Incepand cu anul 2000, Uniunea Europeana sprijina financiar dezvoltarea regionala si sectoriala a tarilor candidate pe baza de programe. Judetul Cluj a avut acces atat la fondurile de preaderare ale Uniunii Europene& PHARE, ISPA si SAPARD cat si la fondurile comunitare Leonardo da Vinci, LIFE, Socrates, Tineri pentru Europa.

Consiliul Judetean a contribuit la derularea a 18 programe europene, prin specialistii pe care ii are la departamentul de integrare europeana.

Programul PHARE 2000 - Coeziune Economica si Sociala, destinat proiectelor mari de infrastructura, a avut un buget total de 5,2 milioane de euro, din care Fonduri Phare 3,2 miliaone de euro, Fondul National un milion euro si 900 de mii euro cofinantare din partea Consiliului Judetean Cluj (echipa de implementare este TETAROM).

Proiectul a urmarit atragerea investitiilor romanesti si straine prin realizarea infrastructurilor necesare productiei de software si a altor tehnologii de varf, pentru dezvoltarea IMM-urilor din regiune. Printre rezultatele vizate figureaza cresterea puterii economice a zonei, reducerea migratiei specialistilor, precum si reducerea somajului in randul fortei de munca ultracalificate.

Un al program PHARE 2000 - Coeziune Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane in contextul Restructurarii Industriale, a beneficiat de un buget de 62 de mii de euro, din care 50 de mii de euro de la Phare si 12 mii de euro cofinantare din partea Consiliul Judetean Cluj.

Proiectul a fost implementat in parteneriat cu furnizori acreditati de servicii de educatie, si a a avut drept scop rcompatibilizarea profesionala a functionarilor publici cu cerintele UE.

Beneficiarii proiectului - 408 de functionari publici ai CJ Cluj, reprezentanti ai Consiliilor Locale din judet si angajati ai Regiilor Autonome - au urmat cursuri de management, pe diferite doemnii, cursuri de utilizare a microcalculatoarelor, cursuri de limba engleza si cursuri de specializare in domeniul informaticii.

Programul PHARE 2001 - Coeziune Economica si Sociala - Centrul de Marketing pentru Produse Agro-Alimentare Cluj a avut un buget de 4,1 miliaone de euro, urmarind uilizarea a potentialului agricol local, promovarea produselor romanesti si creearea de conditii moderne pentru prezentarea si vanzarea marfurilor.

Proiectul are ca scop construirea unui centru en-gros de vanzare a produselor agro-alimentare, dupa modelul sistemelor europene de distributie a produselor agro-alimentare.

Fonduri atrase la Cluj-Napoca

Primaria Cluj-Napoca a reusit sa atraga fonduri europene de milioane de euro pentru diferite proiecte realizate in ultimii doi ani. Acestea au vizat realizarea unui Centru de servicii sociale medicale, a unui program de pregatire a functionarilor publici si a unui birou de evaluare a proiectelor din Administratia publica locala.

Primaria a mai realizat un studiu de fezabilitate pentru un proiect referitor la o Retea Regionala pentru Incubare si Promovare a Afacerilor.

Daniela Stan

redactie bza.ro

Primul dintre proiectele pentru care Primaria Cluj a atras fonduri europene se refera la realizarea unui Centru de servicii sociale medicale. Obiectivul major a constat in construirea unor spatii de terapie functionala, pentru reabilitarea si recuperarea copiilor sau tinerilor cu handicap neuromotor si asociat.

Bugetul alocat este de 4 miliarde de lei, din care 3,4 miliarde reprezinta cheltuieli eligibile, iar 2,9 miliarde contributia finantatorului, adica Ministerul Integrarii Europene.

Un alt proiect realizat de Primaria Cluj-Napoca a vizat departamentul de dezvoltare locala, ca instrument operational de gestionare eficienta a fondurilor. Proiectul a urmarit specializarea unui numar de functionari publici care sa realzieze o gestionare mai eficienta a fondurilor locale, precum si dotarea cu echipament IT a spatiului departamentului de dezvoltare locala.

Bugetul alocat a fost de 23,6 mii euro, contributia finantatorului fiind de 19,2 mii euro.

Un alt proiect, “Evaluarea proiectelor in administratia locala” a vizat infiintarea unui birou de evaluare a proiectelor din Administratia Publica Locala care sa functioneze in cadrul Primariei Cluj-Napoca.

In cadrul proiectului a avut loc evaluarea a sapte proiecte initiate de primarie care ar urma sa fie implementate de catre Primaria Cluj-Napoca individual sau in parteneriat, si s-au desfasurat cursuri si seminarii sustinute de specialisti in evaluare. Bugetul alocat a fost de 21 de mii de euro, din care contributia finantatorului a fost de 17,4 mii euro.

Primaria a mai realizat un studiu de fezabilitate pentru Reteaua Regioanla pentru Incubare si Promovarea Afacerilor. Aceasta urmeaza sa fie amplasata pe strada Taietura Turcului f.n. si investita va fi de 3,2 milioane de euro.