- D-le ministru, Armata Romana a stat mereu in aparare, luptandu-se aici, la noi acasa, ba cu romanii, ba cu turcii sau rusii, ba cu ungurii. A fost mai mult in defensiva decat in ofensiva!

Acum, cand s-au schimbat misiunile armatei, se pare ca se da o batalie crancena cu mentalitatea si traditia. Chiar trebuie sa stam cu armata de paza la hotare care, intre noi fie vorba, nu prea mai exista si sa ne facem ca nu vedem ca in istoria armatei incepe un nou capitol?

Intamplator sau nu, incepe cu dumneavoastra, care va aflati in fruntea armatei. Grea misiune va paste!

- Mai intai de toate, vreau sa va multumesc pentru oportunitatea pe care mi-o oferiti de a dialoga din nou cu fidelii dumneavoastra cititori. De-a lungul istoriei, Armata Romana a fost pavaza la frontierele tarii, pentru ca noi romanii nu am fost niciodata invadatori.

In schimb, bogatiile noastre, fie ca a fost vorba de grane, petrol, aur, au atras ca un magnet tot soiul de popoare agresoare. Armata Romana a facut ceea ce trebuia in acele vremuri, iar cei care s-au jertfit pentru tara merita intreaga noastra recunostinta si apreciere.

Cred ca la fel de mult trebuie sa ne mandrim cu veteranii nostri de razboi, care au trecut prin lupte grele pentru apararea tarii. E adevarat insa ca vremurile s-au schimbat, la fel si razboaiele si armele. Acum totul este mult mai sofisticat.

Armata Romana este, la fel ca si intreaga societate, intr-o profunda transformare. Din acest punct de vedere as putea sa spun cu siguranta ca suntem pregatiti si mental sa facem fata noilor amenintari cu care ne confruntam.

Suntem membri NATO si putem spune ca Armata Romana a fost prima institutie care s-a integrat in structurile de securitate nord-atlantice.

Dupa cum stiti, celebrul articol 5 al Tratatului spune ca un atac asupra unui stat membru NATO se considera a fi o agresiune asupra intregii organizatii politico-militare, numita NATO. De aceea, pot sa afirm cu convingere ca atacul asupra frontierelor Romaniei nu mai este o amenintare de actualitate, iar strategia noastra tine cont de acest lucru.

Ca sa va raspund direct la intrebare, am sa spun ca nu un eventual conflict militar la granite ne da de gandit. Principalele amenintari la securitatea nationala sunt in ton cu noile vremuri: coruptia, crima organizata si nu in ultimul rand terorismul.

Practic, de la atacurile din 11 septembrie din SUA, intreaga gandire strategica militara s-a schimbat, inclusiv pentru americani, iar terorismul a devenit principala amenintare mondiala. Vorbind despre transformarile care au loc in Armata, vreau sa reamintesc ca am pus in aplicare o mai veche promisiune din campania electorala si anume eliminarea stagiului militar obligatoriu.

De la 1 ianuarie 2007 vom avea o armata de profesionisti, gata sa faca fata noilor amenintari, mai bine dotata si in concordanta cu structurile NATO.

- Suntem aliati cu SUA si membru NATO. Cat conteaza acest lucru in strategia de lupta a armatei noastre? Cine comanda de fapt trupele romanesti, cine le stabileste misiunile si cine le retrage din moment ce suntem armata a NATO, lucru dupa care romanii au tanjit atata!

- Cred ca in mare parte v-am raspuns deja la aceasta intrebare. Suntem membri ai NATO si aliati ai SUA, dar in acelasi timp suntem suverani in ceea ce priveste comanda trupelor noastre.

Misiunile sunt stabilite de conducatorii Armatei Romane. In plan extern, Armata Romana desfasoara diferite misiuni sub mandate ale ONU, NATO sau ale coalitiilor internationale, fie ca vorbim de Irak, Afganistan, Kosovo sau Bosnia. Deciziile de participare la misiuni sau de retragere din teatrele de operatiuni sunt decizii pe care le ia Parlamentul.

Fiti convinsi ca Armata Romana este comandata de romani, iar deciziile ne apartin, ca stat suveran si independent.

- Armata romana a fost mereu o armata saraca, slab echipata si dotata, marele ei atuu fiind vitejia soldatului roman. Cum stam acum cu tehnica de lupta si echiparea armatei? Suntem sau nu compatibili cu armatele NATO, cu americanii in speta?

- Intrarea in structurile de securitate nord-atlantice inseamna automat si compatibilizarea echipamentelor de tehnica militara ale tarii noastre cu cele din tarile membre NATO. Procesul de inlocuire a acestor echipamente a demarat si, in functie de posibilitatile financiare, vom incerca ca acest proces de compatibilizare sa fie cat mai scurt.

Militarii nostri care participa la misiuni NATO sunt echipati corespunzator si nu exista aproape nici o diferenta fata de omologii lor din alte tari NATO. Sigur ca sunt inca multi pasi de facut in aceasta directie, dar eu zic ca suntem pe un drum bun.

Nu se pot face minuni peste noapte, dar important este ca exista vointa de a inzestra Armata Romana cu cele mai actuale echipamente de tehnica militara. Faptul ca suntem foarte solicitati sa participam la misiuni NATO arata ca exista o deplina incredere in capacitatile noastre umane si militare.

Daca nu era asa, sa fiti convinsi ca nu eram atat de doriti pentru participari in teatre de operatiuni, ca parteneri ai aliatilor nostri.

- D-le ministru, concetatenii dvs. sunt cam intristati ca trupele din Cetatea Alba Iuliei si de la Abrud au disparut. Ce le puteti spune?

- Din pacate, procesul de restructurare si reorganizare al Armatei, in contextul modificarilor despre care v-am vorbit, a insemnat si renuntarea la un numar important de militari. Implicit, am fost nevoiti sa renuntam si la mai multe structuri militare, conform unui program national care face parte din strategia de reorganizare a Armatei.

Va rog sa ma credeti ca cel mai greu este sa dai oameni afara, insa prin procese similare de restructurare au trecut si alte tari europene care au aderat la NATO si si-au redimensionat trupele. Din pacate, acest subiect al reorganizarii a fost uneori politizat, cum am vazut chiar in judetul nostru, la Abrud.

Eu cred ca, in goana dupa voturi, unii politicieni ar trebui sa inteleaga ca minciuna are picioare scurte in lipsa unor argumente.

Cat despre Alba Iulia, ani de zile, albaiulienii, presa si autoritatile locale au solicitat imperativ ca Cetatea medievala sa fie cedata orasului. Sunt si eu fiu al acestui judet si am tinut cont de aceste solicitari.

Am fost ministrul de Alba care a redat Cetatea autoritatilor locale din Alba Iulia si sper ca aceasta sa fie un reper important pe harta turistica a Romaniei. Am vazut ca pana si acest demers este contestat, de parca am dat cetatea lui Atanasiu si nu Albei Iulia.

Este chiar jenant. Va asigur ca nu am nici un interes economic personal, iar ceea ce am facut a tinut cont doar de dorinta concetatenilor mei. Este acum sarcina Primariei si a Consiliului local ca Cetatea Vauban sa fie a albaiulienilor si sa fie pusa in valoare. Sper ca asa va fi.

- Venirea americanilor la tarmul Marii Negre, facilitatile create atrag dupa sine si o suita de servicii, incepand de la confectii (uniforme, incaltaminte, corturi, rucsacuri etc.) si pana la asigurarea hranei. In ce masura aveti in vedere ca patriot local, atragerea intreprinzatorilor din judet pentru asigurarea furniturilor?

- Este adevarat ca americanii vor sosi in curand in tara noastra si ca venirea lor va duce la o revigorare economica a acestor zone. Cat despre contractele pentru serviciile pe care le enuntati, pot sa va asigur ca, atat timp cat voi fi ministru, acestea se vor derula conform legii.

Orice investitor interesat va putea sa participe la licitatii, iar cel care va avea oferta cea mai buna va castiga. Daca tot am ajuns la acest capitol, vreau sa va spun ca, de cand am preluat Ministerul Apararii Nationale, am pus un accent important pe gestionarea judicioasa a banului public.

Acolo unde am constatat nereguli am informat DNA-ul si alte institutii abilitate ale statului roman, iar acum mai multi inalti responsabili din cadrul ministerului dau cu subsemnatul la organele de ancheta. Poate si de aici mi-am atras o anumita doza de rautate din partea unor personaje controversate, care nu mai pot face afaceri dubioase cu MApN.

- D-le ministru, le place sau nu unora, sub mandatul dvs. s-au intamplat schimbari mari in armata romana. Va rog sa faceti o trecere in revista a celor mai importante.

- Una dintre dintre cele mai mari realizari a fost accelerarea reformei armatei romane. Incepand cu 1 ianuarie 2007 intreaga armata romana va fi o armata profesionista, cu o organizare moderna si care se pregateste ca in anii urmatori sa se mute in noile baze militare moderne a caror constructie va incepe tot in 2007.

Dotarile armatei noastre vor fi compatibile cu cele ale celor mai puternici aliati ai nostri, echipamentele vor fi moderne si noi, renuntandu-se la achizitii de produse second hand.

Transparenta utilizarii banului public este garantata de prezentarea pe site-ul ministerului a tuturor achizitiilor si utilizarea metodelor concurentiale pentru contractare.

Incepand cu anul scolar 2008-2009 toate Facultatile de invatamant militar se vor gasi in interiorul Universitatii Nationale de Aparare, care este una din cele mai moderne si apreciate institutii de invatamant superior.

Tinerii militari vor avea, incepand cu 2007, salarii mai mari si locuinte de serviciu. La sfarsitul acestui an va fi inaugurat in Romania primul Centru de Excelenta in domeniul Intelligence pentru NATO, la Oradea. Lista ar putea continua...

- In incheiere, as dori sa ne spuneti cum apreciati faptul ca sunteti mereu in prim-planul vietii publice, batut de toate valurile presei, care uita insa ca numai piscurile sunt batute de furtuni! In ce masura deci reactiile presei v-au magulit, mahnit si mai ales v-au responsabilizat, avand in vedere ca totusi cuvantul ramane arma cu cea mai lunga bataie?

- Consider ca, atunci cand mi-am asumat functia de ministru al Apararii, mi-am asumat si toate celelalte responsabilitati, inclusiv reactiile presei. Presa isi face datoria asa cum crede de cuviinta.

Sunt de acord sa fiu criticat atunci cand gresesc si cred ca este de datoria presei sa sanctioneze erorile guvernantilor. Nu sunt de acord insa cu mojiciile si atacurile suburbane, care depasesc limita bunului simt.

Presa este acum libera si poate scrie ce vrea si pentru ca PNL a actionat politic pentru dezincriminarea insultei sau a calomniei, folosite ca arme neconventionale de PSD pentru a baga pumnul in gura ziaristilor.

Guvernul Tariceanu a pus capat si santajului practicat de fosta putere cu publicitate data dupa simpatii de la stat, iar publicatiile serioase, cum este si cazul ziarului "Unirea" au rezistat si performeaza in continuare.

- De ce ati propus retragerea trupelor romane din Irak?

- Misiunea armatei romane acolo s-a incheiat. Fostul guvern irakian condus de Sadam Hussein a fost un guvern care finanta terorismul mondial. Acest guvern a fost indepartat de la putere, au avut loc alegeri parlamentare libere si s-a instalat un guvern care nu mai finanteaza terorismul si are ca mandat reconstruirea Irakului.

Romania impreuna cu aliatii sai a pregatit si dotat armata irakiana pentru a fi capabila sa-si asigure singura securitatea nationala. Majoritatea tarilor s-au retras sau si-au propus un calendar de retragere, considerand ca misiunea acolo s-a incheiat.

Italia isi retrage in acest an toate trupele, iar militarii romani, care luptau alaturi de ei, vor ramane doar alaturi de militarii irakieni in zona de responsabilitate.

Riscurile pentru militarii nostri cresc foarte mult, iar prelungirea prezentei noastre acolo nu se mai justifica. Nu am propus ca trupele sa fie retrase maine. Conform legii, in calitate de ministru al Apararii trebuia sa fac CSAT-ului o propunere.

Ea nu a fost agreata, dar asta nu inseamna ca e si eronata. Din pacate, aceasta propunere a fost prezentata ca o decizie luata. Nu a fost asa, a fost o propunere in care PNL crede si de aceea a si demarat o campanie de semnaturi in favoarea retragerii trupelor noastre din Irak.

- Va multumim si va dorim sa castigati cat mai multe batalii pe frontul reformarii si modernizarii armatei romane!