Blocuri pentru rromii stabiliti ilegal in judet

In discutia purtata cu prefectul, Florin Cioaba a pus accentul pe problemele rromilor din zona, in timp ce reprezentantul guvernului i-a expus situatia de la granita judetului, unde cateva sute de tigani au ocupat abuziv mai multe terenuri pe care ulterior si-au construit in mod ilegal case.

Prefectul nu s-a ferit sa-l informeze pe Florin Cioaba de faptul ca statul a dat in judecata familiile de rromi stabiliti ilegal si ca procesul se va termina cu un succes al primului. In aceste conditii, casele rromilor vor fi demolate, iar tiganii vor ramane pe drumuri.

Pentru a exista un happy-end, prefectul i-a propus, iar regele a acceptat sa ceara premierului Tariceanu alocarea unor fonduri - ori din bugetul national, ori din fondurile Phare - pentru construirea de blocuri (forma agreata si de Uniunea Europeana in rezolvarea problemelor de acest gen) in orasul Brasov sau o alta localitate din judetul vecin in care ar urma sa fie mutati rromii ale caror case

vor fi facute una cu pamantul. Regele Cioaba a cerut in schimb sprijin in initiativele pe care le are in judetul nostru si care vizeaza facilitarea accesului rromilor la locuri de munca.

Primaria, clientul rromilor

Acelasi sprijin il va oferi si primaria Sfantu Gheorghe care a promis, prin vocea viceprimarului Czimbalmos Csaba, ca va fi un client al atelierului pe care Centrul Crestin al Rromilor il va deschide la Sfantu Gheorghe. Atelierul urmeaza sa produca bancute, cosuri de gunoi, mobilier urban pentru care fundatia condusa de regele Cioaba a si pregatit 10 persoane in cursul lunii trecute.

Punctul de lucru de la Sfantu Gheorghe urmeaza sa fie dat in folosinta in maximum o saptamana, principalii clienti urmand a fi primariile din zona, dar si din afara judetului. Czimbalmos Csaba i-a promis regelui tiganilor ca va da comenzi de o valoare mai mica, dar constant, astfel incat sa nu se depaseasca plafonul si sa fie necesara licitatie pentru contractarea serviciilor.

Acum 10, peste un an poate 100 de rromi angajati

Florin Cioaba a tot facut naveta la Sfantu Gheorghe in ultima luna, implicandu-se intr-un proiect prin care doreste sa dea de lucru rromilor din Sfantu Gheorghe. El a avut mai multe contacte cu autoritatile locale, iar ieri acestea s-au concretizat intr-un protocol de colaborare incheiat cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Regele rromilor a tinut sa aminteasca de buna colaborare avuta cu autoritatile covasnene, declarand ca "alte judete nu au tratat cu atata deschidere problemele rromilor iar acest lucru se simte in rata ridicata a infractionalitatii".

La randul sau, Kelemen Tibor a apreciat faptul ca primii cinci rromi care vor fi angajati la atelierul din Sfantu Gheorghe sunt persoane care au dorit foarte mult sa munceasca, sa castige un ban cinstit, si au fost angajati in conditiile in care angajatorul nu primeste nici un fel de subventie de la stat pentru acest gest.

"Cei cinci nu fac parte din categoriile amintite de lege pentru care angajatorul ar fi primit o parte din salariu din bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ceea ce inseamna ca acesti oameni nu vor fi o povara pentru societate, dimpotriva".

Pentru ceilalti cinci care urmeaza sa fie angajati in cel mai scurt timp, angajatorul va primi o subventie reprezentand 70% din salariu pentru o perioada de un an. Florin Cioaba este multumit de faptul ca, desi numarul de angajati este mic deocamdata, acest lucru inseamna multe alte guri hranite. "Poate ca peste un an vom reusi sa asiguram locuri de munca pentru inca 100 - 200 de persoane.

Important este ca am putut sa miscam ceva, sa realizam un prim pas pentru integrarea rromilor in societate" a mai spus Florin Cioaba. (Narcis Iordan)