Vanzarile de aparate pentru aer conditionat, aeroterme si ventilatoare de camerain magazine din Zalau s-au dublatin lunile iunie si iulie. Cei mai multi distribuitori sunt de parere ca vanzarile au crescut datorita temperaturilor ridicate din aceasta perioada, asa cum toamna si primavara se vand cel mai bine centrale termice.

Oferta de aparate pentru aer conditionat si alte aparate de „racorit” este pe cat de bogatain modele si accesorii pe cat de difersificata ca pret si oferte ale celor care le vand.in cazul aparatelor pentru aer conditionat preturileincep de la 3.000.000 de lei vechi si ajung si chiar depasesc 10.000.000 de lei vechiin cazul unor aparate performante, pentru spatii mari si pentru care comerciantul asigura transport si montare gratuita.

Cristian Csutak, director de vanzariin cadrul unui magazin de electrocasnice din Zalau, ne-a declarat vineri ca „vanzarea aparatelor pentru aer conditionat este afacerea cea mai profitabila acum. Am avut vanzari foarte bunein aceasta lunain special, dar cred eu ca vor avea trecere mare siin luna august.

Avem o oferta foarte bogata si sunt si oferte promotionale. Spre exemplu avem un aparat la 6.000.000 de lei vechi pentru apartament la care asiguram transportul si montarea gratuita plus o garantie de doi ani. Cine vrea confort pe timpul verii cred caisi poate permite un astfel de aparat, mai ales ca vanzarile suntin rate, iar procedura este foarte simpla”.

Aerotermele sunt mai ieftine si sunt cautatein special pentru pretul accesibil, dar si pentru ca sunt mai usor deintretinut si montat. Pretul acestora variazaintre 1.500.000 si 4.000.000 de lei vechi,in functie de marca si putere.

Cristian Csutak ne-a explicat ca aerotermele sunt cautatein special pentru apartamente si biroruri de mici dimensiuni, iar acestea sunt avantajoase pentru ca pot fi utilizate si pe timpul iernii din moment ce produc si aer cald. „Au o dubla utilizare. Vara pot fi folosite pentru a produce aer receintr-oincapere, iar iarna pentru aer cald.

Singurul dezavantaj este ca nu pot fi folosite decatin spatii reduse ca dimensiuni”, a adaugat Csutak.

Aerul conditionat, preferat de agentii economici

Majoritatea celor care cumpara aparate pentru aer conditionat sunt agenti economici. Aceste aparate sunt utilizatein birouri, dar siin hale de productie sau localuri de alimentatie publica, unde o ventilatie buna este absolut necesara mai ales pe timpul verii.

Mihaela Pop, director de vanzariin cadrul unui alt magazin de produse electrocasnice, a afirmat ca „cei mai multi care cumpara aparate pentru aer conditionat sunt agenti economici. Acestia sunt obligati si prin lege sa asigure salariatilor la locul de munca un climat corespunzatorin zilele foarte calduroase.

Pentru oferte mai mari si anume atunci cand sunt cumparate doua sau trei aparate pentru aer conditionat avem si oferte cu reduceri semnificative de preturi care pot cobori si cu 20-30 la suta siin plus asiguram si montarea.

Asa cred ca daca vrea aproape oricineisi poate permite un aparat pentru aer conditionat.inainte de 2.000 erau foarte scumpe si destul de putine, pentru ca nu aveau trecere.in sali erau folosite ventilatoare care nu aveau aproape nici un efect. Acum cererea este mare, oferta este foarte bogata si preturile sunt dupa buzunar”.

Am mai aflat de la cei doi directori ca printre cei mai importanti clienti se numara si institutii publice unde aerul conditionat este necesar atatin biroruri, dar mai alesin salile de sedinte. Numai cain acest caz este nevoie de instalatii mai speciale, avandin vedere dimensiunile mari ale salilor de sedinta.

Pentru astfel de cereri magazinele care comercializeaza aparate pentru aer conditionat asigura montarea gratuita si chiar servicii deintretinere, respectiv schimbarea filtrelor si alte lucrari. Cristian Csutak, director de vanzariin cadrul unui magazin de electrocasnice, ne-a mai spus ca „pentru astfel de cereri asiguram o reducere buna la pret, servicii de montaj siintretinere.

De la depunerea comenzii si pana la darea efectivain functiune nu trece mai mult de doua trei zile. Daca avem aparate cerute pe stoc montajul este asigurat chiarin ziua depunerii comenzii”.

Ventilatorele, mai ieftine si mai practice

Vanzarile sunt mariin aceasta perioada si in ceea ce priveste ventilatoarele de camere. Un astfel de ventilator costaintre 1.000.000 si 3.000.000 de lei vechi,in functie de aparatul cumparat.

Ni s-a spus ca ventilatoarele se vand mai bine decat aparatele pentru aer conditionatin primul rand pentru ca sunt mai ieftine, iarin al doilea rand pentru ca pot fi folosite mult mai usor, putand fi „plimbate” dintr-oincaperein altain functie de preferintele celui care le cumpara.

Singurul dezavantaj este ca nu pot fi utilizate decatincaperi de dimensiuni reduse unde ventilatia este asigurata cu usurinta, nu siin spatiile mari unde aparatele pentru aer conditionat primeaza.