Un nou conflict interconfesional a tulburat linistea dintr-un sat bihorean. De aceasta data conflictul a pornit de la retrocedarea bisericii din localitatea Chet, din apropierere de municipiul Marghita, greco-catolicilor. Odata cu restituirea lacasului de cult si preotul ortodox a trecut la greco-catolici.

Timp de mai multe duminici a fost nevoie de prezenta jandarmilor in zona pentru a preveni izbucnirea unor violente intre credinciosi. Prefectul de Bihor, Ilie Bolojan, a declarat ca cele doua episcopii, Ortodoxa si Greco-Catolica, nu s-au implicat deloc in rezolvarea problemelor si le-a avertizat sa nu mai fie nevoie ca Prefectura sa intervina in astfel de situatii.

Totul a inceput cu retrocedarea bisericii din sat greco-catolicilor. Tot atunci preotul ortodox, Gheorghe Dat, a trecut la acest cult, lucru care i-a infuriat pe ortodocsi.

De aici pana la izbucnirea unui conflict interconfesional a fost doar un pas. Timp de cateva duminici, jandarmii au fost nevoiti sa supravegheze zona. "A fost un eveniment neplacut, deoarece am fost obligati sa dislocam trupe de jandarmi si de politisti. Nu au fost incidente, dar sper ca nu vom mai fi nevoiti sa facem ordine in aceasta comunitate cu bastonul", a mai spus Bolojan.

"Ne-a vandut ca Iuda pe Mantuitor"

Satenii au avut schimburi dure de replici, insa potrivit reprezentantilor Jandarmeriei nu s-a ajuns la violente. "Ne-a vandut cum Iuda l-a vandut pe Mantuitor", a spus una dintre enoriase despre gestul preotului ortodox, care a trecut la greco-catolici. O alta localnica sustine ca ortodocsii nu sunt vinovati ca ceilati au fost marginalizati si ca biserica este a lor.

Noul preot ortodox venit in sat, Marius Pop, a spus ca nu prea stie de la ce a pornit totul si nici nu poate sa lupte pentru o tabara sau alta. Conflictul s-a rezolvat dupa ce Prefectura a intervenit in scandal. Duminica a fost semnat un acord intre cele doua comunitati religioase, care prevede folosirea bisericii de ambele culte.

Slujbele greco-catolicilor se vor tine intre orele 9.00-12.00, iar pentru ortodocsi intre orele 12.00-15.00. "Oricum, aceste conflicte mi se par deplasate. Solicit in mod public conducerii celor doua Episcopii sa nu ne mai puna in situatia de a interveni in astfel de conflicte", a adaugat prefectul.

Reprezentantii celor doua episcopii nu au putut fi contactati pentru a-si spune punctul de vedere.

Conflicte de acest gen au mai avut loc in ultimii ani in Bihor. In satul Valea de Jos, starea de tensiune dintre cele doua culte a durat mai bine de un an. Totul a pornit de la faptul ca preotul ortodox din sat, impreuna cu cativa zeci de localnici, a trecut la greco-catolici si si-a adjudecat si lacasul de cult.

Acest lucru i-a nemultumit pe ortodocsi, iar cateva duminici a fost nevoie de interventia jandarmilor. Spre deosebire de Chet, lucrurile au degenerat, oamenii recurgand la violente.