"Informatia de Vest” va prezinta, in exclusivitate, modul in care mai multe institutii ale Statului roman si-au dat concursul la abuzurile comise de fostul decan al Facultatii de Medicina din Oradea

In "campania” de razbunare demarata impotriva unui student de care sotia sa era indragostita, Mircea Ifrim a fost sprijinit neconditionat de seful IJP Bihor si fostul prim-procuror Parchetului local

Spre ghinionul lui Ifrim si a celor care l-au ajutat, fostul sau student, Yair Levy Mordekhai, nu a fost expulzat din Romania si este pe cale sa demonstreze ca a fost persecutat de acesta

Legaturi primejdioase

Ziarele au vuit referitor la scandalul starnit de studentul israelian Yair Levy Mordekhai, care l-a acuzat pe deputatul PRM Mircea Ifrim, pana de curand decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii Oradea, de comiterea mai multor infractiuni, printre care abuz in serviciu si instigare la fals.

Cu toate ca studentul a sustinut, initial, ca Ifrim l-a persecutat doar fiindca e evreu, adevaratul motiv al razbunarii lui Ifrim a fost dezvaluit de Yair Mordekhai in fata magistratilor: „Modificarea notelor s-a facut la presiunile profesoarei Chen Feng Ifrim (sotia lui Mircea Ifrim, prodecan in cadrul aceleiasi facultati - n.n.), cu care am refuzat sa am o relatie sentimentala”.

Probele prezentate de Yair includ un CD pe care sunt inregistrate mai multe convorbiri telefonice purtate de el cu Cheng si 53 de mesaje de posta electronica, al caror continut tradeaza o femeie indragostita „lulea”, primite de la sotia fostului decan.

In cadrul procesului, Yair Mordekhai a prezentat magistratilor si probe privind presiunile facute de Mircea Ifrim asupra autoritatilor pentru se razbuna pe el, in urma carora a fost exmatriculat ilegal de la Facultatea de Medicina oradeana si a fost la un pas de a fi expulzat din Romania.

Pana recent, cand a fost pensionat, timp de mai bine de 12 ani, Mircea Ifrim s-a dovedit de neclintit din fruntea Facultatii de Medicina si Farmacie din Oradea. Yair Levy Mordekhai a formulat o plangere penala impotriva lui, in care sustinea ca este victima abuzurilor si razbunarii personale a decanului pentru relatia care a avut-o cu sotia acestuia.

Mordekhai afirma ca decanul a dispus altor profesori de la Facultatea de Medicina din Oradea modificarea notelor sale din catalog. El a prezentat ca probe carnetul de student, in care trei note din catalog, respectiv doua de zece si una de noua, au fost modificate, grosolan, cu ajutorul pastei corectoare, in trei de patru.

Aceste falsuri, sustine studentul, au fost ordonate de Ifrim cu scopul de a-l declara repetent.

Reporterii nostri au stat de vorba cu Yair Mordekhai, care ne-a declarat ca este extrem de speriat fiindca deputatul PRM l-ar fi amenintat cu moartea. „Ifrim este foarte furios pe mine si m-a amenintat ca imi taie gatul”, sustine studentul, care este ingrijorat ca deputatul PRM ar putea plati cu cateva sute de euro un tigan ca sa il injunghie pe strada.

Mordekhai mai spune ca exmatricularea sa, ordonata de Ifrim sub pretextul ca ar fi adus injurii cadrelor didactice ale facultatii si in baza careia a fost sesizata Autoritatea pentru Straini pentru a fi expulzat, a fost ilegala, intrucat nu a fost respectata procedura.

Studentul nu a fost audiat, nu a putut sa conteste masura dispusa impotriva sa, iar exmatricularea nu a fost propusa de catre rectorul Universitatii Oradea.

Cu toate ca Yair Mordekhai a prezentat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o inregistrare audio in care profesorul Gabriel Bako recunostea ca decanul Ifrim l-a obligat sa-i schimbe nota, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale, atat impotriva deputatului-decan peremist, cat si a celor care i-au executat comenzile.

Ifrim, mai tare ca Basescu!

Personajul principal al acestui scandal cu parfum de telenovela chinezo-israeliano-romana este madam Chang Feng, sotia lui Ifrim si prodecan al Facultatii de Medicina.

Conform declaratiilor lui Yair Mordekhai, intre acesta si prodecanul Ifrim Chang Feng, mai tanara cu 30 de ani decat sotul ei, s-a infiripat o relatie pasionala, care s-a terminat brusc dupa ce vestea a ajuns la urechile decanului incornorat, care a jurat ca se va razbuna crunt.

Una din cele trei note modificate ale lui Mordekhai era chiar la disciplina predata de Ifrim Chang Feng. Din dispozitia lui Mircea Ifrim, ca urmare a modificarii notelor initiale in trei note de „patru”, Yair Mordekhai a fost declarat ca exmatriculat de la Facultatea de Medicina din Oradea.

Insa, inainte de exmatriculare, Mordekhai obtinuse de la Secretariatul facultatii o adeverinta, semnata inclusiv de Mircea Ifrim, prin care se atesta absolvirea de catre el a anului V de „Medicina” la Oradea. In baza acesteia, studentul s-a inscris in anul VI la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj.

Furios ca decanul de la UMF Cluj nu i-a facut pe plac si a acceptat inscrierea dusmanului sau in anul VI de studii, Mircea Ifrim a inregistrat o plangere penala, atat impotriva lui Yair Mordekhai, cat si a secretarei facultatii, Natasa Moca, cea care a eliberat respectiva adeverinta, pentru fals si uz de fals.

Dupa exmatriculare, Mordekhai, ca si alti studenti straini care au solicitat transferul de la Oradea la alte facultati de medicina, prin masinatiunile lui Ifrim, a primit dispozitie de parasire a teritoriului Romaniei din partea Autoritatii pentru Straini, una din structurile Ministerului de Interne.

Dispozitia a fost emisa pe baza sustinerilor decanului Mircea Ifrim, cum ca permisul de sedere al lui Yair Mordekchai ar fi fost eliberat pe baza unui fals, adica a adeverintei semnate chiar de el.

In cele ce urmeaza, „Informatia de Vest” va prezinta in exclusivitate, pe baza documentelor care ne-au fost puse la dispozitie chiar de cel vizat, modul in care institutii ale Statului Roman si-au dat concursul la abuzurile si masinatiunile fostului decan de la Medicina, care pare a avea o influenta si autoritate mult mai mari decat s-ar putea banui la prima vedere.

Aflandu-se parca la ordinele peremistului Ifrim, Autoritatea pentru Straini a emis un ordin de parasire a teritoriului Romaniei pentru Yair Mordekhai, in ciuda faptului ca Ifrim dezinformase institutia cu rea-credinta. Studentul a contestat insa ordinul si a primit sentinte favorabile atat la Curtea de Apel Oradea, cat si la Curtea de Apel Cluj.

Insa, procurorul Mihai-Dan Chirila, de la Parchetul de le langa Judecatoria Oradea, care a instrumentat dosarul in care Yair Mordekhai a fost cercetat in urma plangerii lui Ifrim, s-a purtat ca o veritabila sluga a acestuia din urma.

In ciuda faptului ca probele prezentate de studentul care constituia tinta razbunarii peremistului demonstrau clar nevinovatia sa, Chirila i-a stabilit lui Mordekhai o amenda administrativa de 4 milioane de lei (400 RON) si a dispus cercetarea acestuia pentru santaj, disjungand cauza. Conform legislatiei in vigoare, solutia trebuia comunicata doar partilor.

Din exces de zel (sau servilism?), Chirila a facut astfel incat solutia lui sa poata fi folosita de Ifrim ca pretext pentru a-l expulza din Romania pe student. Numai ca scenariul a esuat in ultima clipa.

Seful IJP Bihor face sluj

Un alt vinovat pentru „executia” studentului israelian este nimeni altul decat comandantul IJP Bihor, comisarul Liviu Popa, care, fara sa aiba nici o atributie in tot acest scandal, a expediat Autoritatii pentru Straini o adresa (nr.1248) prin care a dezinformat, pur si simplu, amintita institutie, spunand ca rezolutia anterioara celei date de Mihai Dan Chirila in cazul Yair Mordekhai ar fi fost infirmata, ceea ce presupunea ca acesta poate fi expulzat.

"Dlui director general, comisar-sef de politie Dinu Nicolae; La adresa dvs. nr. 598/11/05/2006, va comunicam ca prin Ordonanta primului procuror din data de 22.05.2006, a fost infirmata solutia adoptata in dosarul 452/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea privind pe numitii Moca Natasa si Yair Levy Mordekhai, cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 289, alin. I Cod Penal, respectiv 291 si 292 CP. si data o noua solutie, prin care numitul Yair Levy Mordekhai a fost sanctionat cu amenda administriva in cuantum de 400 RON, mentionandu-se disjungerea cauzei fata de acesta, urmand a fi cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj (alt dosar "fabricat” de Ifrim, cu mari sanse de a se incheia cu scoaterea de sub urmarirea penala a lui Mordekhai - n.n.), infractiune prevazuta de art. 192, alin. 2 Cod Penal (dosar nr. 2347/P/2006 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea), aflat in lucru la IPJ Bihor - Serviciul de Investigare a Fraudelor.

Anexam prezentei Ordonanta din 22.05.2006, emisa de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea in dosarul 452/P/2006”, se spune in adresa expediata de comandantul IJP Bihor. In coltul din stanga-jos al documentului apare mentiunea: „Dna Sorina, rog valorificati masuri de urmarire conform competentelor”.

Ca urmare a depasirii atributiilor de serviciu, comandantul IJP Bihor a fost somat de Yair Mordekhai sa raspunda la o serie de intrebari incommode.

Acestea se refera la temeiul juridic care a facut ca Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea sa ii trimita sefului IJP Bihor solutia dintr-un dosar in care institutia condusa de el nu avea calitate procesuala, motivele pentru care comisarul Popa a afirmat, prin amintita adresa, ca, prin ordonanta primului procuror a fost informata solutia adoptata in dosarul 452/P/2006 a Parchetului oradean, si numele persoanei de la Parchet prin care i-a fost comunicata ordonanta procurorului Dan-Mihai Chirila, care nu mai are calitatea de prim procuror.

Interesant mai este daca seful IJP Bihor, personal, a solicitat comunicarea ordonantei respective si in baza carui temei juridic, daca ordonanta la care se face referire a fost semnata si redactata de prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, de ce Liviu Popa a afirmat ca ordonanta anterioara a fost infirmata prin cea a procurorului Chirila, in conditiile in care acest lucru nu este real, etc.

In loc de raspuns, comisarul Liviu Popa a intrat subit in concediu si nici noi nu l-am putut interpela in legatura cu aceste demersuri inexplicabile.

"Dupa cum stiti, deputatul PRM Mircea Ifrim este in relatii de dusmanie cu mine si ma uraste deoarece sunt evreu, iar dansul conduce Asociatia de Prietenie Romania-Iran, aceasta tara negand existenta tarii pe care o iubesc si al carui cetatean ma mandresc a fi, Israel.

In Romania mi s-au facut mari nedreptati: mi s-au modificat notele in fals pentru a putea fi expulzat din Romania, mi s-a negat dreptul la studii, s-au depus plangeri impotriva mea ca as fi falsificator si proxenet, doar pentru ca sunt evreu.

Am depus plangere impotriva profesorilor Ifrim Mircea, Bako Gabriel, Mugea Toma si Ifrim Chang Feng, plangere care a facut obiectul dosarelor 1111/P/2005, 8908/2093/2006, 205/C2/1788/2006 la Parchetul de pe langa Jduecatoria Oradea si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In baza adresei dvs. si folosindu-se de documentele expediate de dvs., Autoritatea pentru Straini mi-a anulat dreptul de sedere in Romania, masura administrativa contestata de mine in instanta. Juristii Autoritatii pentru Straini au copiat in Intampinarea la contestatie faptul ca ordonanta din 22.05.2006 a infirmat ordonanta din data de 10.05.2006, dispuse amandoua in dosarul 452/P/2006.

De asemenea, Adresa dvs. a fost copiata ca si termeni juridici folositi intr-o Adresa expediata de decanul Mircea Ifrim, in care se cerea in mod ilegal exmatricularea mea de la studii. Adresa pe care Ifrim Mircea a trimis-o, folosind prin copiere termenii si sintagmele pe care dvs. le-ati folosit, consider ca se incadreaza juridic ca abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, propaganda nationalist-sovina, coroborat cu incalcarea Legii Sigurantei Nationale.

Am fost prezentat inca o data Consiliului de Senat al Universitati de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca si nu am fost exmatriculat, nici studiile mele anulate, cum cerea Ifrim Mircea” - arata Yair Modekhai in Adresa expediata sefului IJP Bihor.

Explicatii pentru o antologie a umorului universitar penal

Intre timp, Parchetul General a judecat plangerea penala inregistrata de Yair Mordechai impotriva celor trei profesori de la Facultatea de Medicina din Oradea. Potrivit probelor depuse de student la dosar, acestia se aflau intr-o situatie delicata. Acest lucru a fost recunoscut chiar de procurori.

"Apararile formulate de numitii Mugea Toma si Bako Gabriel, (profesorii de Chirurgie Plastica, respectiv Nefrologie - n.n.) nu pot fi acceptate, pentru ca este greu de admis ca intr-o sesiune de examene, aceluiasi student ii pot fi gresite notele la trei materii si ca un profesor poate evalua un test ca fiind de 9, nota trecuta si pe test si in carnetul de student, pentru ca, ulterior, acelasi raspuns sa fie evaluat cu 4.

Nu prezinta credibilitate apararea profesorului Toma Mugea ca a semnat carnetul de student fara a observa nota 10 trecuta de asistentul sau” - a explicat procurorul Alexandru Vancea, procuror-sef de sectie din cadrul Parchetului General, care este de parere ca, pentru o decizie corecta, trebuie sa se afle ce fel de relatii au existat intre Yair Mordechai si Chen Feng Ifrim.

Explicatiile celor trei profesori care au schimbat notele sunt de-a dreptul amuzante si scandalos de lipsite de credibilitate.

Astfel, "iubareata” Chang Feng Ifrim a explicat ca sotul ei, decanul Ifrim, a ajutat-o sa transcrie in catalog notele de pe o ciorna, dar ca acesta n-a vazut bine si ca, in loc de 0,50, a trecut nota 8,50, la care s-a mai adaugat un punct si jumatate din oficiu si cand a observat greseala, a facut rectificarea.

La randul lui, profesorul Toma Mugea a indrugat si el o poveste de toata jena. „Teza scrisa corespundea cerintelor unei note de trecere, dar, cu ocazia unei discutii cu studentul, am ajuns la convingerea ca el copiase, pentru ca nu poseda cunostintele necesare. Atunci mi-a sunat telefonul mobil si am spus «Foarte bine!», dar in sensul ca am terminat discutia.

Cand am revenit pentru continuarea examinarii, am constatat ca se prezentase un alt student si am semnat carnetul de note al studentului Mordechai Yair fara a verifica nota de 10 trecuta de asistent” - sustine Mugea.

Yair Mordekhai a prezentat insa procurorilor inregistrarea unei discutii cu profesorul Gabriel Bako in care acesta recunoaste ca i-a modificat nota din dispozitia lui Ifrim. Cu toate acestea, „universitarii” au fost scosi de sub urmarire penala.

Femeia indragostita

Putini stiu ca sotia lui Mircea Ifrim i-a cumparat chiar si flori studentului ei favorit, Yair Mordechai. Chiar ea a recunoscut acest lucru. „I-am dat flori de ziua lui, pentru ca in timpul cat era aici imi povestea despre viata lui. Asa am aflat ca in ziua urmatoare era ziua lui, sau ca are o serie de probleme cu femeile ori cu politia”, a declarat reporterilor Ifrim Chang Feng.

Indragostita de tanarul israelian, ea a aranjat lucrurile de asa natura incat sa fie cat mai aproape de el. Astfel, Yair Mordekhai a ajuns sa lucreze chiar la calculatorul din biroul sotiei decanului. „Yair s-a oferit sa ma ajute. Si, va spun sincer, se pricepe.

Mi-a facut adrese de posta electronica, mi-a conectat imprimanta si m-a ajutat sa scot cele doua carti ale mele pe care le am in limba engleza” - aceasta este explicatia lui Chang Feng Ifrim pentru existenta zecilor de e-mailuri de dragoste trimise de pe adresa sa pe cea a studentului.

Intrebat despre cazul Mordekhai, Mircea Ifrim a facut pe mortu’-n papusoi, sustinand ca el nu stie nimic despre situatia israelianului, desi a cerut personal Autoritatii pentru Straini si UMF Cluj sa-l expulzeze din Romania, respectiv a dat dispozitii sa fie exmatriculat.

Spre ghinionul lui Ifrim, fostul sau student, de care se indragostise sotia sa chinezoaica, a primit in cele din urma castig de cauza. In data de 19 iulie a.c., Biroul pentru Straini Cluj Napoca, prin Adresa nr. 307238, semnata de comisarul Vasile-Marius Ludusan, il informeaza pe Yair Levy Mordekhai urmatoarele: „Analizand petitia dvs. inregistrata la unitatea noastra sub nr. de mai sus, s-a decis inapoierea permisului de sedere ROU 0060856, fapt dispus prin Minuta Sentintei Civile nr. 313/2006 a Curtii de Apel Cluj”.

In schimb, decanul Mircea Ifrim isi va pierde functia incepand cu 1 octombrie 2006. Senatul Universitatii Oradea a decis sa nu mai prelungeasca activitatea profesorilor care au implinit 65 de ani. Vestea pensionarii lui Ifrim i-a bucurat pe studenti.

"Am scapat de tirania lui Ifrim, de teroarea si santajele la care erau supusi studentii straini” - au declarat unii dintre studentii medicinisti oradeni interpelati de noi.

Razboiul lui Mircea Ifrim cu Yair Levy Mordekhai, pe de o parte, si cu Universitatea Oradea, pe de alta parte, e departe de a fi incheiat. Astfel ca intr-unul din numerele urmatoare, vom reveni asupra subiectului.

Personajul principal al acestui scandal cu parfum de telenovela chinezo-israeliano-romana este madam Chang Feng, sotia lui Ifrim si prodecan al Facultatii de Medicina.

Conform declaratiilor lui Yair Mordekhai, intre acesta si prodecanul Ifrim Chang Feng, mai tanara cu 30 de ani decat sotul ei, s-a infiripat o relatie pasionala, care s-a terminat brusc dupa ce vestea a ajuns la urechile decanului incornorat, care a jurat ca se va razbuna crunt

Un alt vinovat pentru „executia” studentului israelian este nimeni altul decat comandantul IJP Bihor, comisarul Liviu Popa, care, fara sa aiba nici o atributie in tot acest scandal, a expediat Autoritatii pentru Straini o adresa (nr.1248) prin care a dezinformat, pur si simplu, amintita institutie, spunand ca rezolutia anterioara celei date de Mihai Dan Chirila in cazul Yair Mordekhai ar fi fost infirmata, ceea ce presupunea ca acesta poate fi expulzat

Indragostita de tanarul israelian, ea a aranjat lucrurile de asa natura incat sa fie cat mai aproape de el. Astfel, Yair Mordekhai a ajuns sa lucreze chiar la calculatorul din biroul sotiei decanului. „Yair s-a oferit sa ma ajute. Si, va spun sincer, se pricepe.

Mi-a facut adrese de posta electronica, mi-a conectat imprimanta si m-a ajutat sa scot cele doua carti ale mele pe care le am in limba engleza” - aceasta este explicatia lui Chang Feng Ifrim pentru existenta zecilor de e-mailuri de dragoste trimise de pe adresa sa pe cea a studentului