Exploatarea Miniera "RosiaMin" Rosia Montana (judetul Alba), care nu mai produce in prezent nimic, a fost instiintata ca va ramane fara alimentare cu energie electrica. Conducerea societatii a primit o notificare din partea "Electrica" prin care era anuntata ca are o factura restanta de 1,3 miliarde lei vechi.

In prezent, curentul electric este folosit doar pentru aprinderea reflectoarelor de supraveghere pe timp de noapte a activelor. Se poate spune ca functionarea periodica a retelei de energie in cadrul exploatarii miniere ar echivala cu o invitatie la jaf.

Subprefectul de Alba, Clement Negrut, a avertizat ca in cazul in care societatea nu va mai primi curent, toate bunurile vor ramane la dispo-zitia hotilor, la fel cum s-a intamplat in urma cu doi-trei ani, in orasul Zlatna. "La ora unu noaptea se lua curentul si venea pe la patru. Intre timp, se "muncea" intens pe platformele industriale", a spus Negrut.

Directorul exploatarii miniere, Valentin Rus, a declarat ca a trimis, la randul sau, o adresa catre "Electrica" prin care a instiintat ca datoria provine din perioada in care firma avea inca productie. Intr-o luna de productie, factura la energie se ridica la aproximativ 3,5 miliarde lei.

Acum, becurile si reflectoarele din jurul sediului, uzinei de preparare si ale altor obiective ale firmei consuma intre 200 si 250 de milioane de lei, o suma pe care Rus sustine ca o poate plati.

Directorul "RosiaMin" a recunoscut ca fara curent toate activele firmei ar fi expuse hotilor de fier vechi. Acesta este principalul motiv pentru care toate utilajele au fost adunate la un loc, pe o suprafata mai mica, pentru a putea fi supravegheate mai bine. El a mai spus ca deocamdata nu stie cum va reactiona "Electrica", dar ca i s-a transmis ca solicitarea sa va fi analizata.

Ieri, la ora 13.00, cand expira termenul de plata a datoriei si societatea trebuia deconectata, acest lucru nu se produsese, semn ca "Electrica" ar fi putut decide sa amane actiunea. Valentin Rus nu stia, insa, nimic oficial.

"RosiaMin", exploatarea de stat de la Rosia Montana, a fost inchisa in urma cu cateva luni. Disponibilizatii au incasat fiecare 150 de milioane de lei, urmand sa mai primeasca un rest de 60 de milioane in luna august.