parte din singura formatie feminina de rock din Romania, “Secret”, care a rezistat pe piata muzicii romanesti timp de zece ani.

Flagelul politic si in muzica usoara

Nu doar folcloristii sufera de mania politicii, ci si artistii de muzica usoara. Un caz binecunoscut este acela al solistului trupei Proconsul, Bodo (Bogdan Marin), ginerele presedintelui Traian Basescu, care este membru al PD. Dupa ce ca toata familia Basescu este inscrisa in Partidul Democrat - ambele fiice si sotia presedintelui - si Bodo este un adept al partidului de guvernare.

Si inca unul vechi, deoarece ginerele lui Basescu s-a incris in PD, cu mult inainte de a-si cunoaste actuala consoarta.

O alta simpatizanta a Partidului Democat este Elena Carstea. Dar la fel ca si cariera muzicala si cea politica se pare ca a apus. Elena Carstea a intrat in politica dupa ce si-a facut un nume in muzica usoara romaneasca. Cantareata s-a inscris in PD, insa, dupa un timp, si-a dat demisia din partid, pe motiv ca membrii din conducere nu au mai trecut-o pe listele de candidatura.

Tot atunci a anuntat ca se va indrepta spre PSD sau PRM, dar intentia a ramas doar la stadiul de declaratie, artista indreptandu-si atentia, in ultimul timp, mai mult asupra familiei.

Un alt personaj din muzica usoara care detine si un fotoliu caldut de primar este cantautorul Mircea Rusu. Autorul hit-ului “Omul bun si pomul copt”, Mircea Rusu a ajuns primar al comunei sale natale, Band, pe listele PSD. Odata ajunsa Alianta DA PNL-PD la putere, Mircea Rusu a migratina PNL.