In Romania, un avocat bun, poate chiar si un act de identitate strain, un slalom printre articole de lege si paragrafe sunt suficiente pentru justitie ca sa uite de circumstantele agravante. Un jandarm din Cluj a calcat pe trecerea de pietoni un copil in varsta de cinci ani, primind pedeapsa minima pentru o astfel de infractiune: doi ani cu suspendare.

Accidente de circulatie cu pedepse inexistente sau extrem de usoare in raport cu gravitatea faptei au loc intr-o tara numita Romania, in care faptasii ies la bere cu Justitia. Accidentele rutiere soldate, uneori, cu victime sunt tratate extrem de frivol de legea penala romaneasca.

In urma cu un an, in 10 iulie 2005, viata unui copil in varsta de 5 ani din Cluj-Napoca a fost curmata brusc intr-un grav accident de circulatie. Iuliana Corpodean, impreuna cu fiul sau, Alin, traversau regulamentar pe trecerea de pietoni cand au fost loviti frontal de o masina, condusa de jandarmul Radu Mircea Duca.

Aflat la volanul autoturismului BMW (CJ 18 BMV), acesta rula pe strada Aurel Vlaicu, dinspre cartierul Someseni inspre sensul giratoriu. Trecerea de pietoni era semnalizata corespunzator, cu marcaj si indicator, iar pe banda de langa axul drumului era oprita deja o coloana de masini pentru a acorda prioritate mamei si copilului.

In ciuda acestui fapt, jandarmul a continuat sa ruleze cu viteza, lovindu-i in plin pe mama si copilul care traversau strada.

In urma impactului violent, victimele au fost transportate de urgenta la Clinica de Pediatrie I Cluj, respectiv la Clinica de Ortopedie. Din raportul de constatare medico-legala reiese ca Iuliana Corpodan avea multiple fracturi si contuzii, necesitand peste o suta de zile de spitalizare. Cazul micutului a fost insa mult mai grav.

Transportat la Clinica de Pediatrie, in ciuda ingrijirilor medicale, copilul a decedat dupa trei saptamani, in data de 31 iulie 2005. Potrivit raportului medico-legal, decesul s-a datorat unei insuficiente cardio-respiratorii acute, pe fondul unei bronhopneumonii aparuta in evolutia unui traumatism cranio-cerebral. Alin era singurul copil al familiei Corpodean.

Doi ani cu suspendare

Procesul verbal incheiat la locul accidentului arata ca trecerea de pietoni era semnalizata corespunzator, dar masina condusa de jandarmul Mircea Duca a reusit sa opreasca abia dupa aproximativ 16 metri de la impact.

Cei doi martori ai accidentului, Rodica Corpodean, soacra Iulianei Corpodean, si Alexandru Stan, aflat la volanul unei masini care rula in acelasi sens cu agresorul, arata ca victimele s-au asigurat inainte de traversare.

Potrivit martorului sofer, BMW-ul lui Duca se deplasa initial pe banda de langa axul drumului, dar cand coloana de autoturisme din fata lui a incetinit la trecerea de pietoni, acesta a intrat pe banda I in viteza, fara sa faca nici o manevra de evitare a celor de pe trecerea de pietoni.

De cealalta parte, jandarmul Mircea Duca sustine ca autoturismele de pe a doua banda de mers nu erau oprite la trecere si ca cei doi au traversat strada in fuga, fiindu-i imposibil sa-i evite. In marturia de la dosar, Duca sustine ca vizibilitatea ii era obturata de masinile de pe banda II si a fost orbit pentru cateva secunde de soarele foarte puternic care ii batea din fata.

Trebuie precizat insa ca jandarmul se deplasa cu o viteza mai mare decat cea legala in interiorul orasului, de 50 km/h.

Probatoriul insa indica fara dubiu faptul ca victimele traversau regulamentar si ca singurul vinovat este Mircea Duca. Acesta si-a recunoscut partial vina si intrucat nu avea antecedente penale a primit doi ani de inchisoare pentru ucidere din culpa si un an pentru vatamare corporala din culpa.

Pedepsele au fost insa contopite, iar varianta finala de pedeapsa a devenit “doi ani cu suspendare”, in conditiile in care pedeapsa legala pentru acest gen de infractiune este intre 2 si 7 ani.

Circumstantele agravante nu au contat

Familia Corpodean contesta sentinta Judecatoriei Cluj, facand recurs pe langa Tribunalul Cluj. Felicia Silaghi, avocatul familiei Corpodean, considera ca pedeapsa este prea usoara si spune ca “ceea ce ii deranjeaza cel mai tare este faptul ca s-a tinut cont numai de circumstantele atenuante in acest caz, si nu si de cele agravante.

Faptul ca cei doi erau pe trecerea de pietoni a contat mai putin decat faptul ca Mircea Duca nu avea antecedente penale si ca si-a recunsocut vina, iar acest lucru nu este normal”, considera Felicia Silaghi.

Din pacate, acest lucru nu este o exceptie in rezolvarea cazurilor de acest gen. De multe ori un o persoana care fura e mult mai aspru pedepsita decat o persoana care ucide. Chiar daca uciderea este din culpa, pedepsele sunt rareori proportionale cu fapta comisa. Unul dintre cele mai celebre cazuri de acest gen a fost cel care s-a soldat cu moartea membrului trupei Compact, Teo Peter.

Christopher Robert Vangoethem, puscasul marin in armata americana care a comis accidentul, avea o alcoolemie de 0,09 mililitri de alcool in aerul expirat. Pentru a scapa de anchetatorii romani, acesta a apelat la Ambasada SUA. Decizia tribunalului militar american de a-l exonera pe puscasul marin de vina pentru accidentul in care si-a pierdut viata Teo Peter a starnit indignare la Bucuresti.

Un alt caz asemanator care a facut valva a fost cel al accidentului comis de Carmen Paunescu, soldat cu trei morti. Sotia senatorului, vinovata, nu va sta la inchisoare nici macar o zi.

Asa cum a putut constata opinia publica, pedepsele raman mici, uneori chiar neinsemnate, chiar si atunci cand este vorba de persoane mai putin importante sau cu mai putina sustinere in spate, cum este si cazul jandarmului clujean.

Ironia sortii face insa ca Mircea Radu Duca sa fie el insusi “victima” colaterala a unui accident rutier: fostul jandarm isi creste singur fetita, intrucat sotia lui a decedat tot in urma unui accident de circulatie.