Consiliul local Oradea a probat extinderea termenului de finalizare a lucrarilor efectuate de firma Keviep in municpiul Oradea pana in anul 2008

Aceasta decizie vine dupa ce, timp de doi ani, reprezentantii Primariei si ai Companiei de apa Oradea nu au facut decat sa acopere gafele societatii maghiare

Acum este cert faptul ca, inca cel putin doi ani, cei peste 200 de mii de oradeni vor suporta calvarul strazilor inchise si a santurilor care strabat municipiul

Probleme legate de timp...

Keviep SRL este antreprenorul mai multor lucrari de importanta majora pentru Oradea, dar la nici una dintre acestea, din diverse motive, nu a fost finalizata la termenul stabilit. Lucrarile de pe Calea Republicii au fost terminate in totalitate abia in toamna lui 2005, desi, conform planului initial, termenul de predare era data de 1 iulie 2005.

Un alt tronson reabilitat cu intarziere a fost Bulevardul Magheru. Data de finalizare a acestei strazi era 30 septembrie, insa si aici au fost intarzieri de cateva luni. Si patronii firmelor care functioneaza pe strada Primariei, si-au exprimat temerea cu privire la seriozitatea firmei Keviep de a-si onora la termen angajamentele.

Reabilitarea liniilor de tramvai si refacerea carosabilului si a trotuarelor din zona au ca termen de predare data de 30 septembrie 2006, dar este putin probabil ca acesta sa fie respectat. Presa a semnalat si modul inadmisibil in care firma Keviep a demarat lucrarile pe strada Ana Ipatescu, lasand in urma transee pline cu pamant.

Recent, Inspectoratul Judetean in Constructii a dispus oprirea lucrarilor pe strada Ecaterina Teodoroiu, din cauza nerespectarii normelor de calitate. Apoi, a venit randul locuitorilor de pe strada Piatra Craiului sa protesteze pentru faptul ca, din cauza acelorasi lucrari de canalizare, au fost izolati de restul orasului.

...si de calitate

Alte controale efectuate de Inspectoratul Judetean in Constructii au scos la iveala grave nereguli in activitatea SC Keviep SRL de reabilitare retelele de canalizare si apa din municipiul Oradea. Potrivit raportului de control, SC Keviep SRL ar trebui sa stopeze executia lucrarilor „pana cand proiectele vor fi intocmite in concordanta cu prevederile tehnice in vigoare”.

Deficientele constatate si prescriptiile tehnice care au fost incalcate sunt urmatoarele: „Lipsa calcule hidraulice care sa argumenteze diametrele exagerate din punct de vedere hidraulic ale retelelor de canalizare, avand in vedere ca majoritatea canalelor sunt «de inceput», iar panta strazilor este foarte mare (bani publici cheltuiti nejustificat fata de necesar); lipsa breviare de calcul pentru dimensionarea din punct de vedere al rezistentei tuburilor PVC la adancimi de sub un metru; la canalele menajere de pe strazile amintite mai sus este compromisa rezistenta si stabilitatea tuburilor, pentru ca la racordarile de intrare in caminele de rupere de panta nu s-a asigurat adancimea minima de acoperire prescrisa de furnizor...

Sunt situatii cand canalul din PVC cu diametrul de 300 mm are o acoperire de numai 14 cm, in Zona CM3, strada Marin Preda, sau, pe strada Frunzei, in Zona CM5-CM6, are o acoperire de numai 46 cm; in Zona CM4 tubul are o acoperire de numai 36 cm; la fel pe strada Pannonius, Zona Camin CM6, unde acoperirea tubului este de numai 41 cm.

Racordurile gospodariilor la canalizarea menajera nepermis de lungi (alti bani publici irositi - n.n.)... Nu au fost respectate prevederile STAS SR 8591/1/97 privind amplasarea in localitati a retelelor edilitare subterane; nu au fost intocmite planuri de trasare sau borne pe planurile de situatie existente, cu specificarea distantelor minime obligatorii. Proiectele contin detalii care nu au legatura cu ceea ce s-a proiectat”.

Diferente apreciabile s-au constatat si intre caietele de sarcini din proiecte, care prevad conducta pozata pe un pat de nisip, iar in documentele firmei Keviep figureaza balast. La proba de etanseitate era prevazuta valoarea de 25N/cmp, iar in hartiile celor de la Keviep efectuarea probei este prevazuta la 0,18 bar.

De asemenea, sunt neconcordante si intre prevederile referitoare la planurile de situatie, care trebuiau intocmite la scara 1:1000, pe cand „specialistii” de la firma maghiara le-au intocmit gresit, la scara de 1:1500.

Problemele deja constatate, coroborate cu intarzierile nejustificate ale finalizarii lucrarilor, ar fi trebuit sa oblige municipalitatea sa anuleze contractele cu SC Keviep SRL si sa incaseze de la aceasta unor penalitati usturatoare.

Cui ii pasa?

In schimb, Consiliul local Oradea a probat extinderea termenului de finalizare a lucrarilor efectuate de firma Keviep in municpiul Oradea pana in anul 2008. Asta dupa ce Compania de apa s-a straduit din rasputeri sa scuze proasta executie si intarzierea lucrarilor dand vina pe... vremea nefavorabila.

Acum este cert faptul ca, inca cel putin doi ani, cei peste 200 de mii de oradeni vor suporta calvarul strazilor inchise si a santurilor care strabat intregul municipiu. Si ca beneficiarii investitiilor, Compania de apa si Primaria Oradea, sunt dispusi sa inghita la nesfarsit neseriozitatea si lipsa de profesionalism a firmei maghiare.

Singurul motiv plauzibil este acela ca institutiile amintite sunt complice ale societatii amintite. Si stie oricine ca in Oradea complicitatea inseamna comisioane grase...

Consiliul local Oradea a probat extinderea termenului de finalizare a lucrarilor efectuate de firma Keviep in municpiul Oradea pana in anul 2008. Asta dupa ce Compania de apa s-a straduit din rasputeri sa scuze proasta executie si intarzierea lucrarilor dand vina pe... vremea nefavorabila.

Acum este cert faptul ca, inca cel putin doi ani, cei peste 200 de mii de oradeni vor suporta calvarul strazilor inchise si a santurilor care strabat intregul municipiu. Si ca beneficiarii investitiilor, Compania de apa si Primaria Oradea, sunt dispusi sa inghita la nesfarsit neseriozitatea si lipsa de profesionalism a firmei maghiare