In Valea Jiului, executorul judecatoresc Florin Vrabie este cunoscut datorita nemultumirilor multiple manifestate de-a lungul anilor, si de pagubiti si de cei ce trebuiau executati, prin reclamatii, plangeri, sesizari la presa, chiar la Alba Iulia, dar statul aparte al acestei categorii profesionale l-a ferit pe executor, prin imunitatea conferita de legislatie.

A fost revocat si chiar s-a cerut inlocuirea sa, dar s-a invocat lipsa de personal. Pentru aprobarea unui post in plus procedura este dificila si este extrem de greu sa patrunzi in casta executorilor judecatoresti.

Schimbarea legislatiei a facut posibil ca de vinerea trecuta executorul sa fie cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie, pe numele lui depunandu-se doua plangeri penale din partea Companiei Nationale a Huilei Petrosani si a casierelor de la Exploatarea Miniera Livezeni. Nici jandarmii n-au scapat. Si pe numele lor s-a depus o plangere penala.

Executorul Florin Vrabie a purces la executarea silita a E.M. Livezeni intr-un mod ce se aseamana cu recuperatorii ilegali din filmele cu baieti buni si baieti rai.

Sub nobila misiune de a pune in aplicare hotarari judecatoresti, jandarmii care-l insoteau pe executor au imbracit pe paznicii insarcinati cu siguranta transportului banilor, iar Vrabie a pus mana pe sacii cu banii de salarii pentru mineri - vreo 820 de milioane lei- si dusi au fost. Incidentul s-a produs chiar la BCR.

Spunem „dusi au fost”, pentru ca Florin Vrabie mai era insotit si de reprezentantii recuperatorilor cu acte in regula, respectiv Scandinavia Trading SRL, societatea careia RAAVJ i-a cesionat creantele minei Livezeni de circa un miliard lei, urmand ca ulterior sa-si recupereze banii. Si l-au angajat de controversatul executor judecatoresc.

Florin Vrabie este un executor cu experienta si stia ce risca folosind un asemenea mod de a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca. Spusele sale, care au parvenit prin alte si alte surse, cum ca el si-a facut treaba si de aici incolo ar fi treaba altora, ne-a pus pe ganduri.

A riscat Vrabie cu buna stiinta nerespectand niste proceduri legale?

Directorul general al Companiei Nationale a Huilei Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca « actiunea executorului este un jaf la drumul mare importiva casierei de la Livezeni. Nu pot sa cred ca executorul nu a fost deja arestat pentru fapta sa ». Si slava Domnului, CNH a avut parte de executari silite, iar juristii sai stiu exact cum stau lucrurile in asemenea situatii.

Florin Vrabie a invocat o sentinta din 1999, contestata de reprezentantii CNH care arata ca exista numeroase neconcordante, ca sentinta ar fi casata, fara valoare juridica.

„Florin Vrabie a facut obiectul mai multor dosare penale, dar pana la schimbarea legislatiei care conferea executorilor judecatoresti imunitate, solutia propusa de politie a fost declinarea de competenta”- a declarat comandantul Politiei Petrosani, Florin Nicolae.

Ancheta se deruleaza sub coordonarea adjunctului IPJ Hunedoara, Remus Sabau si a prim procurorului adjunct de pe langa Judecatoria Petrosani.

Ministerul Justitiei si-a trimis reprezentantul pentru un control in acest caz, De cercetarea jandarmilor se ocupa doi procurori militari.