Un medic din Timisoara care a prescris retete gratuite pe numele unor persoane decedate, diagnosticate cu Alzheimer, este cercetat penal in urma sesizarilor facute de reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). O echipa din cadrul institutiei a efectuat un control la Spitalul Judetean din orasul de pe Bega, unde este angajata doctorita in culpa, Aurora Heim.

De altfel, conducerea unitatii medicale si-a declinat orice urma de vinovatie in cazul angajatei, dar a luat masuri in cadrul Comisiei de Disciplina.

Medicii au constatat ca Aurora Heim nu a respectat procedurile privind cooperarea cu medicul de familie, inmanand retetele unor terte persoane, fara a solicita o evaluare periodica.

Neregulile descoperite pe perioada februarie 2005 - martie 2006 au fost sanctionate de conducerea spitalului prin suspendarea temporara din functie a doctoritei si diminuarea salariului cu 10 la suta pe o perioada de trei luni.

Si registratorul medical s-a ales cu penalizari de 10 la suta din venitul net lunar pe aceeasi perioada.

Comitetul Director a sesizat cazul si la Colegiul Medicilor. Prejudiciul pe care il are CJAS de pe urma celor zece pacienti decedati care, paradoxal, au semnat cu mana lor retetele la farmacie, se ridica la aproape 25.000 RON (250 milioane lei vechi), bani pe care initial reprezentantii institutiei i-au solicitat de la Spitalul Judetean.

Conducerea Casei de Asigurari a revenit asupra deciziei si a decis sa astepte finalizarea anchetei penale.

Directorul Spitalului Judetean, Mihai Ionac, a spus ca vina apartine intregului sistem sanitar, nu doar medicului prescriptor, medicului de familie, farmaciei ori CJAS. "Medicul trebuie sa vada pacientul lunar, pentru a-i elibera reteta, indiferent de situatia bolnavului.

Farmaciile au eliberat retetele, insa acestea au fost validate si achitate chiar de CJAS", a declarat Ionac, disculpand spitalul de orice vina.