Numarul persoanelor cu afectiuni digestive de sezon a crescut in judetul Cluj, in ultima perioada, cu circa 30 % fata de inceputul lunii iunie. In ultima saptamana din luna iulie, la nivelul judetului Cluj, s-au inregistrat 91 de astfel de cazuri, dupa cum reiese din raportul Directiei de Sanatate Publica Cluj.

Cele mai multe cazuri de boli digestive s-au inregistrat la copiii cu varste intre 0 si 4 ani, adica aproape 50 de cazuri din totalul de 91 inregistrate la sfarsitul lunii iulie.

Radu Voina, seful compartimentului de Epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica Cluj, a declarat ca in ciuda numarului crescut de boli digestive de vara, nu s-a inregistrat nici un deces si nu a existat nici un focar.

Bolile digestive din sezonul cald apar in mod special din cauza consumului de legume si fructe nespalate sau ca urmare a depozitarii alimentelor in conditii de temperatura necorespunzatoare. Printre cele mai frecvente probleme sunt tulburarile intestinale, diareile acute care uneori sunt atat de grave incat necesita internare.

De asemenea, hepatia A se transmite tot pe cale digestiva, ca urmare a consumului de alimente care au fost contaminate cu anumiti germeni infectiosi.

Pentru prevenirea imbolnavirilor, medicii recomanda spalarea sub jet puternic a cruditatilor inainte de consum, pastrarea acestora la temperaturi de 4-8 grade Celsius, consumarea imediata a hranei preparate pentru sugari fara a fi reincalzite sau pastrate in frigider, evitarea consumului de preparate pe baza de oua, maioneza, frisca.

Fructele si legumele, dupa ce au fost spalate, nu trebuie sa fie lasate pe masa, neacoperite, deoarece pot fi contaminate mai ales daca in spatiul respectiv exista muste.

Contaminarea cu diversi germeni se poate produce si in urma imbaierilor la strand prin inghitirea accidentala a apei. Medicii recomanda multa atentie cand mergem la strand si atrag atentia asupra dusului obligatoriu, inainte si dupa imbaierea in apa bazinelor.