PSD Bistrita-Nasaud a inregimentat politic, cu putin timp inainte de intrarea in vigoare a legii care interzice migratia politica, un consilier judetean ex-UDMR. Acesta a fost suspendat din cadrul Uniunii conduse de Marko Bela timp de 2 ani, intrucat nu a sustinut in sedintele CJ demersurile coalitiei guvernamentale.

Szanto Arpad a detinut, in perioada 2000-2004, functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean din partea UDMR, iar la constituirea noului for, in 2004, a refuzat sa sustina candidatul Aliantei "D.A." la fotoliul de presedinte, preferandu-l tot pe fostul sau sef, Gheorghe Marinescu (PSD).

Votul nefavorabil al consilierului maghiar a inclinat balanta in favoarea social-democratilor, care au castigat din nou presedintia CJ.

Gestul lui Szanto Arpad nu a ramas, insa, nesanctionat de liderii UDMR, filiala fiind condusa la acea vreme de actualul prefectul Szilagyi Ioan. Acesta l-a suspendat din Uniune pe consilier timp de doi ani. Szanto Arpad a activat in tot acest timp ca si independent, optand pentru PSD in momentul in care a fost obligat sa-si clarifice optiunea politica.

Pe ultima suta de metri insa, PSD a pierdut doi alesi, care au ajuns in Consiliul Judetean candidand pe listele sale. Este vorba despre Viorel Marginean, care s-a inscris in PD, si Lazar Ciroie, care este asteptat sa devina membru al PNL.

Contactat in legatura cu acest subiect, presedintele organizatiei judetene a PSD, deputatul Viorel Pupeza, a declarat ca saluta optiunea lui Szanto. "Dupa 16 ani nu mai putem vorbi de partide etnice cum ar fi UDMR sau PRM. Scena politica se stabilizeaza in stanga sau dreapta.

Szanto Arpad este un politician care a optat pentru social-democratie si noi ne bucuram si il vom sprijini sa-si atinga obiectivele care-I vizeaza pe maghiarii din judet", a spus Pupeza.

Dupa demisiile din functii ale celor 12 consilieri PD si PNL, Consiliul Judetean este format in prezent din 19 alesi cu mandate valide dintre care 11 sunt membrii PSD, doi PC, doi PRM, doi PD, respectiv cate unul de la UDMR si PNL.