Lobby-ul intens facut de membri cu greutate ai PNL in favoarea investitorilor americani porneste de la premierul Calin Popescu Tariceanu si se opreste in fieful liberal din Ardeal.

In urma cu un an, omul de afaceri american Willi Lauterbach reusea sa-l convinga personal pe premierul Tariceanu ca face o „favoare” Romaniei daca investeste intr-un complex imobiliar, dublat de un stadion de mare capacitate. Lauterbach a fost directionat spre Cluj pentru a-si realiza investitia.

A venit insotit de deputatul PNL de Braila Gabriel Sandu (pe post de trimis special al lui Tariceanu) si de reprezentantul sau in Romania, un anume Stefan Plesea. Americanii vor sa puna mana pe stadionul municipal „Ion Moina” si pe terenul din jur fara licitatie publica, prin asociere directa cu Consiliul Judetean.

Intr-o lipsa totala de transparenta si fara o dezbatere publica prealabila, conducerea Consiliului Judetean Cluj a precizat ca in 16 august va lua in discutie, in cadrul unei sedinte extraordinare, varianta asocierii directe cu firma americana detinuta de Willi Lauterbach. Adica, fara licitatie publica internationala, cum ar fi normal.

Nimeni din cadrul CJ Cluj nu stie exact cine sunt acesti investitori surpriza. Un lucru este cert: sprijinul politic de care beneficiaza. Pe adresa CJ Cluj a venit, intr-adevar, o scrisoare de intentie, semnata de romanul naturalizat american Stefan Plesea, reprezentantul Global Development Partners.

In afara de aceasta scrisoare si de cateva date de contact, nu exista nici o documentatie serioasa care sa ateste ca firma americana are resursele financiare pentru a investi in mod real intr-un viitor stadion, adica cele cateva zeci de milioane de dolari.

Stadionul „Ion Moina” este, de fapt, un obiectiv important pentru o afacere imobiliara in buricul orasului, adica spatii comerciale si imobile de care piata de profil are mare nevoie, pe care americanii vor sa le realizeze „la pachet” cu un viitor stadion.

Minciuni si date false de contact

Conform datelor din scrisoarea oficiala trimisa de Stefan Plesea CJ Cluj, acesta a oferit, ca date de contact, trei numere de telefon mobil personale din SUA, dar nici o adresa sau numar de contact de la societatea Global Development Partners, pe care pretinde ca o reprezinta.

Mai mult, Plesea a semnat scrisoarea in calitate de presedinte al unei alte societati, anume Global Romania Development, societate care nu este inregistrata la Registrul Comertului. Pentru a investi in Romania, atat Plesea, cat si firma Global Development Partners trebuie sa infiinteze o societate autohtona.

Nici Plesea, nici americanul Lauterbach, nici persoana juridica americana Global Development Partners nu sunt actionari sau asociati in vreo firma romaneasca. Plesea apare ca asociat doar in SC Sisco Grup SRL, inregistrata la Bucuresti, societate care se afla in faliment.

Pentru a comunica cu viitorii parteneri de la Consiliul Judetean, Plesea a pus la dispozitie urmatoarele numere de telefon: + 202 333 83 **, + 202 333 74 ** si + 202 49 94 18 **. ZIUA de Cluj a incercat sa-l contacteze telefonic la aceste numere. Au raspuns trei persoane care nu aveau nici o legatura cu Stefan Plesea si care nu auzisera vreodata de aceasta persoana.

Neclaritatile nu se opresc aici. Pe adresa de e-mail precizata de acelasi Plesea, (stefan@cpcug.***), nu raspunde nimeni. Mai mult, adresa este infiintata pe o pagina de internet a „iubitorilor de calculatoare”, deci nu a companiei pe care Plesea pretinde ca o reprezinta.

Procese si afaceri ratate pentru Lauterbach

ZIUA de Cluj a contactat redactia prestigiosului cotidian The Washington Post, unde a fost publicata, anul trecut, o serie de articole referitoare la omul de afaceri Willi Lauterbach si societatea Global Development Partners.

Steven Goff, reporter sportiv al The Washington Post, a precizat ca firma lui Lauterbach a facut parte dintr-un grup de investitori care a intentionat sa cumpere echipa de fotbal D.C United, la pachet cu construirea unui nou stadion pentru echipa. Afacerea a cazut la inceputul acestui an, pentru ca Liga de Fotbal a SUA a constatat ca „oamenii de afaceri” nu au venit cu banii.

Steven Goff mai precizeaza - foarte important - ca Lauterbach nu mai lucreaza prin intermediul firmei Global Development Partners, ci printr-o alta firma, Global Sports and Entertainment, din Washington. Ceilalti doi asociati ai acestuia din cadrul Global Development Partners sunt plecati din Washington, unul in Virginia, altul la Londra.

Un alt ziarist american contactat de ZIUA de Cluj, anume Josh Drobnyk, redactor la publicatia Washington Business Journal, a confirmat informatiile publicate de Goff, in plus amintind ca Lauterbach se judeca in instantele americane cu un partener de afaceri care pretinde ca Lauterbach a incalcat un contract.

Toate acestea vin in contradictie cu afirmatiile conducerii Consiliului Judetean Cluj, cum ca societatea americana are putere financiara pentru a realiza investitia.

Se impart deja taberele. Licitatie sau incredintare directa?

Gratian Serban, consilier judetean PSD: „Nu cunosc conditiile propuse de societatea americana si astept sa vad ce presupune asocierea directa si care sunt conditiile licitatiei” a precizat consilierul judetean PSD Gratian Serban. In opinia sa, stadionul ar trebui sa ramana inclus intr-o zona de agrement, iar terenurile din zona nu ar trebui sa-si schimbe destinatia.

Dan Canta, consilier judetean PSD:”Indiferent cine este investitorul si indiferent ce conexiuni are in Romania si in afara tarii, cand este vorba de interes public, este obligatoriu sa se organizeze licitatie. Eu cred ca se forteaza nota, nu am vazut proiectul, dar nu pot sa-mi imaginez ca cineva ar putea sa atace Parcul Central al orasului. E ultimul care ne-a ramas”.

Matis Jeno, consilier judetean UDMR:”In principiu, am sustinut intotdeauna investitiile mari venite la Cluj (Emerson si toate firmele din parcul Tetarom). Este complicat sa ma pronunt acum, daca as merge pentru o asociere directa. Este important sa vad termenii acestei asocieri, sa vad obligatiile pe care ni le asumam si care ar fi beneficiile CJ Cluj in aceasta afacere.

Pe de alta parte, din ce am citit in presa, proiectul respectiv vizeaza niste terenuri care nu ne privesc (terenurile apartin Consiliului Local si societatii Unita Turism - n. red). Trebuie sa vedem in ce mod am putea cadea la intelegere cu acestia. Este mult de discutat...”