Majoritatea angajatilor de la Exploatarea Miniera Lupeni (judetul Hunedoara) au intrat, ieri, flamanzi in subteran, dupa ce au fost convinsi sa nu mai manance la cantina subunitatii miniere. Curtea minei era plina de manifeste care ii indemnau pe ortaci sa refuze hrana calda, iar in autobuzele care au dus ortacii la schimbul I si II existau agitatori.

Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), care au initiat un proiect de hotarare de Guvern pentru inlocuirea hranei calde cu tichete de masa, au mentionat ca este vorba despre o diversiune, iar actiunea nu le apartine.

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, de care apartine exploatarea, a sesizat deja organele statului cu competente in acest caz.

Manifeste impotriva mesei calde

In urma unui referendum organizat printre minerii din Valea Jiului, reprezentantii LSMVJ au solicitat Ministerului Economiei si Comertului inlocuirea hranei calde acordata ortacilor la intrarea in subteran cu bonuri de masa, dupa ce angajatii au reclamat calitatea proasta a mancarii.

Propunerea a fost analizata si se afla in stadiul de proiect de Hotarare de Guvern, urmand ca o decizie in acest sens sa fie adoptata cat de curand.

Pe de alta parte, minerii de la EM Vulcan anuntau, luna trecuta, prin liderii lor de sindicat, ca din august vor refuza hrana calda daca nu se va lua o decizie de inlocuire a acesteia cu tichete valorice pentru ca "se servesc laturi". Mai rapizi decat cei de la Mina Vulcan s-au dovedit a fi cei de la EM Lupeni, care ieri nu s-au mai dus la cantina subunitatii.

Actiunea a fost bine organizata, in conditiile in care curtea exploatarii miniere s-a umplut de manifeste care ii indemnau pe ortaci sa fie uniti si sa refuze masa calda.

Mai mult decat atat, in autobuzele care au transportat la lucru minerii din schimbul I si II s-au aflat agitatori care sustineau acelasi lucru, iar pe scarile cantinei s-a aflat in permanenta o persoana care ii blama pe putinii angajati care au ales totusi sa manance.

LSMVJ vorbeste despre o diversiune

Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului sustin, insa, ca intreaga actiune reprezinta o diversiune. Presedintele LSMVJ, Zoltan Lacatas, a precizat ca actiunea nu le apartine si nici Sindicatului Liber de la EM Lupeni, cu care a luat legatura imediat cand a aflat ce se intampla.

"Nu am discutat nici noi si nici cei de la EM Lupeni despre refuzul mesei calde. Cineva face o diversiune si vom afla pana la urma cine se afla in spatele acestei actiuni. Intr-adevar incercam sa obtinem tichete de masa, am transmis toate materialele la ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, care a precizat ca va aduna toate sindicatele la masa negocierilor", a spus Lacatas.

In schimb, reprezentantii CNH Petrosani au anuntat deja organele abilitate. Directorul general al companiei, Daniel Surulescu, a declarat ca "daca angajatii nu doresc sa manance, nu putem sa-i fortam, dar intr-adevar nu se poate lucra cu stomacul gol". El si-a exprimat speranta ca, in cele din urma, minerii vor reveni asupra deciziei si vor intra la masa.

"Incercam sa aflam cine sunt cei care faceau atmosfera in autobuze", a adaugat Surulescu. Totodata, el a precizat ca persoana aflata pe scarile cantinei de la EM Lupeni care ii ataca verbal pe minerii care au decis sa manance nu este angajata a companiei.

"Au fost si de la schimbul I si de la schimbul II care au servit masa, dar nu la nivelul portiilor comandate de noi", a mai spus sursa citata.

Miscarile de la EM lupeni au loc, intamplator sau nu, exact la implinirea a 29 de ani de la greva minerilor din 1977, cand ortacii s-au rasculat impotriva regimului comunist.

De asemenea, manifestele aruncate in curtea subunitatii miniere ar putea avea si o alta "tinta", dat fiind faptul ca la sfarsitul acestei saptamani ministrul Codrut Seres si-a anuntat prezenta in Valea Jiului, pentru a participa la Ziua Minerului.