Aeroportul Mihail Kogalniceanu a gazduit pentru doua zile - 29 si 30 iunie - cel mai mare spectacol aerian organizat in Romania ultimilor ani. Peste 100 de avioane sosite din zece tari (Serbia, Olanda, Suedia, Ungaria, Italia, Turcia, Franta, Spania, Austria si Grecia) si Romania, deservite de peste 1000 de specialisti, au oferit zecilor de mii de spectatori un spectacol cu adevarat unic.

Evenimentul care a vrut sa marcheze 100 de ani de la primul zbor al lui Traian Vuia, romanul care a ridicat omenirea de pe pamant, ne-a facut sa regretam ca a durat doar doua zile.

Salturi nebunesti cu parasuta (au existat si accidentari la aterizare, de altfel), acrobatii incredibile ale avioanelor care parca erau desenate pe cer de o mana invizibila, dar sigura, caldura inabusitoare, vesnicii mititei romanesti, asezonati cu bere, jandarmi si politisti militari peste tot si piloti zambitori, amestecati prin multimea pestrita si bine dispusa.

Uneori poate prea bine dispusa, daca e sa ne luam dupa cele petrecute ieri cu presedintele Traian Basescu. Basescu a ajuns ieri in jurul orelor 12.00 la RoIAS si a dat dovada de un stoicism cu totul iesit din comun.

Dupa ce a „probat” un avion de lupta romanesc de la expozitia statica de la sol, seful statului a facut o baie de multime care a durat mai bine de ora, pe o caldura ingrozitoare. Sute de oameni i-au luat lui Basescu autografe, presedintele trimitand de mai multe ori la plimbare microbuzul care tot venea sa-l recupereze.

Transpirat si epuizat, Basescu a stat tot acest timp in picioare, ignorand problemele de sanatate, dar mereu binedispus. La fel a fost, se pare, si batranelul care a scurtcircuitat fortele de ordine dupa ce a declansat alarma de gradul zero prin comportamentul sau.

A fost momentul in care Ioan Liprimir, un barbat de 60 ani, din Timisoara, cu o sacosa considerata suspecta in mana, dar si cu serioase probleme psihice, s-a apropiat periculos de mult de Basescu, clatinandu-se pe picioare din cauza alcoolului.

Alertati de sacosa suspecta si insistenta batranului chefliu de a ajunge cu orice pret la presedinte, SPP-istii si jandarmii l-au luat cu fulgi cu tot pe batran.

„Vraciul” Liprimir si-a irosit bioenergia degeaba pana in Constanta

Asa au avut sansa sa asculte si povestea derulata de timisorean, care a marturisit ca era foarte ingrijorat de starea de sanatate a lui Basescu si s-a gandit sa-i impartaseasca o metoda „sigura” de vindecare, in calitatea sa de... medium.

Liprimir s-a recomandat a fi un adevarat vraci, incercand sa-i convinga pe jandarmi ca-l poate vindeca pe Basescu cu doar cateva pase energetice plasate „artistic”. Convinsi de faptul ca batranelul turmentat e absolut inofensiv, iar aura sa e pozitiva, jandarmii l-au lasat in pace, aplicandu-i doar un avertisment.

Acesta a fost de altfel singurul incident de la RoIAS, spre lauda organizatorilor, tinand cont de numarul extrem de mare de vizitatori. Au existat doar cateva cazuri de lesin, din cauza caldurii infernale, dar la zecile de mii de oameni, procentajul acestor incidente a fost infim.

De altfel, potrivit celor declarate de capitanul Sorin Tranca, cei 220 de jandarmi prezenti zilele trecute la RoIAS nu au intampinat probleme deosebite. Jandarmii au fost prezenti cu o Dacia, doua masini de teren Subaru, plus alte doua masini mari de interventii si au instalat 550 de garduri, pentru buna organizare a evenimentului aviatic.

Aviatorii italieni, artistii desavarsiti ai cerului

Spectacolul aerian oferit de invitatii straini a depasit orice asteptari. Pe rand, timp de doua zile, aviatorii sarbi, suedezi, turci, italieni, romani sau elvetieni au starnit suspine de admiratie si aplauze din partea publicului spectator.

De departe, totusi, cei mai spectaculosi au fost elvetienii si italienii, care au regizat adevarate regale aeriene, o demonstratie unica de gratie, forta si agilitate. La sol, expozitia statica de avioane a strans zeci de mii de admiratori, dornici sa profite de ocazia, poate unica in viata, de a se fotografia langa sau chiar in carlinga unui aparat de lupta de zeci de milioane de dolari.

A fost si cazul lui Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, sau a consilierului local municipal Nicolae Moga care au sosit putin dupa Basescu si s-au plimbat chiar prin preajma multimii care se adunase in jurul presedintelui. Dupa circa o ora, Constantinescu s-a retras la umbra din zona VIP, pentru a admira demonstratia avioanelor de pe un sezlong.