Chiar in centrul orasului mai multe cladiri arata de parca tocmai ar fi fost bombardate. Sint in special cladiri vechi de o suta de ani, care ori nu-si gasesc proprietarii dupa legea retrocedarilor, ori au fost abandonate pentru ca terenul de sub ele valoreaza de sute de ori mai mult decit ruinele.

Mormane de moloz, fatade innegrite, ziduri fisurate, acoperisuri care stau sa se prabuseasca peste pietoni si masini. Asa arata majoritatea cladirilor peste care timpul, dar mai ales indolenta oamenilor, a lasat urme adinci. Actualii chiriasi, care doar dintr-un curaj nebunesc mai locuiesc in astfel de imobile, n-au bani pentru reparatii si oricum asteapta cu groaza momentul in care vor fi evacuati.

Cine trece pe strazile din spatele hotelului Prahova are parte de imagini apocaliptice. Mai lipsesc doar gramezile fumeginde ca sa te gindesti le vremurile de dupa bombardamente. In darimaturile cu pricina s-au aciuit haite de ciini comunitari, care miriie la trecatori si sperie copiii si sobolani cenusii care escaladeaza fisurile peretilor.

Casele parasite au devenit fie locuri pentru depozitat gunoaie menajere, fie W.C.-uri publice pentru cersetori si betivii de noapte. Iar cladirile care mai stau, ca prin minune, in picioare, s-au transformat in ruine pericol public. Primaria Ploiesti s-a multumit doar sa planteze in zona o pancarta cu "Pericol de prabusire" pentru ca, sustine primarul Emil Calota, "autoritatile locale nu pot interveni pe proprietati private".

Si uite asa buricul tirgului nu seamana deloc a centru civic croit dupa standarde occidentale, ci aduce mai degraba a garnizoana la capat de lume, gata sa cedeze sub asediul inamic.