Curtea de Apel Alba Iulia judeca cinci traficanti de droguri de mare risc, condamnati, in 2004, la ani grei de inchisoare de Tribunalul Bihor. Cauza a fost stramutata de la Curtea de Apel Oradea, la solicitarea inculpatilor, care au primit la instanta de fond pedepse cuprinse intre 3 si 15 ani de inchisoare.

Reteaua celor cinci inculpati a actionat in perioada 2001-2002 si era condusa de celebrul traficant Dorel Valeriu Popa (30 ani), cautat de autoritatile romane de patru ani, dupa ce in 2002 a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare tot pentru trafic de droguri. Potrivit anchetatorilor, Dorel Popa s-ar afla in America de Sud.

Pe langa Popa, care a primit in acest dosar o pedeapsa de 15 ani de inchisoare, in cauza aflata la Curtea de Apel Alba Iulia mai sunt judecati Petru Drambe (condamnat la 10 ani inchisoare de Tribunalul Bihor), Traian Hule (la 6 ani), Aurel Farcas (la 5 ani) si Daniel Radita (la 3 ani).

Dorel Popa a pus la cale aceasta retea dupa ce o alta, condusa tot de el, care a actionat pana la inceputul anului 2001, a fost anihilata de politistii si procurorii din Inspectoratul General al Politiei, respectiv Parchetul General.

"Creierul" operatiunii s-a hotarat sa intre in afaceri cu trafic de droguri in Penitenciarul din Oradea, unde l-a cunoscut, in perioada 1994-1997, pe un cetatean columbian. Dupa ce a fost eliberat, Popa s-a deplasat personal in Columbia si Ecuador, de unde, prin intermediul unor curieri, a trimis cantitati importante de cocaina in tara.

In prima filiera si-a cooptat toate rudele apropiate: pe sotie, Delia Popa (33 de ani), apoi pe mama lui, Floare Flonta (58 de ani), pe fratele sau, Augustin Flonta (38 de ani). De mentionat ca pentru a i se pierde urma, el a renuntat la numele de Flonta si l-a luat pe cel al sotiei.

Romanul a gasit modalitatea ingenioasa de a face trafic de cocaina folosindu-se de taranii creduli din localitatea lui natala, Zavoi, judetul Bihor. Acestia indeplineau rolul de curieri pe ruta Ecuador Ð Columbia - Croatia Ð Ungaria - Romania. De la ei, drogul era preluat de distribuitori din Oradea.

Prima filiera, condamnata la aproape 100 de ani de inchisoare

Dupa arestarea Deliei Popa, sotia lui Dorel, fosta secretara a senatorului Vasile Duta, in 18 august 2001, au inceput sa cada capetele tuturor traficantilor si curierilor, angajati de "capul" filierei: Severin Pompiliu Marcu (30 ani), Nelu Petru Daraban (35 ani), Augustin Tigan (48 ani), Daniel Scorte (38 ani), Grigore Roman (42 ani), Daniela Popa (33 ani), Eva Balog (30 ani). O parte au fost arestati, altii au reusit sa scape, fugind in strainatate.

Marfa adusa din America de Sus era depozitata in catunul Zavoi, in locuinta parintilor lui Popa, si de acolo era distribuita en-gros unor dealeri din Oradea si Timisoara, care o vindeau mai departe cu gramul. Cocaina era ascunsa in sticle de whisky, prevazute cu pereti dubli, si in interiorul aparaturii electronice.

Multi dintre curieri nu stiau ca transporta stupefiante in bagaje. Popa ii invita in Columbia, le platea o vacanta de maximum doua saptamani, apoi ii ruga sa duca cate un pachet acasa la familie.

Delia Popa a fost condamnata la 4 ani si sase luni de inchisoare, Severin Marcu la 3 ani de inchisoare, Petru Daraban la 3 ani, Grigore Roman la 15 ani, Daniel Scorte la 15 ani, Daniela Popa la 7 ani si sase luni, Eva Balog la 7 ani si sase luni, Floare Flonta la 15 ani, iar Augustin Tigan a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Hotararile de condamnare au ramas definitive in 2004.

In acest dosar, Dorel Popa a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare. Chiar in timp ce acestia erau anchetati, el si-a facut o alta retea, care actiona in acelasi mod si care era formata din cei cinci inculpati judecati in prezent de Curtea de Apel Alba Iulia.

Pana sa cada membrii primului segment de retea, romanul a reusit sa vanda in tara 15 kilograme de cocaina, de pe urma vanzarii acesteia obtinand sute de mii de dolari.