La o intalnire a directorului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu oficialitatile din judetul Cluj s-a propus scurtarea la trei zile a termenului de valabilitate al retetelor, in speranta ca astfel nu vor mai exista cozi la farmacii, potrivit NewsIn.

Vasile Cepoi, director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sosit ieri la Cluj, pentru a vedea situatia eliberarii medicamentelor compensate si gratuite la farmacii.

Cepoi a precizat ca doreste gasirea unor solutii pentru evitarea cozilor care se formeaza la farmacii la fiecare inceput de luna, dat fiind ca fondurile “sunt suficiente pentru a acoperi intreaga perioada de solicitari”.

Cepoi a declarat ca este nevoie in primul rand de mediatizarea acestui fapt, pentru ca populatia sa nu se inghesuie la farmacii si sa se ajunga la schimbarea mentalitatii.

Potrivit acestuia, cozile la farmacii se formeaza doar in Cluj si Timis, insa directorul general al CNAS si-a exprimat speranta ca populatia din cele doua judete sa realizeze ca “nu este nevoie sa isi agraveze starea de sanatate asteptand cu orele in fata ghiseelor”.

Vasile Cepoi s-a intalnit cu reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) si cu prefectul judetului Cluj, Alin Tise. Prefectul de Cluj a declarat la sfarsitul intalnirii, ca a fost propusa scurtarea termenului de valabilitate a retetelor, iar eliberearea acestora sa se faca in perioade diferite ale lunii, printr-un consens al medicilor de familie.

“Noi am propus CNAS sa analizeze aceasta propunere, iar daca ea se dovedeste a fi viabila vom trece la implementarea ei, prin intalniri cu Colegiul Medicilor, Directia de Sanatate Publica si Casa Judeteana de Asigurari Sociale”, a declarat Tise.

Valabilitatea unei retete ar urma sa fie de trei zile, eliberarea ei sa se faca la mijlocul lunii, astfel incat oamenii sa nu mai fie nevoiti sa stea la coada, a mai adaugat prefectul. Judetul Cluj a primit pentru luna august 36 de miliarde de lei vechi pentru medicamente compensate, plus alte 18 mi-liarde destinate medicamentelor pentru bolnavi cronici.

Oficialii judetului au cerut in cadrul intalnirii de ieri suplimentarea acestui fond, in conditiile in care in judet se elibereaza lunar circa 90.000 de retete.