Minerii de la Exploatarea Miniera Livezeni din Valea Jiului au fost la un pas de ramane fara salariile pentru luna in curs, dupa ce fondul de salarii a fost executat silit in baza unei datorii a minei catre regia de apa din Petrosani.

Pentru ca o tentativa similara a esuat in urma cu doua saptamani, la plata chenzinei, prin interventia in forta a minerilor de la Livezeni care nu au permis executorului judecatoresc sa ridice din caseria unitatii banii pentru salarii, acesta a cerut ajutorul jandarmilor pentru a pune in aplicare o sentinta judecatoreasca.

Recuperari de datorii cu pistolul la brau

Problemele legate de recuperarea datoriilor de la persoanele fizice si juridice de catre regia de apa din Valea Jiului au devenit deja subiecte desuete, chiar pentru foarte multi dintre datornici.

Pentru ca nu a reusit, sub nici o forma amiabila sa-i faca pe rai platinici sa-si achite datoriile pentru consumul de apa potabila, RAAVJ Petrosani a apelat la o firma de recuperatori, careia i-au fost cedate o parte din creantele de la diversi debitori. La scurt timp dupa ce firma Scandinavia si-a inceput activitatea de recuperare a creantelor RAAVJ au inceput sa apara si scandalurile.

Mai intai au fost cateva persoane fizice care au reclamat faptul ca au fost amenintati sau chiar molestati de angajatii firmei de recuperatori, pentru a plati datoriile la apa.

Apoi au urmat cativa presedinti de Asociatii de proprietari care au reclamat la randul lor ca, sub pretextul recuperarii datoriilor catre RAAVJ, recuperatorii de la Scandinavia i-au amenintat cu pistolul si au ridicat toti banii din casierie, chiar daca o parte din acesti bani aveau ca destinatie plata unor facturi catre alti furnizori de utilitati.

La capitolul agenti economici, alaturi de societatile de termoficare din Valea Jiului, unul dintre marii datornici catre regia de apa este Compania Nationala a Huilei, prin subunitatile miniere componente. Una dintre acestea este si mina Livezeni, care a acumulat o datorie catre RAAVJ de peste un miliard de lei vechi.

RAAVJ a cesionat recuperarea acestei creante catre SC Scandinavia SRL Aninoasa. Firma de recuperatori a actionat EM Livezeni in judecata si, in mod firesc, a castigat. Mergand mai departe, recuperatorii au obtinut si titlul executoriu pentru recuperarea banilor, pe care l-au inaintat biroului executorului judecatoresc Florin Vrabie.

Executarea salariilor minerilor - actiune ilegala !

In urma cu doua saptamani, executorul judecatoresc Florin Vrabie, insotit de avocatul firmei Scandinavia, s-au deplasat la sediul EM Livezeni pentru a pune in aplicare titlul executoriu emis de instanta.

Stiind ca pe data de 15 ale lunii, exploatarile miniere din Valea Jiului platesc salariile aferente chenzinei I a minerilor, recuperatorii au venit chititi sa puna sechestru pe sumele existente in casieria minei pentru plata salariilor.

Actiunea executorului judecatoresc a esuat atunci, pentru ca minerii din schimbul III de la EM Livezeni au impiedicat ridicarea banilor din casierie, dupa ce liderii de sindicat si conducerea exploatarii au precizat ca au atacat sentinta judecatoreasca de executare silita cu recurs.

Executorul judecatoresc Florin Vrabie a revenit dupa doua saptamani, chiar in ziua in care casierele de la EM Livezeni se aflau la banca pentru a ridica fondul de salarii aferent platii avansului salarial cuvenit minerilor.

De data aceasta, recuperatorii au cerut si sprijinul jandarmilor din cadrul Structurii Antitero a Jandarmeriei Hunedoara, pentru a-si putea duce actiunea de executare silita la bun sfarsit. Mai mult decat atat, pentru a impiedica o eventuala interventie a minerilor, scena executarii silite s-a mutat de la sediul EM Livezeni la sediul din Petrosani al BCR.

Aici au venit recuperatorii insotiti de jandarmi, vineri seara, in jurul orei 18,00. Au asteptat cuminti pana cand casiera de la mina Livezeni a ridicat fondul de salarii din banca si i-au cerut sa predea sacul cu bani in baza titlului executoriu.

Aceasta s-a refugiat in interiorul bancii, impreuna cu insotitorii din corpul de paza al minei, dar nu au putut scapa de actiunea executorului judecatoresc. Acesta a intrat in banca, de unde a ridicat sacul cu bani si a plecat linistit la CEC, unde a si depus toti banii, respectiv 820 de milioane de lei vechi.

Martorii care au asistat la procedura de executare silita in interiorul BCR Petrosani spun ca participantii la executare i-au agresat pe reprezentantii EM Livezeni, atat fizic cat si verbal.

CNH acuza "jaful de la BCR” !

In scurt timp, la fata locului si-au facut aparitia directorii adjuncti ai Companiei Huilei, Mircea Ivan si Petre Dragoescu, dar si presedintele Sindicatului liber EM Livezeni, Adrian Jurca.

Acestia s-au declarat stupefiati de actiunea intreprinsa de executorul judecatoresc Florin Vrabie, impotriva caruia au depus imediat plangere la Politia Municipiului Petrosani si la Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani. Acuzatie formulate de sefii minerilor la adresa executorului judecatoresc fiind abuz si talharie.

Directorul tehnic al CNH, Mircea Ivan declara, la cateva minute dupa producerea evenimentului ca „este un jaf la drumul mare”, iar directorul general al CNH, Daniel Surulescu, contactat telefonic de jurnalisti, a precizat ca „executorul Vrabie ar fi trebuit arestat imediat pentru fapta sa”.

Surulescu spune ca nu va lasa lucrurile asa si ca va actiona in instanta atat executorul judecatoresc, cat si Jandarmeria si conducerea BCR, care au permis sa se intample un astfel de jaf intr-o institutie bancara.

Politia Petrosani a demarat cercetari!

In cursul serii de vineri, 28 iulie, la locul evenimentului au sosit si ofiterii de politie din cadrul Politiei Municipiului Petrosani, pentru a cerceta cauzele care au condus la producerea incidentului de la BCR.

Cercetarile au continuat la sediul Politiei, unde au fost chemati pentru audieri atat reprezentantii CNH, cat si administratorul firmei de recuperatori Scandinavia, avocatul Raducanu, cat si executorul judecatoresc Florin Vrabie. Acestia au parasit sediul Politiei municipiului Petrosani aproape de miezul noptii, refuzand sa faca vreo declaratie jurnalistilor.

Seful Politiei Municipiului Petrosani, comisarul sef Nicolae Florin a declarat ca au fost inregistrate la Politia Municipiului Petrosani doua plangeri penale impotriva executorului judecatoresc Florin Vrabie, urmand ca in zilele urmatoare sa fie efectuate cercetari pentru a se stabili daca acesta este sau nu vinovat de acuzatiile care i-au fost aduse de conducerea CNH si a Sindicatului de la mina Livezeni.

Executorul judecatoresc va fi cercetat pentru aceste acuzatii in stare de libertate.

Minerii de la Livezeni si-au luat salariile

Cu toate ca cele 820 de milioane de lei vechi, reprezentand fondurile de salarii pentru plata avansului catre angajatii EM Livezeni au ramas blocati in contul executorului judecatoresc Flroin Vrabie deschis la filiala CEC din Petrosani, conducerea CNH a gasit alte fonduri pentru ca minerii de la Livezeni sa primeasca sambata salariile, la fel ca toti colegii lor de la exploatarile din Valea Jiului.

Cu toate acestea, pentru a preintampina o eventuala reactie violenta a minerilor de la Livezeni, o data cu mediatizarea evenimentului din seara precedenta, jandarmii au ramas in dispozitiv pe parcursul zilei de sambata in zona adiacenta exploatarii miniere de la Livezeni. Din fericire, nu au fost consemnate nici un fel de noi incidente.