Centrala Termica din orasul Targu-Jiu a fost vanduta drept fier vechi. Din aceasta afacere, Primaria va incasa 80 de miliarde de lei.

Cantitatea de fier vechi din fosta centrala termica a orasului este estimata la 30.000 de tone. Compania care a castigat licitatia pentru valorificarea fierului vechi se numeste Metal Impex din Arges.

Cele 80 de miliarde de lei vechi trebuie virate in conturile Primariei pana in data de 7 august. Metal Impex are la dispozitie 18 luni ca sa demonteze si sa transporte toate instalatiile metalice.

Pretul care va fi incasat de Primarie este cu 14 miliarde de lei mai mare decat pretul de pornire. Dupa demontarea instalatiilor metalice, cladirile CET Targu-Jiu vor fi inchiriate unor companii private.

Deja, fostele depozite ale centralei sunt folosite drept hale de catre companii care au incheiat contracte cu Consiliul Local. Consilierii locali ar pautea vinde o parte din terenul care se afla in folosinta CET pentru construirea unui centru comercial.

Autoritatile locale au incercat de mai multi ani sa vanda fosta centrala termica din Targu-Jiu, insa nu au reusit pana acum.

Demontarea instalatiilor metalice din CET Targu-Jiu pune capat sistemului centralizat de termoficare construit in perioada comunista. Centrala se baza pe arderea carbunilor si nu respecta normele de protectie a mediului.

Gorjenii mai au in acest context varianta montarii unor centrale de bloc sau a celor individuale. Targu-Jiu nu este primul oras care renunta la sistemul centralizat de incalzire, mai ales ca facturile la incalzire erau considerate prea mari de catre clientii centralei.

Scandal penal

Vanzarea bunurilor CET a provocat un scandal imens. Procurorii anticoruptie au pornit o investigatie in care initial toti consilierii locali au fost pusi sub acuzare.

Totul a inceput dupa ce consilierii locali au aprobat incheierea unei afaceri cu un controversat afacerist din Craiova, Constantin Dalgoci. Acesta a cumparat o serie de motoare de la CET Targu-Jiu.

Afaceristul doljean trebuia sa plateasca sase miliarde de lei, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. Constantin Dalgoci a mai fost condamnat, in anul 1994, tot pentru o afacere necinstita cu Primaria Targu-Jiu.

Constantin Dalgoci a mai pus pe butuci doua companii din Gorj si din Dolj. Una dintre ele era cea mai importanta companie siderurgica din Dolj.

Desi compania era la un pas de faliment, Constantin Dalgoci a garantat cu bunurile ei motoarele cumparate de la CET Targu-Jiu. Numai ca intre timp, procedura de lichidare a inceput iar autoritatile locale nu prea mai au sanse sa isi recupereze banii datorati de doljean.