50.000 de euro este valoarea unui rinichi pe piata neagra din Targu Mures l Un pret exorbitant, dar nu intotdeauna corpul strain este acceptat de catre organismul beneficiarului l Desi legea pedepseste aspru vanzarea de organe, zeci de mureseni au postat pe internet anunturi de vanzare pentru rinichi sau chiar ochi l ZIARUL de Mures a reusit sa intre in cercul vicios al asa-zisului trafic de

organe l Din cauza saraciei, targumuresenii au ajuns sa-si negocieze viata la colt de strada

Chiar daca normele legale aflate in vigoare instituie pedeapsa cu inchisoarea pentru donarea organelor, in scopul obtinerii unor foloase materiale, zeci de targumureseni au pe internet anunturi prin care isi scot la vanzare diverse parti ale corpului. Preturile sunt cu adevarat exorbitante.

Astfel, daca un pretul unui rinichi variaza intre 30.000 de mii si 50.000 de euro, cel al unui testicul depaseste 200.000 de euro. Pentru a fi siguri de reusita, donatorii se intrec in ingeniozitate in redactarea anunturilor publicitare. Mercenarii de organe punla dispozitie toate datele pentru a putea fi contactati, de la numerele telefoanelor mobile si pana la adresele de email.

"Nu-mi pot intretine fetita"

Redactorii nostri au trimis o serie de mesaje catre casutele postale electronice ale mai multor ofertanti. "Va rog sa ma contactati cat mai repede. Sotul meu are nevoie urgenta de un transplant de rinichi. Precizez ca avem o situatie financiara foarte buna si ca suntem dispusi sa oferim oricat", asa a sunat oferta ZIARULUI, iar "donatorii" nu au intarziat sa apara. Attila are 29 de ani.

In urma cu ceva timp a accidentat mortal o pensionara si a stat apoi o perioada dupa gratii... Dupa ce a fost eliberat reintegrarea in societate n-a mai fost posibila. Negocierea pentru obtinrea rinichiului s-a desfasurat in plina strada, chiar sub ochii organelor de control. "Am o fetita de doi ani. Sta cu mine. Din cauza problemelor financiare, eu si sotia ne-am separat.

Ea sta cu parintii la tara. Eu am ramas cu ai mei, care sunt pensionari. Recurg la acest sistem pentru ca nu imi pot intretine familia. Este foarte greu. Am cazier si asta conteaza mult", sustine Attila.

Un rinichi de mii de euro

La intrebarea despre valoarea organului... tace. Se gandeste, isi framanta degetele si apoi adauga repede, pentru a nu ne da senzatia ca s-ar fi razgandit. "50.000 de euro. Dar doar unul. Cum mi-a venit ideea? De la un vecin de bloc care nu mai are decat un singur rinichi. Am observat ca se misca destul de bine. Deci, se poate trai si asa. Analizele nu le-am facut inca, dar urmeaza.

Am grupa sanguina AB 4. Este bine, nu? In orice caz, parintii mei sunt foarte suparati ca am recurs la acest lucru. Nu sunt de acord, dar n-am ce face. Sotul d-voastra de cand are probleme?", s-a aratat interesat Attila. Cu promisiunea ca vom reveni cu un nou mesaj dupa ce vom rezolva problema banilor, ne-am despartit de potentialul "donator".

"Nu vrea sa renunte"

Relu este intermediar. Sustine ca nu ar recurge niciodata la un asemenea gest dar a postat anunturi pe site-uri de internet pentru un prieten. "M-a rugat sa fac asta pentru el. Acum nu se afla in localitate. E la Bucuresti la analize. A avut o oferta foarte buna din partea unei judecatoare al carei sot avea nevoie disperata de un rinichi. Dar au fost ceva probleme.

Cred ca sunt legate de grupa de sange. Nu stiu exact", a afirmat Relu. Despre cat ii revine din toata afacerea, nu vrea sa vorbeasca. Insa isi vinde "marfa" mai bine decat comerciantii din piete. "Puteti sta linistita. Donatorul este un fost sportiv. Nu are probleme de sanatate. Este casatorit si are o fetita de sase ani. Ce a practicat? Ceva lupte. Dar e sanatos tun.

Cat cere? Cam 40.000 de euro. Cei de la Bucuresti ii ofereau 50 de mii de euro. Bine, a mai avut si alte oferte. Eu am incercat sa-l fac sa renunte, insa a refuzat", a incercat sa ne convinga Relu.

Ce spune medicul?

Donator sau solicitant, disperarea ii atinge pe toti in egala masura. Pentru a le demonstra celor care recurg la serviciile oferite de astfel de site-uri ca lucrurile nu se pot rezolva intotdeauna cu o simpla tastare a comenzii "send" redactorii ZIARULUI au solicitat parerea unui specialist. "Foarte multe date tehnice nu va pot da.

Am avut un singur caz, in care mama a fost donatoare pentru fiu. Din pacate, lucrurile nu au iesit bine, deoarece organismul baiatului a respins rinichiul. Tratamentul care survine in urma unei asemenea operatii este foarte costisitor si complicat. Oricine poate devenii donator. Dar rezultatul nu e intotdeauna cel asteptat.

Iar asta deoarece, intervine senzatia de corp strain", a declarat doctorul Ileana Mihaiescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie. "Cu un singur rinichi se poate trai. Dar, de obicei, donatorul, prezinta deseori probleme cu cel care i-a mai ramas. La noi vin foarte des persoane care incearca sa ne vanda diverse parti ale corpului.

Nu mi se pare normal sa se intample astfel de lucruri si oricum, acset fapt, se pedepseste prin lege. Nu stiu daca la nivelul spitalelor exista o mafie a organelor. Nu am auzit. Se poate", a completat Viorel Zait, medic specialist urolog in cadrul Spitalului Municipal Sighisoara.

Pedepse

Noua lege privind efectuarea prelevarii si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana prevede ca fapta persoanei de a dona organe, tesuturi sau celule in scopul obtinerii de foloase, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 ani la 7 ani.

Determinarea cu rea-credinta sau constrangerea unei persoane sa doneze organe, tesuturi si/sau celule, constituie infractiune si se pedepseste tot cu inchisoare, de la 3 ani la 10 ani.

De asemenea publicitatea in folosul unei persoane, in scopul obtinerii de organe, tesuturi si/sau celule umane, precum si publicarea sau mediatizarea unor anunturi privind donarea acestora in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau de alta natura pentru sine, familie sau terte persoane fizice sau juridice, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Legra intra in vigoare chiar la sfarsitul acestei luni.