Proiectul national "Olimpicii cunoasterii” reprezinta o metoda de practicare a evaziunii fiscale. Asociatia organizatoare cu elibereaza chitante in momentul incasarii sumelor aferente taxei de participare. Mai mult, organizatorii locali ai concursului primesc sume consistente, pe care nu platesc impozit.

Olimpiadele evaziunii

Proiectul national "Olimpiadele Cunoasterii”, avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, are ca obiectiv declarat organizarea de concursuri scolare la nivel national, cu scopul de a „recompensa” elevii participanti si profesorilor implicati.

Inscrierea elevilor la concurs se face prin intermediul unui „organizator scolar”, de regula cadru didactic, prin achitarea sumei de 7 RON (70.000 de lei vechi) pentru fiecare proba.

Potrivit celor spuse de organizatori, din banii colectati, care ajung la cateva miliarde la nivel national, „se constituie fondul de premiere, fondul de ajutorare a copiilor sinistrati si acoperirea cheltuielilor de organizare”. Disciplinele de concurs sunt matematica, limba romana si limba engleza.

Dupa cum am anticipat in materialul publicat anul trecut, sub paravanul acestui concurs se ascunde o evaziune fiscala de proportii, care aduce sume importante in buzunarele organizatorilor.

Principalii profitori ai afacerii se regasesc in conducerea Asociatiei „Olimpicii cunoasterii” din Bucuresti. Presedintele asociatiei este un anume Raducu-Cezar Nuica. Asociatia este inregistrata sub nr. 45/ 09.09.2005 in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, la adresa Craiova, str. Emanoil Chinezu, Bl. H3, Sc. 1, Ap. 8, si in Bucuresti, Sector 1, C.P. 47, O.P. 68.

Pe langa presedintele Nuica, din conducerea asociatiei mai fac parte Joitoiu Ivona Angela (vicepresedinte), Nuica Daniela si Apostol Lavinia. Avand in vedere ca doi membri ai familiei Nuica sunt in conducerea asociatiei, aceasta miroase tot mai mult a afacere de familie. Una extrem de profitabila!

Amanuntul asupra caruia ziarul nostru a atras atentia Garzii Financiare si care dovedeste ca asa-zisele concursuri reprezinta, de fapt, o afacere extrem de profitabila pentru Nuica&Co este ca sumele colectate de organizatori nu pot fi controlate de organele fiscale si ca modalitatea de colectare este una evazionista.

Conform regulamentului de organizare, profesorii implicati retin suma de 1 RON (zece mii de lei vechi/ elev/proba ca si comision. Organizatorul concursului la nivel de scoala, retine si el 1 RON/elev/proba cu titlu de comision, iar diferenta de 5 RON/elev/proba este expediata pe adresa Asociatiei „Olimpicii cunoasterii”, O.P. 68, C.P. 47, Sector 1, Bucuresti.

Nicaieri nu se specifica modul in care se incaseaza banii aferenti taxei de participare, bani pentru care, conform legislatiei financiar-fiscale, ar trebui sa se elibereze o chitanta. Ceea ce poate fi constitui, conform legilor in vigoare, infractiunea de evaziune fiscala!

Sub mantaua Ministerului Educatiei

Daca numai un sfert din elevii claselor I-VIII ar participa la o singura proba a concursului „Olimpicii Cunoasterii”, asociatia incaseaza cateva miliarde de lei.

Scazand valoarea premiilor si celelalte cheltuieli, ramane o suma considerabila, pentru care evazionistii de la „Olimpicii cunoasterii” au tiparit niste exercitii pe pliante si le-au expediat scolilor din toata tara. Fiind vorba de o asociatie non-profit, aceasta nu plateste impozite, astfel ca nu are obligatii fata de bugetul de stat.

Reprezentantii Politiei au recunoscut ca nu se emit chitante pentru sumele incasate de profesori ca si comision, explicand ca, intrucat acestia colecteaza banii pe baza formularelor expediate de organizatori, „banii ajung acolo unde trebuie”.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bihor, Daniel Negrean, care ar trebui sa citeasca putina legislatie fiscala, ne-a declarat ca „totul mi se pare pe cat se poate de clar si in ordine”. Garda Financiara Bihor a ajuns insa la o concluzie total diferita. Legislatia in vigoare stipuleaza ca pentru orice suma de bani incasata se elibereaza chitanta. In caz contrar, fapta se cheama evaziune fiscala.

Desi cele relatate nu puteau fi contestate, Cezar Nuica ne-a expediat faxuri kilometrice in care solicita sa revenim asupra articolului si sa dezmintim faptul ca asociatia pe care o reprezinta ar practica evaziunea fiscala.

Verdict: evaziune!

In ciuda amenintarilor si presiunilor facute pe langa conducerea ziarului si a faptului ca ne-a actionat in instanta pentru o inchipuita calomnie, noi am ramas fermi pe pozitie si ne-am sustinut punctul de vedere, respectiv ca „Olimpiadele cunoasterii” reprezinta o metoda de evaziune fiscala la scara nationala, acoperita sub masca unor concursuri scolare.

Ne-a confirmat-o chiar coordonatorul Garzii Financiare Bihor, comisarul-sef Calin Gal, care nu s-a sfiit sa declare ca modalitatea de colectare a banilor de catre Asociatia „Olimpicii cunoasterii” poate fi catalogata ca evaziune fiscala.

"Noi am trimis de mai multe luni o Adresa catre Garda Financiara Dolj, in care am prezentat situatia de la Oradea si am solicitat sa verifice cum stau lucrurile si la Craiova in legatura cu Asociatia «Olimpicii cunoasterii», care organizeaza concursuri scolare in toate liceele din tara.

Am inteles din raspunsul lor ca acolo nu s-au constatat probleme deosebite, dar, in urma verificarilor facute de noi, eu raman la parerea ca avem de-a face cu un caz de evaziune fiscala.

Nu e de ajuns ca profesorii organizatori distribuie materialele de concurs elevilor trimise prin posta de organizatori si apoi expediaza banii catre Asociatie prin mandat postal, retinandu-si comisioanele stabilite prin regulamentul de organizare a concursului! Conform legii, aceasta activitate ar trebui sa se desfasoare in baza unor documente fiscale cu regim special - facturi si chitante sau contracte cu regim special, iar incasarea banilor de la elevi, respectiv retinerea comisionului de catre profesorii organizatori sa se faca pe baza de documente justificative, pentru ca aceste venituri sa fie declarate si impozitate. Asociatia ar trebui sa incheie contracte care sa cuprinda reglementari clare cu organizatorii de la nivelul scolilor.

Nu e normal si nici legal sa se incaseze banii fara chitante. Intrucat Asociatia «Olimpicii Cunoasterii» are activitate la nivel national, voi aduce aceasta problema in atentia comisarului general al Garzii Financiare din Romania”, ne-a declarat comisarul-sef al Garzii Fianciare Bihor.

In aceste conditii, orice comentarii sunt de prisos. Iar ca sa va dovedim ca nu numai noi suntem „carcotasi”, va informam ca pe forum-ul site-ului Asociatiei „Olimpicii cunoasterii” sunt postate mai multe mesaje ale participantilor la concurs, care acuza conducerea acesteia de atribuirea premiilor in mod nedrept, proasta organizare si incorectitudine. Asa ca, nene Nuica, las-o jos ca macane!

In ciuda amenintarilor si presiunilor facute pe langa conducerea ziarului si a faptului ca ne-a actionat in instanta pentru o inchipuita calomnie, noi am ramas fermi pe pozitie si ne-am sustinut punctul de vedere, respectiv ca „Olimpiadele cunoasterii” reprezinta o metoda de evaziune fiscala la scara nationala, acoperita sub masca unor concursuri scolare.

Ne-a confirmat-o si coordonatorul Garzii Financiare Bihor, comisarul-sef Calin Gal, care nu s-a sfiit sa declare ca modalitatea de colectare a banilor de catre Asociatia „Olimpicii cunoasterii” poate fi catalogata ca evaziune fiscala

Amanuntul asupra caruia ziarul nostru a atras atentia Garzii Financiare si care dovedeste ca asa-zisele concursuri reprezinta, de fapt, o afacere extrem de profitabila pentru Nuica&Co este ca sumele colectate de organizatori nu pot fi controlate de organele fiscale si ca modalitatea de colectare este una evazionista