Consiliul Judetean Cluj le ofera bolnavilor de plamani internati in Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” un parking de 300 de locuri, menit sa le “usureze” acestora existenta.

Dupa ce a castigat licitatia pentru concesionarea terenului din zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, Societatea Nisco Invest a mai primit “cadou” din partea CJ Cluj inca un teren, de aproximativ 3.000 mp, pe care intentioneaza sa construiasca un parking.

Mai precis, consilierii judeteni au aprobat un act aditional la contractul initial, care atribuia societatii Nisco, prin licitatie, 4.000 de metri patrati de teren. Este inexplicabil cum concesionarea terenului aditional, in suprafata de 3.000 de metri patrati, nu a facut obiectul unei noi licitatii.

Consiliul Judetean Cluj le ofera bolnavilor de plamani internati in Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” un parking de 300 de locuri menit sa “usureze” viata pacientilor.

Societatea Nisco Invest, castigatoarea licitatiei privind concesionarea terenului situat in zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, a primit drept “cadou” din partea CJ Cluj un teren de aproximativ 3.000 mp pe care doreste sa ridice un parking.

Mai precis, consilierii judeteni au aprobat un act aditional la un contract mai vechi, in baza caruia societatii Nisco i se atribuia, in urma unei licitatii, o suprafata de 4.000 de metri patrati.

Este inexplicabil cum concesionarea terenului in suprafata de 3.000 de metri patrati nu a facut obiectul unei noi licitatii.

Membrii Consiliului Judetean Cluj sustin ca nu este vorba de un “dar” facut societatii Nisco Invest ci doar de o extindere a contractului de concesionare, care, initial, a fost intocmit gresit de catre Directia Tehnica de Urbanism.

Cu toate acestea, arhitectul judetului, Radu Spanu, crede ca cererea reprezentantilor de la SC Nisco Invest SRL este indreptatita, intrucat acestia au descoperit ca terenul pe care l-au primit initial nu le este suficient pentru investitie. Extinderea celor de la Nisco a costat CJ Cluj o parcela suplimentara de 2979,67 mp.

In opinia lor, acest teren suplimentar ar fi ramas oricum nefolosit, iar Dan Nistor, reprezentantul Nisco Invest, se declara in masura sa suporte toate cheltuielile aferente acordarii acestui nou teren, tocmai pentru a le face bolnavilor internati in Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” viata mai usoara.

Nistor declara ca pe acest teren primit in dar si fara licitatie de la CJ Cluj doreste sa amenajeze un parc si o fantana arteziana.

Licitatie “instant”

Cotidianul BZA a prezentat pe larg dedesubturile licitatiei organizate de Consiliul Judetean Cluj pentru concesionarea terenului de 4.000 mp aflat in zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”. Documentatia pentru licitatie a costat aproape 18 milioane lei si a constat in 38 de foi listate la imprimanta si indosariate.

Asta in conditiile in care nu apare nicaieri un desen referitor la fisa tehnica a zonei. Insa ofertantului i se recomanda sa viziteze si sa examineze amplasamentul si imprejurimile acestuia si sa obtina pentru el insusi, pe proprie raspundere, toate informatiile necesare pentru elaborarea ofertei si incheierea contractului.

Bineinteles ca intregul cost al studiului de fezabilitate va fi suportat de catre ofertant.

Partinire pe fata

Pentru ca SC Nisco Invest SRL sa castige in mod sigur aceasta licitatie, pe ultima suta de metri, forul judetean a inclus o noua cerinta: pe langa de parkingul si spatiile cu destinatie medicala prevazute in caietul de sarcini, cel care va primi prin concesionare terenul va trebui sa construiasca acolo si un heliport, conform unei mai vechi initiative a consilierilor PSD.

Aceasta metoda de scoatere a concurentei din joc este uzitata de cei care se ocupa de specularea licitatiilor. Prin scoaterea, in ultimul moment, a unei noi cerinte, in cursa ramane, pe langa cel care trebuie sa castige, doar o firma - “iepure” (cu rol de figuratie), menita sa asigure conditia legala de concurenta, de cel putin doi participanti.

Mai mult, pentru a da iluzia unei asocieri transparente, CJ anunta clujenii ca acestia sunt liberi sa-si exprime propunerile sau sugestiile in legatura cu acest proiect, apeland la Directia Generala de Administratie Publica si Juridica, din cadrul Consiliului Judetean Cluj.

Astfel au fost inlaturate toate societatile care concurau pentru castigarea licitatiei organizate de CJ Cluj.

Interesul public cere helioporturi!

Pe de alta parte, Consiliul Judetean Cluj declara ca a urmarit de la inceput construirea acestui helioport, asta pe langa realizarea unor spatii comerciale, a unui unui garaj subteran supraetajat. Actul normativ pe care se sprijina decizia CJ Cluj il constituie Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii.

Consilierii judeteni mai sustin ca aceasta lege prevede ca suprafata de teren concesionata se poate majora fara licitatie publica, cu plata taxei de redeventa stabilita potrivit legii, pentru extinderea de constructii pe terenuri alaturate, cu acordul proprietarului, in speta Consiliul Judetean Cluj.

Astfel ca, in situatia prezenta, consilierii argumenteaza cadoul facut societatii Nisco Invest prin interesul public care cere ca obiectivele Consiliului Judetean Cluj, mentionate mai sus, sa fie realizate in intregime. Iar acest lucru poate fi concretizat, sustin consilierii si reprezentantii Nisco Invest, doar prin majorarea suprafetei concesionate initial de la 4.000 m.p. la 6.979,67 mp.

Valoarea totala a contractului este de 4.188.000 euro pe o perioada de 25 de ani.

Nistor are cu ce !

SC Nisco Invest SRL apartine unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri clujeni, Dan Nistor. Pe langa Nisco Invest, Nistor mai detine actiuni la Conis SM SRL, Ralfi, Aleea, Baomeister, Vilanis, Conis Vest, Conis Invest, Conis SRL, Distribution SRL, Sinco Invest SRL, Coni Pack SRL, Magbar SRL si Top C:S Distribution SRL. In privinta “asului din maneca” (helioportul, n.

red.) scos in ultimul moment de consilierii judeteni, reprezentantii Nisco Invest cred ca pot face fata acestei noi cerinte.

Numai ca, in cazul terenului de la spitalul “Leon Daniello”, un aspect important este ca, spre deosebire de parkingurile pe care doreste sa le ridice Primaria Cluj, Consiliul Judetean permite investitorilor sa construiasca, alaturi de spatiile de parcare, si spatii cu destinatii comerciale care permit investitorului sa-si amortizeze rapid investitia.

Vasile Muresan, directorul Spitalului “Leon Daniello”, se declara uimit de decizia consilierilor judeteni de a construi o parcare de masini in preajma bolnavilor de plamani. “Noi am inaintat o plangere catre Consiliul Judetean Cluj in care aratam ca ne opunem aparitiei acestei constructii.

In actiunea noastra suntem sprijiniti si de Ordinul Arhitectilor si de Comisia Monumentelor Istorice !”, declara, pentru BZA, Muresan.