In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Local Aiud, consilierii locali au aprobat un proiect de hotarare privind acordarea titlului de Cetatean de Onoare al municipiului Aiud, actritei Adela Marculescu.

Acest titlu ii va fi conferit in cadru festiv anul acesta, in perioada 27-28 noiembrie, cu prilejul manifestarilor culturale desfasurate sub genericul "Zilele Culturii Liviu Rebreanu".

Demn de mentionat este faptul ca aceasta mare doamna a scenei romanesti s-a nascut in data de 21 decembrie 1938, chiar la Aiud, unde a si absolvit scoala primara.

Pentru vasta activitate artistica si pentru contributia sa la perfectionarea actului artistic, doamna Marculescu a mai fost recompensata recent cu o inalta distinctie din partea statului roman: Ordinul "Meritul Cultural", in grad de ofiter.

Redam mai jos cateva repere din cariera prodigioasa a actritei aiudene: a jucat in 37 de piese de teatru, a sustinut recitaluri de poezie romaneasca in Italia, Ungaria, Rusia, Germania, Senegal etc., a participat la turnee in Brazilie, Italia, Austria, Polonia, Germania si Israel, a jucat in 13 filme de lung metraj, a interpretat 15 roluri in filme de televiziune, a avut colaborari cu Teatrul National Radio unde a interpretat 24 de roluri, a publicat o serie de studii de specialitate si a participat la mai multe congrese internationale de teatru, in calitate de profesor universitar, titular al catedrei "Miscarea scenica si tehnica vorbirii", din cadrul Universitatii "Hyperion", s.a.m.d. Si iata ca, in sfarsit, orasul natal si-a adus aminte de domnia sa...