Asa cum am aratat intr-un numar anterior, societatea Siveco s-a dovedit a fi una dintre beneficiarele contractelor cu statul, pe zeci si sute de milioane de euro din bani publici. Aceeasi societate continua sa fie servita din borcanul cu miere guvernamentala.

Saptamana trecuta, ministerul condus de Gheorghe Flutur - al Agriculturii - i-a servit la fileu societatii conduse de Irina Socol un nou contract, in urma unei asa-zise licitatii. Astfel, Siveco va asigura softul Agentiei de Plati, din cadrul Ministerului Agriculturii, contra sumei de patru milioane de euro, fara TVA, bani din bugetul public.

Potrivit unor surse, succesul Siveco s-ar datora unor legaturi mai stranse dintre presedinta societatii, Irina Socol, si fostul sef al SRI, Virgil Magureanu.

BZA a aratat in editiile anterioare cum societatea condusa de Irina Socol a incasat numai de pe urma Programului “Sistem Educa-tional Informatizat“ (SEI), adoptat potrivit Planului National de aderare a Romaniei la Uniunea Euro-peana, aproximativ 200 de milioane de dolari, din bugetul Ministerului Educatiei.

Derulat incepand cu 2001, programul se refera, in esenta, la dotarea unitatilor de invatamant preuniversitar cu laboratoare informatice, tehnologia informatica urmand sa fie folosita ca suport didactic in procesul de predare si invatare.

Mai mult, “Siveco“, o societate cu sediul intr-un apartament de bloc, pe strada Rasaritului, de fapt, locuinta unuia dintre administratori - Irina Socol - a obtinut, prin negociere cu o singura sursa, o suplimentare a contractului initial, prin HG nr. 828/ 31.07.2002, in valoare de 60 de milioane USD.

Anul urmator, alte doua HG-uri, nr.1.108 si 1.352, mai aproba cate 10 milioane de dolari, pentru ca in 2004, prin HG nr. 1.685, sa se adauge si cireasa pe tortul Siveco, o extensie a contractului in va-loare de 96 de milioane de dolari.

In activitatea firmei conduse de Alexandru Rada-sanu, Irina Socol si Gabriel Ilia, precum si mai multe firme straine, reprezentate de persoane de cetatenie israeliana si poloneza, in cursul anului 2003 s-au implicat nume sonore, cum ar fi Alexandru Bittner, cunoscutul prieten al lui Adrian Nastase, Remus Truica, fostul sef de cabinet al lui Nastase sau Gabriel Marin, directorul societatii

“Omni-logic Communications“, amic cu primii doi. Cert este ca, sub guvernarea PSD, Siveco a beneficiat de bunavointa Ministerului Educatiei, bunavointa “cuantificata“ in aproximativ 200 de milioane de dolari. Ar mai fi de spus ca, odata cu preluarea puterii de catre Alianta D.A.

PNL PD, societatea lui Socol nu a fost decuplata de la borcanul cu miere, beneficiind de aceeasi deschidere din partea Ministerului Educatiei.

Siveco ia tot

Pe langa relatia preferentiala cu Ministerul Educatiei, Siveco a incheiat, in ultimii ani, contracte consistente si cu Ministerul Finantelor, Ministerul Comunicatiilor sau al Apararii Nationale, precum si cu ministerele Justitiei si al Muncii.

Potrivit unor analize, la un program de 180 milioane de dolari, se poate vorbi de o marja de profit de 50 de milioane, bani care se intorc pe piata libera si le permite beneficiarilor sa-i foloseasca pentru a participa la alte licitatii. Se ajunge astfel la o concurenta neloiala pe piata, eliminandu-se din start celelalte companii.

Ultimul contract pe care Siveco a pus mana, de data aceasta in urma unei licitatii, a fost legat de implementarea softului pentru Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), suma pe care urmeaza sa o incaseze societatea ridicandu-se la 4 milioane de euro, plus TVA, bani proveniti de la bugetul de stat.

Interesant este faptul ca Siveco a concurat pentru proiectul APIA cu firme mari, renumite pe plan international. Fapt dovedit, insa, in mai multe cazuri, caietele de sarcini la asa-zisele licitatii publice se fac doar de ochii lumii sau, si mai grav, sunt realizate in asa fel incat sa raspunda solicitarilor “ofertantului“ castigator.