Domeniile de vanatoare din judetul Mures au fost atribuite clientelar l Sute de mii de hectare de padure au fost "adjudecate" de-a lungul timpului in baza unor licitatii ridicole l Patronul "Casei Capsa" din Bucuresti, Marian Bucur, a pus mana pe trei fonduri de vanatoare situate pe Valea Muresului Superior.

Seful Ocolului Silvic Lunca Bradului, Mihai Rosianu, este reprezentantul legal in teritoriu al AVPS "Cerbul" Bucuresti. Valea Gurghiului se afla sub monopol reghinean l Muntii Calimani au fost impartiti de oamenii printului Dimitrie Sturdza l De pe urma suprafetelor atribuite in gestiune, beneficiarii incaseaza milioane de euro anual din organizarea partidelor de vanatoare.

In Romania, domeniile de vanatoare sunt gestionate de asociatiile de profil si de Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva prin directiile sale judetene. Doar o mica parte au ajuns pe mana organizatiilor vanatorilor si pescarilor. In judetul Mures, exista 58 de fonduri de vanatoare.

Potrivit normelor legale aflate in vigoare, daca administratorul domeniilor nu poate asigura conditii optime pentru ingrijirea acestora, fondurile sunt scoase la mezat. Licitatiile organizate pe plaiurile muresene au avut ca rezultat fondurile de vanatoare date aproape cadou. Achizitionate la preturi derizorii, impresionantele domenii aduc anual in buzunarul beneficiarilor milioane de euro.

Licitatii suspecte

Pe Valea Muresului suprafata de masa verde este estimata la 230.000 hectare de padure. In aceasta zona, fondurile de vanatoare au fost impartite cu "succes" intre Directia Silvica si patronul "Casei Capsa" din Bucuresti, Marian Bucur. Despre acesta va putem spune ca este originar din Tartasesti si ca in copilarie a fost prieten apropiat a lui Adrian Nastase.

Iar potrivit unor zvonuri vehiculate tot mai des pe Vale, Bucur ar fi chiar ruda cu fostul premier, nascut si el tot la Tartasesti. Omul de afaceri bucurestean este administratorul AVPS "Cerbul", printre ai carei membrii figureaza nu doar Nastase ci si Miron Mitrea. Pe Valea Muresului Superior, Bucur a reusit sa puna mana pe trei fonduri de vanatoare.

Astfel, fondul 31 Bradu, fondul 32 Ilva si fondul 33 Zebrac au fost concesionate catre Bucur pe o perioada de zece ani la preturi derizorii, pentru suma de 3000 RON anual pe "cap" de fond.

Iar asta nu o spunem noi ci Marin Huruba, inginer in cadrul Ocolului Silvic Lunca Bradului: "Habar nu am cat sunt aceste fonduri! Din cate stiu eu, costurile variaza intre 30 si 50 de milioane de lei", a declarat acesta.

Rosianu complice

Fondurile de vanatoare gestionate de Marian Bucur pe Valea Muresului au o suprafata de peste 32.000 hectare. Castigarea licitatiei unor astfel de domenii de catre AVPS "Cerbul" nu a fost una deloc intamplatoare. In actele societatii, seful Ocolului Silvic Lunca Bradului, Mihai Rosianu, figureaza in calitate de director imputernicit in teritoriu al AVPS Cerbul.

Prin urmare, o astfel de "asociere" ar fi trebuit sa scoata din start de pe lista societatilor participante la licitatie, Asociatia "Cerbul". Legatura dintre Rosianu si Bucur este una veche, si a fost consolidata prin intermediul afaceristului Robert Raduta, concesionarul zonei de Nord a Deltei Dunarii.

Acest aspect a fost insa "omis" de catre RNP, iar Ministerul Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale a inchis ochii. De asemenea, Bucur mai detine fondul de vanatoare numarul 59 in zona Zagar, pe care si l-a insusit in vara lui 2004. In suprafata de 6.980 de hectare, fondul din Zagar a fost atribuit lui Bucur pentru 11 milioane de lei vechi.

Dubioasa licitatie a fost organizata de Romsilva chiar in preajma alegerilor generale, fiind anuntata intr-un cotidian central neauditat BRAT, si nu in unul de mare tiraj, asa cum prevede Legea 103/1996 privind fondul cinegetic. Ministerul s-a dovedit la fel de ingaduitor si cu domeniile gestionate de Asociatia "Cerbul" atunci cand a stabilit cota la vanat.

Si in momentul de fata, cotele stabilite pentru urs sunt duble fata de cele administrate de RNP. Astfel la fondul Mermezeu-Zebrac, densitatea carnivorelor este dubla fata de cea considerata optima. Si tot aici mai trebuie sa precizam faptul ca, fondurile de vanatoare au fost concesionate lui Bucur pe o perioada de zece ani.

Iar potrivit legii, acesta are drept de preemtiune la licitatie in continuare, fiind administratorul domeniului.

Vanatorii din Reghin

In Lunca Bradului, RNP administreaza o suprafata de 22.401 hectare, reprezentand fondurile 34 Neagra si 35 Salard. Fondul 34 de pe raul Gudea a fost legat in urma cu ceva timp de un adevarat scandal. Astfel, desi domeniul avea stabilit la efectivul de ursi cota 1, doi cetateni americani, Chancellor Terri si Sondra au impuscat trei exemplare.

Carnajul nu ar fi putut avea loc daca implicarea RNP nu ar fi fost cel putin directa. La Rastolita, RNP mai administreaza fondul numarul 28 Iod, al carei suprafata depaseste 10.000 de hectare. Tot aici si-a facut loc si patronul EMIVAS CONS SRL Emil Farago, care prin AVPS "Darul Calimanilor", societate in cadrul careia figureaza ca actionar, a pus mana pe doua fonduri impresionante.

Astfel, fondul 30 Rastolita cu o suprafata de 13.925 hectare si fondul Sacal care cuprinde 13.337 hectare au fost adjudecate de omul de afaceri reghinean. In Muntii Gurghiului, fondurile de vanatoare au ajuns in "ograda" AVPS Hermina, asociatie care apartine omului de afaceri, Eremia Pop. Acesta si le-a insusit inca de pe vremea mandatului de primar al Reghinului.

Braconierii de pe Tarnave

AVPS Sighisoara este o alta asociatie care a castigat in zona Tarnavelor o serie de licitatii. Astfel, fondul 52 Boiu, fondul 53 Sighisoara, fondul 54 Arghita, fondul 55 Saschiz, fondul 56 Apold, respectiv fondul 58 Nades au intrat pe mana vanatorului Mihai Hofnar.

Partidele de vanatoare starnesc in Cetatea Medievala adevarate controverse, deoarece autorii masacrelor puternice sunt chiar legiuitorii locului.

Vanatoare la Gurghiu

In Muntii Gurghiului cele mai impresionante partide de vanatoare sunt organizate de catre printul Dimitrie Sturdza, care se va muta in Muntii Neamtului dupa retriocedarea padurilor familiei domnitoare. Tot in zona Muntilor Gurghiului a fost deschisa o minicariera de andezit care functioneaza fara licenta de exploatare de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale.

In urma cu trei saptamani, Corpul de control al ministrului Gheorghe Flutur, a luat la purecat mai multe Ocoale Silvice de pe Valea Muresului. Obiectul controlului l-a constituit un sir lung de reclamatii cu privire la modul de administrare a fondului cinegetic din aceasta zona. Deocamdata asteptam rezultatele anchetei. Vom reveni.

Restul fondurilor de vanatoare din judetul Mures au fost impartite de catre AJVPS Mures si Directia Silvica. Fondurile 19 Galateni, 21 Gornesti, 22 Voivodeni, 23 Breaza, 24 Lunca, 27 Dumbrava, 29 Bistra, 44 Isuica, 47 Bereni, 48 Chibed, 49 Ghinesti, 50 Crisani, 51 Roua au revenit AJVPS Mures.

Fondurile 26 Alunis, 36 Lapusna, 37 Fancel, 38 Tireu, 39 Casva, 41 Sirod, 42 Niraj, 43 Sebes, 57 Cris sunt administrate Directiei Silvice Mures, iar Fondul 40 Mociar este gestionat Liceul Silvic Gurghiu.

"Este o mafie cum nu s-a mai vazut. Va dati seama, Romsilva organizeaza niste licitatii atat de dubioase incat se ajunge ca o societate sa-si adjudece un fond de vanatoare la un pret de 500.000 mii lei. Iar asta, in conditiile in care un urs valoareaza peste 400-500 de milioane de lei", Liviu Farcas, seful Ocolului Silvic Privat "Cerbul Carpatin" Rastolita.

"In Gurghiu nu mai functioneaza de mult nici o cariera de piatra", Cota Galaftion, inginer Ocolul Silvic Gurghiu.

"Nu exista nici o mafie. Toate aceste licitatii se fac la nivel de Minister. Noi nu putem face nimic. Faptul ca Rosianu este director la AVPS "Cerbul", nu reprezinta nici o problema. Doar trebuie sa aiba si ei un reprezentant aici. Foarte multi padurari de la noi sunt in aceasta asociatie Anton Dogaru, director comercial al Directiei Silvice Mures. Ma cunosc cu Bucur de vreo 15 ani.

Figurez ca si reprezentant al AVPS "Cerbul", dar repet nu incasez nici un fel de bani de la acestia. Aveau doar nevoie de un om in teritotiu care sa le rezolve hartiile", Mihai Rosianu, seful Ocolului Silvic Lunca Bradului

"In judetul Mures, fondurile de vanatoare se impart in doua. O parte sunt detinute de AJVPS in timp ce restul reprezinta domeniul silvicilor. Scandalul acela iscat asupra fondului de la Zagar a fost inutil, prevederile legale au impus Directiei Silvice scoaterea la licitatie a acestui fond", Ovidiu Natea, ex-presedintele AJVPS Mures.