Compania Romanceram este scoasa la vanzare. Potrivit unor informatii neoficiale din mediul economic, fabrica ar putea fi preluata de grupul Lasselberger.

Romanceram este cel mai important producator de ceramica din judetul Neamt. Compania a fost infiintata in timpul regimului comunist.

Firma din Vaslui a fost privatizata in anul 2001. Pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de Asociatia Salariatilor.

De atunci, profiturile fabricii au fost reinvestite. In total, modernizarile au totalizat sapte milioane de euro.

Managerii Romanceram au recunoscut ca au primit o oferta de preluare, insa nu doresc sa dezvaluie numele ofertantului.

Potrivit unor surse neconfirmate, oferta ar proveni din partea grupului austriac Lasselberger. Este vorba de unul dintre cei mai importanti producatori de placi ceramice din Uniunea Europeana.

Imperiul Lasselberger

In Romania, Lasselberger a cumparat un adevarat imperiu al ceramicii. Austriecii detin trei fabrici.

Este vorba de Sanex Cluj, de Cesarom Bucuresti si de Mondial Lugoj. Sanex Cluj este cea mai importanta companie din portofoliul grupului austriac.

Initial, Sanex Cluj a fost privatizata tot prin metoda MEBO. Dupa ce timp ce cativa ani, fabrica a fost capusata de firmele directorilor, ea a intrat in declin financiar.

Fabrica din Cluj a fost salvata de la faliment dupa ce pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de o companie inregistrata in Olanda si controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu.

In cele din urma, Dinu Patriciu a vandut fabrica din Cluj cu un profit imens.