Clujul nu a scapat de cozile la farmacii nici luna aceasta. CAS Cluj estimeaza ca doar in jumatate de an clujenii vor scapa de interminabilele cozi pentru medicamente compensate si gratuite cu toate ca si acum exista fonduri suficiente.

Cozile la farmacii au devenit deja un ritual la inceputul fiecarei luni. Cine se face vinovat de aceasta neplacut situatie nu se stie cu exactitate. Pe de o parte, mi-nistrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acuza nu demult Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj de proasta gestionare a fondurilor pentru medicamente compensate si gratuite.

Pe de alta parte, CAS Cluj asigura ca exista fonduri suficiente, astfel incat nici un pacient nu va ramane fara medicamente. Pacientii se pare ca nu dau crezare asigurarilor facute de CAS Cluj.

Astfel, ieri la primele ore ale diminetii, pacientii se asezasera deja la cozi interminabile la toate farmaciile din oras, cu toate ca CAS Cluj a anuntat din timp ca exista fonduri suficiente pentru luna august.

Presedintele CAS Cluj, Mircea Morosan, se arata ingrijorat de “psihoza cozi-lor”, cum numeste el acest fenomen, si estimeaza ca doar in circa sase luni va disparea aceasta problema. De luna viitoare se va schimba modul de distribuire a fondurilor si se va tine cont de criteriul de adresabilitate.

Astfel, farmaciile cu cereri mai mari vor primi mai multe fonduri, a explicat Mircea Morosan.

Presedintele CAS Cluj spune ca s-a incercat evitarea aglomeratiei la farmacii prin incercarea de a informa pacientii prin intermediul asociatiilor de pensionari, al ONG -urilor sau mass-media, insa eforturile nu au dat roade. De asemenea, s-a incercat distribuirea unor bonuri de ordine pe baza carora pacientii sa ridice retetele.

Unele farmacii au acceptat, altele au refuzat aceasta metoda. Morosan a precizat ca pentru retetele gratuite nu este deloc necesar ca pacientul sa se grabeasca in prima zi a lunii, deoarece acestea “se elibereaza pe tot parcursul lunii, la orice ora din zi si din noapte”.

Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj a anuntat printr-un comunicat de presa ca toate farmaciile care au contract cu CAS Cluj dispun de fonduri suficiente pentru eliberarea medicamentelor gratuite si compensate. Necesarul pentru luna august va fi acoperit in intregime, conform estimarilor CAS Cluj.

De asemenea, pentru o mai buna functionare a procesului de eliberare a retetelor, CAS informeaza pacientii ca se elibereaza retete compensate si gratuite pe tot parcursul lunii pentru urmatoarele boli cronice: stari post-transplant, hepatita cronica virala, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita anchilozanta, boli psihice, demente, bolnavi cu proceduri interventionale percutante, boala Gaucher, boli oncologice.

CAS Cluj si DSP Cluj vor monitoriza zilnic, in teren, modul de eliberare a medicamentelor gratuite si compensate si se va interveni in situatiile in care se formeaza cozi nejustificate, se arata in comunicatul de presa.

Cele doua institutii asigura ca echipele de control vor redirectiona pacientii spre alte farmacii care dispun de fonduri pentru a se evita aglo-meratia si aparitia unor probleme de sanatate ale celor care stau la cozi.

CAS Cluj a dispus ca toate farmaciile sa afiseze zilnic lista farmaciilor care au fonduri pentru medicamente.