Cluj-Napoca este municipiul care se vrea a fi capitala Transilvaniei. Fata pe care o prezinta, insa, acum nu numai locuitorilor urbei, adica celor care platesc taxele locale, ci si turistului care se opreste aici, este una dezolanta, o imagine a unui oras de dupa un bombardament aerian.

"Te doare sufletul sa mergi in ziua de azi prin centrul Clujului. Totul e numai groapa si noroi, iar masinile se urca pe tine, pe trotuar", spune Tamara V., o doamna trecuta de 60 de ani. Cele doua mari artere care trec prin centrul orasului se afla in reparatii capitale.

Santuri sapate, gramezi de nisip si pietris, bucati de asfalt decopertat, utilaje si basculante raspandite peste tot, insa mai putin oameni care lucreaza.

Organizarea de santier a celor vreo patru sau cinci firme care lucreaza pentru reabilitarea si modernizarea arterelor orasului spune mult despre profesionalismul acestora. Chiar daca cei de la Primarie se scuza ca ei doar au concesionat lucrarile, cetatenilor nu le tine de cald.

Babilonie auto

Traficul auto "ineaca" efectiv in fiecare zi zona centrala, de dimineata pana seara. Automobilele sunt parcate peste tot si in cele mai ciudate pozitii. Ca sa traversezi aceasta portiune de oras, la o ora de varf, in jurul amiezii, cel care reuseste sa faca acest lucru se poate considera un sofer norocos si chiar fericit.

Agentii de politie apar si dispar din trafic, iar daca se afla in mijlocul unor intersectii, precum cea de la Primarie, lucrurile nu se simplifica prea mult.

Multe dintre strazile mai mici, pe care altadata puteai evada, ocolind centrul, sunt inchise astazi circulatiei.

Te-apuca Craciunul pana in Observator

Artera de circulatie care leaga zona centrala de cartierul studentesc Observator, strada Republicii sau Gheorghe Bilascu, este inchisa de circa trei saptamani pentru reasfaltare. Dupa ritmul actual in care se desfasoara lucrarile, dupa cum a remarcat si un sofer pe taxi, sperantele ca respectiva portiune de carosabil sa fie redata circulatiei este undeva dupa Craciun sau Anul Nou.

Pe Bulevardul Eroilor, care face legatura dintre partea de apus si cea de rasarit a Clujului, se circula pe un singur fir, iar traficul se desfasoara infernal, cu o coada de peste 500 de metri la semaforul din Piata Avram Iancu. Pietonii trec printre masini, culoarea semafoarelor din centru nemaifiind respectata.

Confuzia este generala in trafic, mai ales pe o vreme ploioasa. Strada Clinicilor este inchisa pentru reamenajare rutiera. Ambulantele greu ajung pana la poarta de intrare in spital, iar pacientii care vin la consultatii sau internare trebuie sa parcurga vreo doua sau trei sute de metri pe jos de la locul unde au reusit sa parcheze masina.

Recesiune economica

pe centru

Agentii comerciali de pe Bulevardul Eroilor sau 21 Decembrie, amintind doar doua dintre principalele artere ticsite de magazine au intrat in recesiune. Ca sa ajunga la intrarea in aceste unitati, clientii trebuie sa faca slalom printre gramezi de pietris sau sa sara peste santuri, iar aprovizionarea se face cu bratul.

Rodica L., care lucreaza la un magazin pe Bulevardul Eroilor, marturisea ca nici nu vrea sa se gandeasca la ziua de poimaine, cand va trebui sa faca aprovizionarea. "Masina poate opri doar pe partea cealalta de strada, daca gaseste loc de parcare. Daca nu, undeva pe stradutele din spatele Bulevardului Eroilor, de unde trebuie sa aducem toata marfa cu bratele.

Iar daca mai si ploua, va inchipuiti cum este", a spus responsabila magazinului.

Clujenii nu mai ies duminica la promenada, deoarece fata orasului le este cu totul straina, iar greco-catolicilor care merg la Catedrala "Schimbarea la Fata", ca sa intre in lacasul de cult, le trebuie pur si simplu o scara. Trotuarul din fata lacasului de cult nu mai este, ci doar un sant mare.

Putinii oficiali din Primarie, multi fiind plecati deja in concediu, nu au replica la ceea ce se vede pe strada.