Blocul ANL din apropierea Pietei Agroalimentare din zona de nord a municipiului Resita este, practic, de nelocuit, desi a primit aviz favorabil pentru receptie. Cele 38 de familii care au avut sansa sa intre in posesia unei locuinte aici au ajuns la marginea disperarii.

La etajele superioare, prin tubulatura firelor electrice, a inceput sa curga apa provenita de la precipitatii, existand in permanenta riscul unui scurt-circuit. Asta nu este, insa, totul. Peretii imobilului au inceput sa se fisureze, iar usile si ferestrele nu se mai inchid.

Igrasie si mucegai intr-un bloc dat in folosinta doar de un an

Aproape ca nu exista etaj sau apartament unde proprietarul sa nu aiba necazuri cu tamplaria. La toate acestea se mai adauga inca un neajuns, care se pare ca ii va chinui mult timp de-acum incolo pe proprietari: igrasia si mucegaiul.

Locuitorii de la parter au probleme cu ciupercile, care au inceput sa innegreasca peretii si tavanele, iar podelele laminate s-au transformat in adevarate piste cu obstacole. Din aceasta cauza, mobilierul oamenilor sta stramb sau aplecat in toate directiile.

Blocul a fost dat in folosinta in urma cu un an, dupa ce o comisie de la ANL Bucuresti a facut receptia propriu-zisa. Nimeni nu a observat sau nu a dorit sa observe calitatea indoielnica a lucrarii, in ciuda celor 200 de euro per metru patrat - pretul final al constructiei.

Mai mult chiar, sefa comisiei, Cornelia Tudorancea, declara, oarecum multumita de rezultat, ca: "dupa parerea mea, blocul este pregatit pentru receptie si urmeaza sa fie predat Primariei Resita pentru repartizare. In acest timp, se vor definitiva lucrarile de racordare la apa, energie, telefoane si gaze".

Pe de alta parte, constructorul da vina pe timpul scurt in care a trebuit sa fie finalizata lucrarea, dar si pe faptul ca s-a muncit pe timp de iarna sau ploios.

La randul lor, reprezentantii Primariei sustin ca blocul beneficiaza de garantie, iar executantul va realiza toate reparatiile. Pe locatari nu-i baga, insa, nimeni in seama. Desi au batut la usa edililor in repetate randuri, nu au rezolvat mai nimic.

Din 3.000 de cereri, doar 40 rezolvate

Intre timp, municipalitatea a anuntat reluarea constructiei de locuinte ANL. Termenele de predare (pana la sfarsitul anului) sunt, insa, complet nerealiste, in conditiile in care nu s-a mutat inca nici o palma de pamant. Blocul ar urma sa fie construit in zona teatrului de vara din municipiul de pe Barzava. Cererea este mult peste posibilitatile municipalitatii.

Din cauza fondurilor foarte mici alocate, in acest an, pentru constructia locuintelor prin ANL, dintr-o lista de asteptare cu peste 3.000 de solicitanti, la Resita vor primi locuinte doar aproximativ 40 de familii.

Nici celelalte doua blocuri ANL ridicate in 2002 nu sunt ocolite de probleme. Locatarii acestora s-au lovit si ei de aceleasi neajunsuri, cum ar fi calitatea slaba a finisajelor. Mai exista, apoi, si urmatorul paradox: desi este un judet relativ sarac, in Caras-Severin aceste locuinte sunt adevarate raritati.

In afara celor doua blocuri deja construite de la Resita, mai exista un imobil cu 40 de apartamente in municipiul Caransebes si un altul in orasul Otelu Rosu.