Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ca doar aceste agentii si-au depus rapoartele de activitate in termenul legal. Restul celor sase agentii de dezvoltare regionala vor trebui sa se descurce doar cu banii primiti de la Consiliile Judetene.

Potrivit legii, ADR-urile sunt finantate de Ministerul Integrarii Europene si de Consiliile Judetene care compun regiunile de dezvoltare. Partea cea mai importanta a bugetelor ADR-urilor era asigurata de minister.

Astfel, agentiile de dezvoltare regionala care nu si-au depus rapoartele de activitate vor pierde cate 47.000 de euro in acest an.

Ministrul Anca Boagiu a mai declarat, in cadrul unui seminar pe teme de integrare europeana tinut la Cluj ca doreste mai multa responsabilitate din partea celor care lucreaza cu bani europeni. Ea s-a referit la autoritatile locale, dar si la firmele care semneaza contractele.

Si asta cu atat mai mult cu cat, de anul viitor, autoritatile locale vor primi drept de semnatura pe contractele care vizeaza fondurile structurale europene. De asemenea, Ministerul Integrarii Europene va schimba modul de finantare a proiectelor.

Influenta politica, scoasa din evaluare

Pe viitor, proiectele nu vor mai fi analizate de catre Consiliile de Dezvoltare Regionala, ci de Consilii Regionale de Evaluare si Selectie. Si asta pentru a reduce influenta politicii in evaluare.

Consiliile de Dezvoltare Regionala sunt formate din presedintii consiliilor judetene. Cum PSD controleaza cele mai multe consilii, judetele conduse de reprezentantii Partidului Social-Democrat primesc cele mai multe proiecte, spune Anca Boagiu.

In viitoarele Consilii Regionale de Evaluare si Selectie, politicienii vor fi minoritari. In consilii vor intra reprezentanti ai societatii civile, ai mediului universitar si ai oamenilor de afaceri.

In plus, proiectele nu vor mai fi departajate pe baza unor punctaje, uneori subiective.

Consiliile regionale vor stabili doar daca proiectele sunt eligibile sau nu. Apoi, banii vor fi dati in ordinea depunerii dosarelor.