In Romania zilelor noastre, invatamantul universitar de stat a devenit un lux pentru omul de rand. Spre exemplu, daca in Occident formele de invatamant private sunt considerate "exclusiviste", prin natura taxelor percepute si a relatiei dintre profesor si student, in tara noastra lucrurile stau exact pe dos.

In mod paradoxal, facultatile particulare acreditate din capitala Banatului au taxe de scolarizare mai mici decat cele de stat, modalitatea de plata a acestora fiind, de asemenea, mai flexibila la privati.

De pilda, studentii unei asemenea facultati, numita generic "cu plata", au posibilitatea de a achita taxa de scolarizare in patru rate, spre deosebire de facultatile de stat, unde tinerii sunt obligati sa achite o suma mai mare in doar doua, maxim trei rate.

Acest lucru nu ar reprezenta un inconvenient pentru studentii "cu bani", dar conducerea facultatilor ar trebui sa se gandeasca si la cei cu mai putina dare de mana, pentru care a achita dintr-o data aproximativ 300 de euro este un impediment in calea continuarii studiilor.

Acest aspect este cunoscut de catre conducerea facultatilor de stat, dar totul se rezuma la atat.

"Experienta anilor trecuti a relevat faptul ca, desi numarul celor admisi in anul I de studiu este substantial, exista studenti care nu isi platesc taxa de scolarizare, renuntand astfel la locurile pe care au fost confirmati", a declarat purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest (UVT) Timisoara, Liliana Vid.

Anul acesta, la institutia de invatamant s-au inscris 11.264 de candidati. Facand un calcul simplu, rezulta ca UVT a incasat numai din inscrieri aproximativ 1.200.000 RON (circa 320.000 euro), la aceasta suma adaugandu-se alti aproape 900.000 RON (250.000 euro), incasati de la cei 5.846 de candidati care si-au confirmat locul in cadrul facultatilor la care au fost admisi (150 RON/persoana).

Potrivit aceleiasi surse, fondurile banesti acumulate din taxele percepute la admiterea in anul universitar 2006-2007 se vor folosi pentru acoperirea cheltuielilor propriu-zise cu admiterea, pentru investitii in tehnica de calcul, precum si pentru alte reabilitari necesare spatiilor de invatamint din cadrul UVT.

O alta problema aparuta in urma numarului mare de solicitari pentru admitere in anul universitar 2006-2007 este aceea a spatiului in care se vor desfasura cursurile. Este de asteptat, ca si in anii anteriori, ca studentii sa fie nevoiti sa sustina anumite cursuri pe coridoarele facultatilor.

ISE-ul in top, Fizica la coada

Conducerea universitatii are, insa, un raspuns si la aceasta problema.

"UVT dispune de suficiente sali si amfiteatre pentru desfasurarea in conditii optime a procesului de invatamant, iar in cazul in care acestea nu vor fi suficiente, se vor tine cursuri si in alte institutii de invatamant superior din oras, scop in care s-au semnat acorduri cu Universitatea "Politehnica"", a mai afirmat Liliana Vid.

In urma concursurilor de admitere desfasurate anul acesta in cadrul Universitatii de Vest, datele obtinute releva ca cea mai solicitata facultate a fost cea de Studii Economice (ISE), cu un numar de 1.901 de studenti inmatriculati, la polul opus situandu-se Facultatea de Fizica, unde au fost inmatriculati doar 35 de candidati.

In privinta numarului de tineri care au confirmat locurile, pe specializari, Liliana Vid a declarat ca asteptarile privind numarul de solicitari din partea candidatilor au fost depasite la specializarea Geografie din cadrul Facultatii de Chimie-Biologie-Geografie (112 inmatriculati), precum si la Facultatea de Stiinte Politice, Filozofie si Stiinte ale Comunicarii, domeniul Stiinte ale

Comunicarii (435 inmatriculati) si domeniul Relatii Internationale. Studii europene (368 inmatriculati).