O noua etapa din „razboiul rozelor”, cum a fost denumit conflictul mediatic dintre PSD si PD in Valea Jiului s-a consumat zilele trecute la Petrosani. Liderii locali ai Aliantei DA, respectiv presedintele PD, Tiberiu Iacob Ridzi si presedintele PNL, Daniel Surulescu, au iesit la rampa pentru a ataca interpretarea rezultatelor unui sondaj de opinie comandat de PSD.

Sondajul realizat la comanda organizatiei PSD Petrosani de un grup de cercetatori de la catedra de sociologie a Universitatii din Petrosani, condusi de Valetin Fulger, nimeni altul decat finul liderului organizatiei locale a PSD, Haralambie Vochitoiu, releva faptul ca daca maine ar avea loc alegeri, Vochitoiu si PSD ar castiga clar batalia politica in cel mai important municipiu al Vaii Jiului.

Liderii locali ai Aliantei DA au intors pe toate fetele sondajul de casa al lui Vochitoiu si au prezentat presei o alta „fata” a acestuia. Astfel, potrivit celor doi reprezentanti locali ai Aliantei DA, lipsa de profesionalism a sondajului realizat de finul lui Vochitoiu este stridenta, pornind chiar de la intrebari.

Autorul introduce, printre asazitii candidati potentiali la functia de primar al Petrosaniului, oameni care nici macar nu si-au exprimat intentia de a se implica in alegeri, precum Alin Simota, Monica Iacob Ridzi sau Daniel Surulescu.

In opinia Puterii locale, „domnul Fulger vrea sa demonstreze stiintific ca Haralambie Vochitoiu straluceste electoral in competitie cu cei mai importanti cu cei mai cunoscuti oameni ai municipiului, precum Monica Iacob Ridzi, Costel Avram, Daniel Surulescu, Alin Simota, Petre Dragoescu sau Carol Schreter.”

Printr-o alta modalitate de interpretare a sondajului, liderii Aliantei DA demonstreaza ca, si in eventualitatea in care rezultatele acestuia ar fi reale, intr-un tur doi al alegerilor locale, Vochitoiu ar pierde cu succes in fata actualului primar Carol Schreter.

Presedintele PD Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi vede, pe baza datelor din sondajul PSD, urmatorul mecanism: „La cele 26 de procente ale candidatului Schreter, in eventualitatea unui tur doi de scrutin, se adauga firesc, procentele din sondaj ale PD-istilor Tiberiu si Monica Iacob Ridzi (13,5%), ale liberalilor Daniel Surulescu si Petre Dragoescu (5,3%) si, ca de obicei, ale UDMR, avand in vedere ca Schreter este si vorbitor de lb. maghiara, rezultand in mod evident o diferenta mult mai mare decat procentele obtinute de Vochitoiu (27%), la care, ipotetic, s-ar putea adauga cele ale colegului de partid Constantin Lungu (1,9%) si Florin Racoltea (1,3%).”

Liderii Aliantei DA au tinut sa aduca la cunostinta rivalului din PSD cateva din punctele „tari” cu care Vochitoiu se poate prezenta in alegeri: „amenda administrativa de 300.000 lei in anul 2001, pentru complicitate la inselaciune, amenda de 1.000.000 de lei in 2002 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism cu numar fals si 10.000.000 lei amenda administrativa, in 2003, pentru fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals”.

Presedintele PD Petrosani, Tiberiu Iacob crede ca, cu o astfel de „carte de vizita” a nasului sau, sociologul Fulger trebuie sa fie si mai atent cu selectarea persoanelor la interviul pentru urmatorul sondaj pentru ca Vochitoiu sa mai poata intra macar in competitia de popularitate la viitoarele alegeri locale din municipiul Petrosani.

Presedintele PSD Haralambie Vochitoiu a negat toate acuzatiile aduse de liderii Aliantei DA, considerand ca ele nu sunt altceva decat speculatii menite a-l discredita politic.