Consiliul Judetean Tulcea a incheiat acum cinci zile un contract in valoare de 5,5 miliarde de lei cu o companie locala, SC Ricostar SRL. Contractul a fost acordat fara licitatie, dupa ce autoritatile judetene au cerut oferte de pret din partea a trei societati din Tulcea si din Constanta.

SC Ricostar ar urma sa se ocupe de deratizarea, dezinsectia si dezinfectia localitatilor afectate de inundatii. Numai ca firma cu pricina nu are licenta pentru asemenea activitati. Ea insa s-a asociat, in aceeasi zi in care a obtinut contractul cu Consiliul Judetean, cu o companie licentiata din Galati, SC Decis LVK SRL din Galati, care ar urma sa ii acorde asistenta tehnica.

Deja, Consiliul Judetean a platit nin avans companiei Ricostar circa 210.000 de lei noi. In urma contractului dintre compania tulceana si cea galateana, cea din urma ar urma sa primeasca mai putin de 4.200 de lei noi in schimbul consultantei.

Cate localitati au fost afectate in realitate?

Un aspect interesant al contractului este acela ca Guvernul ar vurma sa deconteze lucrarile din 20 de localitati, desi au fost afectate efectiv doar 12, asa cum au stabilit inspectorii trimisi de sefii institutiilor deconcentrate din judet.

O serie de consilieri judeteni spun ca se vor adresa Guvernului, caruia ii vor cere sprijin pentru lamurirea situatiei. Si aceasta nu este singura problema legata de inundatii.

Doua familii din localitatea Ostrov s-au plans reprezentantilor Prefecturii Tulcea ca locuintele lor inundate in primavara acestui an stau sa se prabuseasca. Cu toate acestea, ele au fost vtrecute pe nlista constructiilor cu afectiuni minore, care nu vor beneficia de reparatii platite de stat.

Conducerea Prefecturii Tulcea a ordonat vo ancheta in acest caz. Situatia de la Tulcea nu este singulara in tara.

Aceleasi probleme si la Bistrita-Nasaud

De pilda, exista nemultumiri serioase si nin judetul Bistrita-Nasaud, pe Valea Tiblesului. Regiunea a fost maturata in aceasta vara de o viitura care a produs moartea a 13 persoane si care a afectat sute de locuinte, plus intreaga infrastructura.

Imediat dupa viitura, o serie de firme si-au trimis utilajele in zona ca sa munceasca la degajarea drumurilor si apoi la refacerea lor. Desi nu exista nici un contract si nimeni nu le-a cerut oficial ajutorul, firmele respective insista acum sa fie platite pentru lucrarile facute.

In acest caz, lucrarile ar urma sa fie decontate tot de catre Guvern. Si asta desi potrivit legii, ar fi trebuit sa fie organizata o licitatie.

In localitatea cea mai grav afectata, Tarlisua, satenii au exact aceleasi probleme ca si cei din Ostrov din judetul Tulcea. Bistritenii din Tarlisua spun ca evaluarea pagubelor a fost facuta dupa criterii ciudate.

Astfel, o serie de familii grav afectate ar putea sa nu primeasca nici un fel de despagubiri. In schimb, o serie de angajati ai Primariei, intre care si soferul primarului, ar fi fost trecuti npe lista de despagubiri cu sume importante, desi satenii sustin ca gospodariile functionarilor nu ar fi suferit decat pagube minore.