Prezentate cu un tam-tam ministerial penibil, camerele video instalate de Ionel Manafu pe patru plaje din Mamaia si Constanta se dovedesc a fi, cel putin pentru moment, la fel ca cei care le-au instalat, adica inutile. Dupa cum era de asteptat, pana si in acest domeniu suntem depasiti de bulgari, cei care oricum au inaugurat camere video pe plaje cu mult timp inaintea noastra.

Astfel, daca orice curios din lumea asta poate vedea in conditii tehnice excelente cum arata plajele din Albena, camerele lui Manafu nu fac altceva decat sa-ti toace marunt-marunt nervii. Durata medie de asteptare pentru a vedea „minunea” DADL-ului depaseste 10 minute. Cand in sfarsit iti apare ceva pe desktop, te bucuri degeaba.

Va mai dura cateva minute pana se deschide una dintre camere, dupa care esti deconectat rapid - in cateva secunde - si invitat sa o iei de la capat. Ieri, intr-un interval de 12 ore nu am reusit sa vizualizam mai mult 10 minute din filmul „Plajele lui Manafu se intoarce”.

Iar cand, printr-un miracol, camera care monitorizeaza plaja Modern a inceput sa functioneze, am putut admira, emotionati, un copac. Pentru ca asta filmau camerele de 1,1 miliarde lei ale lui Manafu: un copac falnic, verde si frumos.

Lasand la o parte gluma (cat se poate de amara, de altfel), cineva ar trebui sa-l intrebe pe directorul DADL pe ce a dat 1,1 miliarde lei (peste 31.000 euro) si mai ales cum a facut acest lucru fara nici o licitatie. Potrivit reglementarilor in vigoare, institutiile statului trebuie sa organizeze licitatii publice pentru investitiile care depasesc 4000 euro.

Manafu nu a facut acest lucru, anuntand in schimb isprava sa ca pe o mare realizare tehnico- tactica, punctul culminant al unui mandat care reinventeaza in mod perpetuu notiunea de „dezastru”.

Ministra Sulfina Barbu, la fel de mandra si ea de ideea subordonatului sau, s-a laudat zile in sir cu cele patru camere video, trambitand chiar ca va extinde sistemul estival Big Brother pe intreg litoralul.

Primele rezultate se vad (sau mai degraba nu) cu ochiul liber: nici una dintre camerele video de pe plajele Parc, Modern, Lido si Doina nu functioneaza, DADL aruncand 1,1 miliarde pe apa sambetei.

Potrivit datelor noastre, sistemul video de supraveghere a plajelor a fost achizitionat de pe Internet, in cele peste 31.000 euro intrand probabil transportul din San Diego (acolo unde se afla sediul firmei care a vandut aceste web-camera), instalarea, garantia pe 100 de ani si o echipa de cameramani.

Bulgarii angajeaza romani ca sa-si dezvolte turismul

Pentru a evita carcotelile, ii invitam pe cei care ne pot suspecta de rea-vointa sa compare imaginile oferite de web-camerele statiunii bulgaresti Albena (albena.bg) cu cele ale site-ului neterminat al DADL-ului (waterct.ro).

si pentru ca tot vorbim de profesionalismul celor din zodia Manafu, site-ul Directiei Apelor Dobrogea Litoral ofera neinspiratilor vizitatori ultimele stiri, de acum 2-3 ani, restul sectiunilor fiind oricum inutilizabile. Colac peste pupaza, pe prima pagina, in fotografia unei plaje despre care se vrea a fi romaneasca se distinge, tantos, un palmier.

Poate fi demonstratia finala a faptului ca cei de la DADL si-au dat seama de hidosenia plajelor pe care le au in subordine, din moment ce culeg de pe Internet poze din Caraibe sau Hawai.

Sau poate chiar din Bulgaria, ceafa groasa a vecinilor nostri de la sud de Dunare adapostind mai mult creier decat toate capetele luminate la un loc din DADL, Ministerul Mediului si Autoritatea Nationala de Turism. Imaginatia bulgarilor nu are limite atunci cand vine vorba de promovarea turismului.

Astfel, limba romana a devenit deja, alaturi de engleza si franceza, limba oficiala de prezentare a site-urilor bulgaresti de turism. Mai mult, pagina electronica a statiunii Albena ii prezinta pe cei doi romani - Ana si Ion Bondar - special angajati de autoritatile bulgaresti pentru a se ocupa de turistii romani.

Romanasii nostri au functii de conducere, locuiesc in statiunea Albena si sunt platiti de statul bulgar pentru a aduce pe Nisipurile de Aur cat mai multi turisti romani. La noi, statul il plateste pe Manafu sa instaleze camere luate de pe Internet ca sa filmeze copaci.