Cea mai noua comuna a judetului Alba, Bucerdea Granoasa, desprinsa din Craciunelu de Jos, invrajbeste autoritatile judetene.

Presedintele CJ, Ion Dumitrel (PD), a facut, ieri, mai multe declaratii dure impotriva prefectului Cosmin Covaciu (fost PNL), pe care l-a numit "personaj negativ pentru judetul Alba" si pe care l-a acuzat ca prin intermediul institutiilor statului face presiuni politice asupra primarilor.

Totul a plecat de la stabilirea bugetului comunei Bucerdea. Practic, bugetul trebuie propus de seful administratiei publice locale si aprobat de Consiliul Local, care nu a fost, insa, ales inca.

Potrivit lui Dumitrel, in aceste conditii functionarea Primariei Bucerdea (inclusiv plata salariilor primarului, viceprimarului si secretarului) trebuia asigurata de la bugetul local al comunei Craciunelu de Jos.

Presedintele CJ a spus ca prefectul Covaciu a cerut directoarelor de la Trezorerie si DGFP sa ocoleasca aceasta procedura si sa creeze un buget propriu pentru Bucerdea.

La inceputul lunii iulie, Finantele au trimis o adresa Consiliului Judetean, prin care era anuntata crearea bugetului comunei Bucerdea Granoasa, in valoare de 1,3 miliarde lei vechi, bani luati din bugetul pe sase luni al comunei Craciunelu.

CJ a trimis, de asemenea, o adresa DGFP, solicitand recalcularea bugetului comunei nou-infiintate pentru trei luni, adica doar pana la alegerile locale. Banii urmau sa fie trecuti in bugetul comunei Craciunelu cu destinatie pentru Bucerdea. DGFP nu a raspuns, insa, acestei solicitari.

"Doamnele directoare de la Trezorerie si Finante ar trebui sa zboare, pentru ca executa comenzi politice", a adaugat Ion Dumitrel. De asemenea, acesta a spus ca directoarea de la Trezorerie, Rodica Ignea, a fost "tolerata acolo dintr-o greseala a PD".

In plus, desi nu i-a pronuntat nu-mele, acesta i-a reprosat indirect prefectului ca foloseste institutiile statului pentru presiuni asupra primarilor. "Santajul functioneaza. Institutiile statului sunt folosite pentru santaj politic de oameni care, chipurile, sunt apolitici" a mai spus presedintele CJ.

Prefectul Cosmin Covaciu nu a putut fi contactat pentru a raspunde acuzatiilor lansate de Ion Dumitrel.