Cele noua ferme pomicole existente la nivelul orasului Simleu Silvaniei si preluate de primarie in anul 2003 de la Administratia Domeniului Statului se afla inca in curs de retrocedare.

Claudia Hosu, din cadrul Compartimentului de Cadastru si Agricultura al Primaria Simleu Silvaniei, ne-a informat ca cele 1.680 de hectare de teren aflate in cadrul celor noua foste IAS-uri, au fost validate in baza legilor de fond funciar 18/1991 si 1/2000, iar pana in anul 2003, cand au fost preluate de Administratia Locala, proprietarii au fost actionari.

De circa trei ani de cand s-au inceput punerile in posesie si pana in prezent, au fost retrocedate vechilor proprietari un numar de patru ferme, iar o parte din restul fermelor se afla, fie in diferite stadii de retrocedare, fie urmeaza sa fie retrocedate, doua dintre ele aflandu-se in curs de intocmire a planului parcelar.

Mai concret, au fost puse in posesie in totalitate terenurile aferente fermelor 9, 20 si 3 iar ferma 11-23 a fost retrocedata in proportie de 95 la suta, mai existand un numar de 3-4 proprietari care nu s-au prezentat. In prezent se fac punerile in posesie a terenurilor apartinand fermei cu numarul 13 si urmeaza a fi retrocedata ferma Bront.

In ceea ce priveste fermele 12 si 16 acum se lucreaza la intocmirea planului parcelar, in acest stadiu toti proprietarii fiind nevoiti sa se prezinte cu documente care sa indice amplasamentul terenului care le apartine. Fermele la care inca nu s-a lucrat se afla la dispozitia Comisiei Locale de fond funciar.

Claudia Hosu a mai declarat ca pana in anul 2003 toate fermele pomicole au fost functionale, insa, la lichidare, o parte din fostele IAS-uri si-au vandut cladirile si inclusiv pomii, multe ferme fiind defrisate datorita starii improprii a plantatiilor. Un exemplu in acest sens este ferma 13 care a fost complet defrisata, ferma 16 - in parte, iar fermele 17 si 3 sunt acum terenuri arabile.

La ferma 11-23 mai exista pomii, insa investitorii si proprietarii nu au ajuns la nici o intelegere. Singurele ferme pomicole ramase viabile, in Simleu Silvaniei, care in momentul de fata au si productie, sunt fermele 9 si 20, cei doi investitori fiind societatile Rofratel si Persicom. In cazul acestor doua, proprietarii terenurilor beneficieaza de dividente ce constau in bani si produse.