Prin actuala reforma, Ministerul Sanatatii doreste sa aduca schimbari majore in sistemul sanitar din Romania. Taxa pe viciu a fost un succes, sustine ministrul de resort, iar la Cluj, planurile vizeaza infiintarea unui Spital Regional si imbunatatirea serviciului de urgente, prin suplimentarea numarului de ambulante.

Mai ramane doar sa fie ca aceste proiecte sa se concretizeze, pentru a se redresa intr-o anumita masura starea precara a sistemului sanitar.

Reforma din sanatate a vizat pana acum restructurari ale unor unitati spitalicesti si o viitoare radicalizare a managementului sanitar. Conform ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, reforma va include incepand cu 1 septembrie o reducere a numarului de paturi in spitalele din intreaga tara.

In general, planurile ministerului suna bine in faza de proiect dar, cel mai important aspect este indeplinirea lor.

Evaluarea spitalelor a durat cinci luni si a avut drept urmari reducerea unui numar de 5.386 de paturi din totalul existent in unitatile spitalicesti la nivelul intregii tari. Astfel, se vor desfiinta 16 unitati sanitare cu paturi la nivelul tarii si 110 sectii din spitale, dintre care patru se vor transforma in sectii exterioare, iar noua in unitati medico-sociale. Totodata, se vor transforma in spitale de boli cronice doua unitati.

In momentul de fata, nu exista confirmari oficiale ale tuturor acestor modificari, intrucat abia la 1 septembrie se vor concretiza aceste masuri, prin ordinul ministrului. Eugen Nicolaescu sustine ca in prezent se lucreaza la documentatia necesara aplicarii noilor masuri impuse de reforma din sanatate.

Desfiintarea unor spitale va fi posibila doar in acele zone ale tarii unde nu mai exista medici care sa aduca venituri. De asemenea, daca se constata disparitia anumitor boli pe plan local, o serie de spitale vor fi desfiintate. De asemenea, in cazul in care exista spitale cu performante ridicate, care au preluat pacientii altor unitati, acestea din utma vor fi desfiintate.

Printre unitatile sanitare din tara supus erestructurarii se numara spitalul din Zlatna (jud. Alba), care va deveni sectie exterioara a Spitalului Campeni, si spitalul de boli cronice din Rucar (jud. Arges), care se va comasa cu spitalul din Campulung.

In judetul Cluj, nu exista probleme majore in acest sens. Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica Cluj spune ca in acest moment este vorba despre o reducere de 60 de paturi la nivelul intregului judet.

Nimic nu este cert, insa, subliniaza Stamatian, intrucat “ministerul poate veni cu o decizie de moment care poate da peste cap toate aceste masuri provizorii”, a adaugat Stamatian. In plus, spune directorul SP Cluj, “sindicatele din sanatate au adus noi propuneri ministerului si daca se va tine cont de acestea, iarasi vor fi schimbari de ultim moment”.

Stamatian spune ca judetul Cluj este printre putinele judete din tara unde sistemul functioneaza fara mari probleme, comparativ cu alte zone, unde exista mari lipsuri. Potrivit lui Stamatian, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu ar fi recunoscut intr-o discutie ca in judetul Cluj nu sunt probleme semnificative.

Mai mutl, controlul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a depistat neregului la Cluj, admitandu-se ca a fost vorba de o dezinformare, subliniaza Florin Stamatian.

Directorul DSP Cluj considera casingura problema majora este cea de la Centrul de Diagnostic si Tratament (CDT), dar ca este una mai degraba organizatorica, rezolvarea ei revenind celor de acolo.

O alta etapa a reformei vizeaza asigurarea serviciilor medicale de calitate. Taxa pe viciu a adus o suplimentare a fondurilor cu 200 milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru infrastructura si programe nationale de sanatate.

In judetul Cluj, in anul 2008 se doreste infiintarea unui Spital Regional, iar in decembrie vor fi aduse cinci ambulante medicalizate, prin care se va incerca imbunatatirea serviciului de urgenta. Suplimentarile cu ambulante vor continua si in anii urmatori.