din Transilvania, a generat intr-un circ pe tema proprietatii, mai exact a unui teren din Cluj-Napoca evaluat la peste 100.000 de euro. In arena intra familia Giurgiu, fostii socri ai ex-plutonierului de Doi s-un Sfert, Radu Goia. Sotii Giurgiu au fost, de asemenea, slujbasi ai Armatei Romane, in rolul de maistru militar, respectiv sefa de popota la unitatea militara din Someseni.

Al treilea element - Ioan Marinescu Goia, sef de stat major al Depozitului de Munitii din Jucu si fratele lui Radu Goia, acuzat de socri ca vrea sa puna mana pe avere.

Fostii soti Radu si Viorela Goia au cumparat in 1998 de la Gisela Aloisa Prack un teren de 1.100 mp situat in zona Viile Nadasel, din Cluj Napoca.

Dupa cateva luni de zile, potrivit documentelor, Radu Goia, fost sergent major in cadrul cunoscutei UM 0962, fosta UM0215 (Doi s-un Sfert), a incheiat cu fratele sau, Ioan Marinescu Goia, sef de stat major la Depozitul de Munitii din Jucu al Corpului IV Teritorial de Armata “Constantin Prezan”, un antecontract simulat de vanzare-cumparare.

Prin acest contract, incheiat la 20 ianuarie 1999, se stipuleaza ca Marinescu Goia ar fi cumparat de la proprietarul initial, Prack, terenul de 1.100 mp. In urma acestui contract simulat, Ioan Marinescu Goia devine unicul proprietar al terenului detinut de drept de catre sotii Radu si Viorela Goia.

Fratii Goia s-au folosit de acest tertip deoarece, potrivit fostei sotii, Radu Goia nu dorea ca terenul sa intre in masa bunurilor comune. Parintii Viorelei Goia, Lenuta si Viorel Giurgiu, sustin ca Radu Goia s-ar fi casatorit cu fiica lor din interes pur financiar.

“Le-am spus de la inceput sa mai astepte putin, sa nu se grabeasca! Dar Radu a grabit lucrurile si acum uitati unde s-a ajuns!”, ne spune Lenuta Giurgiu.

La scurt timp, Radu Goia i-a cerut fratelui sau, Marinescu Goia, sa-i restituie terenul instrainat prin tertipurile amintite mai sus. Conform celor declarate de sotii Giurgiu, Ioan Goia Marinescu, vazandu-se proprietar pe un teren care acum valoreaza peste 100.000 euro, a refuzat sa-i restituie acestuia proprietatea. Radu Goia a apelat la instantele judecatoresti pentru a reintra in posesie.

Cu aceasta ocazie s-a dezvaluit intreaga afacere cu cantec incheiata intre fratii Goia, iar Viorela a intentat actiune de divort, finalizata in iarna anului 2000. Scandalul dintre cei doi frati s-a lasat cu sanctionarea pe linie de serviciu a lui Radu Goia, care, iesit din structurile serviciilor secrete, s-a profilat pe afaceri.

Conform surselor noastre, Radu Goia activeaza in prezent in cadrul unei agentii de detectivi particulari.

Procesul dintre cei doi frati a durat pana in anul 2005, cand instanta a hotarat in favoarea lui Radu Goia. Terenul a revenit astfel sotilor Goia, devenind parte din bunurile supuse actiunii de partaj.

Situatia terenului este inca incerta, deoarece abia in luna septembrie a acestui an instanta va lua o decizie prin care va hotari care dintre cei doi soti va primi drepturile depline asupra imobilului. Familia Giurgiu sustine ca avand in vedere valoarea actuala a terenului, cei doi frati au facut front comun si s-au aliat impotriva Viorelei Goia.

Circ fara bani

Saptamana trecuta situatia a degenerat intr-un scandal de proportii. Viorel Giurgiu, tatal Viorelei, a declarat pentru BZA ca a fost amenintat cu moartea de catre Marinescu Goia, fratele ex-ginerelui. Ioan Goia Marinescu se afla pe terenul aflat in litigiu cu intentia de a-l ingradi, cu toate ca exista deja un alt gard construit de catre sotii Giurgiu.

Mai mult, Marinescu Goia nu mai avea drept de proprietate asupra terenului, conform unei hotarari irevocabile de instanta. Marinescu Goia lucra de zor alaturi de alti trei barbati, subordonati din MApN. Impreuna au distrus partial imprejmuirea, au facut gropi si au montat stalpi.

Viorel Giurgiu l-a atentionat pe Marinescu Goia ca terenul nu e al sau, ci al fiicei sale si al fostului ginere. Viorel Giurgiu a subliniat ca exista un proces civil de partaj, iar Goia Marinescu ar trebui sa astepte sa se soluti-oneze in mod legal problema. Maiorul s-a facut foc si para, iar cearta s-a finalizat mai dur decat a inceput.

Potrivit celor declarate de Viorel Giurgiu, Goia Marinescu l-a amenintat cu moartea. Speriat de amenintarile lui Marinescu, Giurgiu a chemat politia.

Politia a venit, a privit si a plecat

La fata locului, in prezenta reporterilor BZA, echipajul de politie a refuzat sa constate intrarea lui Marinescu pe proprietate. Politistii nu au intocmit procesul verbal pentru tulburare de posesie cu toate ca si avocatul partii vatamate, sosit la fata locului, a cerut insistent indeplinirea acestei formalitati.

Parintii Viorelei au cerut sa se intocmeasca acte de constatare la fata locului si sa se efectueze primele cercetari pentru tulburarea de posesie, aceasta fiind o infractiune pentru care sesizarea se face din oficiu si e de competenta politiei, conform noului cod penal.

Echipajul de politie a refuzat insa acest lucru si i-a trimis pe Viorel Giurgiu si pe Goia Marinescu sa-si rezolve problemele la politia de pro-ximitate. In plus, au refuzat sa comunice datele de identificare ale celor trei angajati MApN- subordonatii maiorului Marinescu Goia, necesare formularii unei plangeri penale. Politistii s-au rezumat la legitimarea persoanelor aflate la fata locului.

In plus, in momentul legitimarii celor trei angajati MApN care lucrau alaturi de Marinescu, unul dintre ei a declarat initial o identitate falsa. Singura masura luata de politisti pentru folosirea unui nume fals a fost o mustrare verbala.

In mod surprinzator, cu toate ca agentii de politie au sustinut ca acest caz nu este de competenta lor, nu au plecat de la fata locului, ci au ramas acolo mai bine de 2 ore. In plus, la fata locului a aparut si un al doilea echipaj de politie. Al doilea politist n-a facut decat sa le ceara avocatului si ziaristilor sa se legitimeze.

Viorel Giurgiu i-a cerut insistent maiorului Marinescu Goia sa paraseasca terenul, intrucat nimic nu justifica prezenta sa acolo, moment in care acesta a incercat sa-l intimideze folosind numele nasului de casatorie a cuplului Goia, Romica Moldovan, seful Serviciului Anticoruptie al MAI pe Transilvania. Cel putin asa sustine Lenuta Giurgiu.

Scandal cu epoleti pe tarla

De altfel, mai toti membrii familiilor implicate in scandalul cu iz domestic au fost sau sunt angajati in MApN sau serviciile secrete ale Armatei sau MAI. Viorel Giurgiu a fost maistru militar, iar sotia sa, Lenuta, a fost sefa popotei unitatii militare din Someseni. Radu Goia, fostul ginere al familiei Giurgiu, a fost sef la Ascultari in cadrul UM 0215.

Fratele sau, personajul principal in scandalul iscat intre cele doua familii, a fost sef de stat major la batalionul de Cercetare-Diversiune din Huedin, iar in prezent este sef de stat major la Depozitul de Munitii din comuna clujeana Jucu. Cireasa de pe tort in ecuatia amintita este Romica Moldovan, seful Serviciului Anticoruptie al MAI pe zona Transilvaniei, nasul de cununie al ex-sotilor Goia.

Potrivit surselor noastre, comisarul-sef Moldovan, fost sef al unitatii de Pompieri din Huedin, nu are nici un amestec in scandalul domestic dintre finul sau, Radu Goia, si familia Giurgiu.

Lenuta Giurgiu a declarat ca s-a adresat atat comi-sarului-sef al Sectiei 1 Poli-tie, Liviu Crisan, cat si lui Aurel Birlutiu, seful Servi-ciului de Ordine Publica din cadrul IJP Cluj pentru solu-tionarea scandalului si a depus plangere penala impo-triva lui Ioan Marinescu Goia.

Nume grele cantaresc dreptatea

Mircea Romocea, ofiter de relatii publice a Corpului IV de Armata Teritorial, a declarat ca generalul Ioan Ciupei, comandantul Corpului 4 Armata, a fost instiintat asupra problemei sesizate de reporterii BZA. In urma informarii, comandamentul armatei a dispus inceperea unei cercetari si se vor lua masurile necesare.

Mircea Romocea a declarat ca nu se poate vorbi inca despre vinovatia maiorului Ioan Goia Marinescu. “Nu se stie ce fel de masuri vor fi luate si impotriva cui. Rezultatele cercetarii vor fi clarificate in termenul legal, de maxim 30 de zile”.

In ceea ce priveste plangerea penala impotriva maiorului, purtatorul de cuvant a declarat ca institutia pe care o reprezinta nu comenteaza acest fapt, afirmand doar ca Goia Marinescu va raspunde in fata legii ca orice cetatean. “Armata nu se implica in partea de conflict dintre cele doua familii”, sustine maiorul Romocea.

Totodata, acesta ne-a asigurat ca institutia armatei nici nu-l va incrimina, dar nici nu-l va apara pe Goia Marinescu in fata instantei. La fata locului, Goia Marinescu a afirmat ca se afla pe teren cu autorizatia fratelui sau, pe care de altfel l-a si sunat pentru ca acesta sa-i sustina declaratia.

Politistii au sustinut ca li s-a comunicat de la centru ca tulburarea de posesie nu este o problema care sa tina de competenta lor. Totodata, ei au afirmat ca li s-a comunicat prin statie sa nu se implice in acest caz, considerat a fi unul domestic. De la Sectia I de Politie ni s-a comunicat ca Liviu Crisan, comisarul sef, este plecat in concediu.

Contactat pe telefonul mobil, comisarul Crisan, probabil deranjat de intrebarile ziaristilor cand este plecat in concediu, a declarat ca nu cunoaste problema si ca pentru informatii suplimentare exista biroul de presa al institutiei. Seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IJP Cluj, Aurel Birlutiu, a declarat ca acest incident tine de competenta Sectiei I de Politie Cluj.

El a mai afirmat ca stie despre ce e vorba de la Lenuta Giurgiu, pe care chiar el a trimis-o in audienta la comisarul sef Crisan.