Cele 27 de unitati sanitare din judetul Bihor au fost controlate de Inspectia de Stat in luna iulie. Inspectorii care au efectuat verificarile au mentionat ca doua dintre cele mai importante spitale nu au autorizatie sanitara de functionare.

"S-a verificat aprovizionarea cu apa potabila, dotarea cu materiale sanitare, functionarea statiei de sterilizare, echipamentul de protectie al personalului, modul de gestionare al deseurilor periculoase medicale, dotarea cu materiale pentru curatenie si dezinfectie, cat si respectarea calendarului de dezinfectie si dezinsectie", a declarat inspector sanitar Crina Marcut.

Echipele de control au verificat 14 spitale si 13 ambulatorii de specialitate. Principalele nereguli depistate au fost legate de neaplicarea masurilor care sa previna aparitia bolilor transmisibile, cat si neasigurarea sterilitatii instrumentelor medicale.

"Dintre cele 14 unitati spitalicesti controlate, trei nu au primit autorizatia sanitara de functionare. Este vorba despre Spitalul Clinic Judetean, Spitalul de Boli Infectioase Oradea si Spitalul Municipal "Ep. Nicolae Popovici" Beius", a mai spus Crina Marcut. Ea a adaugat ca principalul motiv a fost neasigurarea circuitelor pe sectii.

Inspectorii au aplicat patru avertismente si doua amenzi in valoare de 1.000 RON. Reprezentantii Spitalului Clinic Judetean sustin ca res-tructurarea si amenajarea, in vederea obtinerii autorizatiei sanitare, se afla in faza incipienta.

In schimb, conducerea Spitalului de Boli Infectioase spera, insa, ca va obtine autorizatia in acest an. "La noi lucrarile de reabilitare si amenajare a spatiilor se afla in plina desfasurare. Sper ca in toamna sa le finalizam si atunci voi putea depune intreaga documentatie pentru obtinerea autorizatiei", a afirmat directorul Spitalului de Boli Infectioase, dr. Sonia Draghici.