Monumentul Rezistentei Anticomuniste ce este amplasat in fata Prefecturii Hunedoara trebuie demolat. Autoritatile locale au montat ilegal opera unui artist amator in centrul vechi al municipiului Deva. Comisia care functioneaza in subordinea Ministerului Culturii nu a avut cunostinta de faptul ca Monumentul Luptei Anticomuniste este deja amplasat in municipiul Deva.

Printr-o adresa semnata de secretarul de stat Stefan Nitulescu specialistii din minister au respins proiectul autoritatilor locale din motive estetice si pentru ca documentatia anexata cererii de avizare nu a fost corect intocmita. In aceste conditii, Directia pentru Cultura a judetului trebuie sa solicite demolarea monumentului.

Inca de la amplasarea sa in fata Prefecturii, opera artistului amator Mircea Popitiu a fost extrem de controversata atat din cauza calitatii artistice indoielnice, cat si a legalitatii amplasarii acestuia. Primaria Deva a negociat cu o saptamana dupa amplasarea monumentului studiul de fezabilitate pentru realizarea proiectului. De asemenea, acesta a fost amplasat fara aviz sau autorizatie legala.

Inaugurarea "operei de arta" a fost facuta cu mare fast in 26 mai, in prezenta conducerilor autoritatilor locale si judetene, in prima zi a Serbarilor Cetatii Deva. La ceremonie au participat primarul municipiului, Mircia Muntean, si presedintele CJ, Mircea Molot, ambii membri PNL.

Edilul a recunoscut ca nu are avizele cerute de lege, dar totusi a eliberat o autorizatie de constructie, tinand cont de importanta morala a monumentului. Edilii sustin ca monumentul a fost donat municipalitatii si nu va costa nici un leu. Totusi nimeni din Primarie nu a putut preciza la ce valoare se ridica donatia.